Smakuje jak we włoskiej restauracji, ale nie tuczy. Po tym spaghetti poczujesz się lekko

Spaghetti, po którym nie czujesz ciężkości, a sytość zostaje z tobą na wiele godzin? To możliwe dzięki wersji, w której klasyczny makaron zastępuje lekkie spaghetti z cukinii. Danie wygląda jak tradycyjna włoska potrawa, ale jest o wiele lżejsze i przyjaźniejsze dla sylwetki. Delikatne paseczki warzywne idealnie łączą się z soczystymi klopsikami wołowymi i aromatycznym sosem pomidorowym i tworzą pożywny posiłek, który zachwyca smakiem oraz nie obciąża organizmu.
Wyłóż na talerz i posyp seremWyłóż na talerz i posyp serem

Makaron z cukinii to świetna alternatywa dla pszennego odpowiednika, który ma znacznie mniej kalorii i węglowodanów, a jednocześnie dostarcza błonnik, który wspiera trawienie i utrzymuje uczucie sytości. Klopsiki z wołowiny są źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu danie staje się pożywne i doskonale wpisuje się w dietę ketogeniczną. Całość dopełnia sos pomidorowy doprawiony ziołami, który nadaje potrawie smak i podkreśla jej lekkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

To spaghetti możesz podać na obiad lub kolację bez obaw o nadmiar kalorii czy uczucie ciężkości. Dodatkowa garść rukoli lub świeżych ziół spowoduje, że danie nabierze jeszcze więcej świeżości. To przykład, że nawet klasyczne włoskie smaki można przygotować w sycącej, aromatycznej i lekkiej wersji. Jak zrobić keto spaghetti z wołowiną?

Przepis na keto spaghetti z klopsikami wołowymi w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1/2 średniej cukinii,
  • 200 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 łyżka tartego żółtego sera,
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia.
Keto spaghetti z klopsikami wołowymi w sosie pomidorowym przepis
Dodaj klopsiki i cukinię

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W miseczce umieść mięso. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyrób łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
  2. Uformuj mokrymi dłońmi małej wielkości kuleczki. Klopsiki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj między każdym klopsikiem niewielki odstęp.
  3. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 7-10 min. Mniej więcej w połowie przełóż klopsiki na drugą stronę. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika.
  4. W czasie pieczenia zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Cukinię umyj, osusz i pokrój na spaghetti.
  5. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili dodaj sos pomidorowy. Smaż na umiarkowanym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj. Następnie dopraw według uznania solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj. 
  6. Pod koniec dodaj spaghetti z cukinii i klopsiki. Wymieszaj i chwilę podgrzej. Wyłóż na talerz i posyp serem.
Keto spaghetti z klopsikami wołowymi w sosie pomidorowym przepis
Wyłóż na talerz i posyp serem
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze