Sekret udanego spotkania? Te koreczki nie mają sobie równych

Sekret udanego spotkania często tkwi w prostych, ale efektownych przekąskach. Te koreczki serowe z boczkiem i pomidorkami są tego najlepszym przykładem. Wyglądają niepozornie, a na stole znikają błyskawicznie. Łączą w sobie delikatną kremowość mozzarelli, wyrazisty smak żółtego sera, chrupkość boczku i świeżość pomidorków koktajlowych. Razem tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć.
Nadziej składniki na wykałaczki i przełóż na talerzNadziej składniki na wykałaczki i przełóż na talerz

Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, dlatego świetnie sprawdzają się, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym bez długiego stania w kuchni. Można je podać na zimno, czyli w klasycznej wersji koreczków, albo delikatnie zapiec w piekarniku. Wtedy ser zaczyna się lekko ciągnąć, a boczek nabiera większego aromatu, co powoduje, że smak staje się jeszcze bardziej intensywny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

To nie tylko smaczna, ale też wartościowa przekąska. Mozzarella i ser żółty dostarczają pełnowartościowego białka i wapnia wspierającego mocne kości, boczek dodaje wyrazu i tłuszczu, który potęguje aromat, a pomidorki dodają witamin i lekką kwaskowatość, równoważącą bogaty smak serów i mięsa. Dzięki temu koreczki nie są ciężkie i zachowują świetny balans między treściwością a świeżością.

Świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi, ale też w formie dodatku do sałatek czy lekkie urozmaicenie kolacji. To przekąska, która zawsze budzi zachwyt i szybko znika ze stołu, więc to najlepszy dowód na to, że czasem najprostsze rozwiązania naprawdę nie mają sobie równych. Jak zrobić koreczki serowe? Poznaj przepis.

Przepis na serowe koreczki z boczkiem i pomidorkami

Składniki:

  • 60 g mozzarelli,
  • 50 g żółtego sera,
  • 50 g boczku w plastrach,
  • 4-5 pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ser żółty i odsączoną mozzarellę pokrój w średniej wielkości kosteczkę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę.

Krok 2: Na wykałaczki nadziewaj kolejno: boczek, mozzarellę, pomidorki i ser żółty. Podawaj na deseczce.

Serowe koreczki z boczkiem i pomidorkami przepis
Nadziej składniki na wykałaczki i przełóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione