Te kotlety są tak dobre, że nikt nie uwierzy, z czego są zrobione. Obiad na medal

Te kotlety wyglądają jak klasyczne, domowe danie, ale gdy powiesz, że powstały z kalafiora to nikt nie będzie chciał uwierzyć. Mają złocistą, chrupiącą skórkę i delikatne, aromatyczne wnętrze, które zaskakuje smakiem. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych, które są lekkie, sycące i pełne wartości odżywczych, a przy tym tak smaczne, że nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za warzywami, sięgają po nie z apetytem.
Wyłóż na talerzWyłóż na talerz

Sekret tkwi w prostych, ale dobrze dobranych składnikach. Kalafior to warzywo o niezwykle cennych właściwościach, które dostarcza błonnik, potas, wapń, kwas foliowy, witaminę K i witaminę C. Dzięki temu wspiera odporność, układ kostny i sercowo-naczyniowy, a jednocześnie jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Połączenie go z płatkami owsianymi powoduje, że te kotlety mają zwartą strukturę i dodatkową porcję witamin z grupy B oraz beta-glukanów, które wzmacniają odporność i wspomagają układ nerwowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedzenie na kempingu - Polacy znowu to pokochali

Takie kotlety możesz podać na wiele sposobów, np. jako samodzielne danie z ulubionym sosem, w towarzystwie sałatki albo ziemniaków, a także jako element większego posiłku w formie burgera. Dzięki swojej uniwersalności świetnie sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację, a ich przygotowanie nie wymaga długiego stania w kuchni.

To dowód, że nawet zwykły kalafior może zamienić się w danie, które zaskoczy smakiem, wyglądem i wartościami odżywczymi. Jak zrobić kotlety z kalafiora i jajek?

Przepis na kotlety z kalafiora (około 5-8 sztuk):

Składniki:

  • 1/2 małego kalafiora,
  • 1 jajko kurze,
  • 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • chili,
  • wędzona słodka papryka,
  • curry.
Kotlety z kalafiora przepis
Uformuj kotlety i obtocz je w mące

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć różyczki i gotuj około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdź miękkość widelcem, odcedź i podaj.
  2. Ugotowanego kalafiora umieść w misce i rozgnieć widelcem (masa nie powinna być zbyt gładka). Odstaw do ostudzenia. 
  3. Do ostudzonej masy kalafiorowej dodaj pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane i 4 łyżki mąki (resztę zostaw do obtoczenia).
  4. Wbij jajko (jeśli masa nie będzie odpowiednio przestudzona, to białko się zetnie) i dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli, wędzoną słodką papryką i curry. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia. W razie potrzeby dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania masy, aby była odpowiednio klejąca.
  5. Na płaski talerz wysyp resztę mąki. Równomiernie ją rozprowadź po powierzchni. Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Formuj zwilżonymi dłońmi małe, spłaszczone kotlety i dokładnie obtaczaj je w mące.
  6. Od razu delikatnie przekładaj kotlety na rozgrzaną patelnię (zachowuj odstęp między każdą sztuką). Smaż je (pod przykryciem) do zarumienienia z dwóch stron, czyli po około 2-4 min (czas dostosuj do grubości kotletów, tak aby całe były odpowiednio wysmażone). Delikatnie wyłóż na talerz.
  7. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Kotlety z kalafiora przepis
Usmaż kotlety
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀