Słodka przekąska, która syci na długo. O zwykłych deserach szybko zapomnisz
Twaróg to niskoprzetworzony produkt mleczny, który dostarcza pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B oraz minerały niezbędne dla zdrowych kości i prawidłowej pracy układu nerwowego.
Truskawki wnoszą do dania porcję witaminy C, antyoksydantów i błonnika, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Odżywka białkowa może dodatkowo ułatwić osiągnięcie dziennego zapotrzebowania na białko, szczególnie u osób aktywnych fizycznie lub będących na diecie redukcyjnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Festiwal Truskawki Kaszubskiej - święto najsłodszego polskiego przysmaku
Przepis na twaróg z truskawkami i odżywką białkową
To lekka, ale sycąca przekąska, która pomaga zadbać o sylwetkę i dostarcza jednocześnie przyjemność ze słodkiego smaku bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić twaróg z odżywką białkową? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1/2 opakowania twarogu chudego (125 g),
- 1 porcja odżywki białkowej, np. truskawkowej, waniliowej, czekoladowej lub innej (30 g),
- 2 garści truskawek świeżych lub mrożonych (100 g),
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W pojemniku do blendera umieść rozdrobniony twaróg, umyte i obrane z szypułek truskawki (świeże lub mrożone) i smakową odżywkę białkową (np. truskawkową, waniliową, czekoladową lub inną). Zblenduj na masę o jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.