Smakuje jak we włoskiej restauracji, ale nie tuczy. Po tym spaghetti poczujesz się lekko
Makaron z cukinii to świetna alternatywa dla pszennego odpowiednika, który ma znacznie mniej kalorii i węglowodanów, a jednocześnie dostarcza błonnik, który wspiera trawienie i utrzymuje uczucie sytości. Klopsiki z wołowiny są źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu danie staje się pożywne i doskonale wpisuje się w dietę ketogeniczną. Całość dopełnia sos pomidorowy doprawiony ziołami, który nadaje potrawie smak i podkreśla jej lekkość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
To spaghetti możesz podać na obiad lub kolację bez obaw o nadmiar kalorii czy uczucie ciężkości. Dodatkowa garść rukoli lub świeżych ziół spowoduje, że danie nabierze jeszcze więcej świeżości. To przykład, że nawet klasyczne włoskie smaki można przygotować w sycącej, aromatycznej i lekkiej wersji. Jak zrobić keto spaghetti z wołowiną?
Przepis na keto spaghetti z klopsikami wołowymi w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii,
- 200 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 łyżka tartego żółtego sera,
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- sól,
- pieprz,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W miseczce umieść mięso. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyrób łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
- Uformuj mokrymi dłońmi małej wielkości kuleczki. Klopsiki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj między każdym klopsikiem niewielki odstęp.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 7-10 min. Mniej więcej w połowie przełóż klopsiki na drugą stronę. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika.
- W czasie pieczenia zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Cukinię umyj, osusz i pokrój na spaghetti.
- Na patelni rozgrzej masło. Po chwili dodaj sos pomidorowy. Smaż na umiarkowanym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj. Następnie dopraw według uznania solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj.
- Pod koniec dodaj spaghetti z cukinii i klopsiki. Wymieszaj i chwilę podgrzej. Wyłóż na talerz i posyp serem.