Sekret udanego spotkania? Te koreczki nie mają sobie równych
Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, dlatego świetnie sprawdzają się, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym bez długiego stania w kuchni. Można je podać na zimno, czyli w klasycznej wersji koreczków, albo delikatnie zapiec w piekarniku. Wtedy ser zaczyna się lekko ciągnąć, a boczek nabiera większego aromatu, co powoduje, że smak staje się jeszcze bardziej intensywny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
To nie tylko smaczna, ale też wartościowa przekąska. Mozzarella i ser żółty dostarczają pełnowartościowego białka i wapnia wspierającego mocne kości, boczek dodaje wyrazu i tłuszczu, który potęguje aromat, a pomidorki dodają witamin i lekką kwaskowatość, równoważącą bogaty smak serów i mięsa. Dzięki temu koreczki nie są ciężkie i zachowują świetny balans między treściwością a świeżością.
Świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi, ale też w formie dodatku do sałatek czy lekkie urozmaicenie kolacji. To przekąska, która zawsze budzi zachwyt i szybko znika ze stołu, więc to najlepszy dowód na to, że czasem najprostsze rozwiązania naprawdę nie mają sobie równych. Jak zrobić koreczki serowe? Poznaj przepis.
Przepis na serowe koreczki z boczkiem i pomidorkami
Składniki:
- 60 g mozzarelli,
- 50 g żółtego sera,
- 50 g boczku w plastrach,
- 4-5 pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ser żółty i odsączoną mozzarellę pokrój w średniej wielkości kosteczkę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 2: Na wykałaczki nadziewaj kolejno: boczek, mozzarellę, pomidorki i ser żółty. Podawaj na deseczce.