Nie ma lepszego mięsa na mielone. Kotlety wychodzą miękkie, delikatne i bardzo soczyste
Kotlety mielone można zrobić praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Jednak żeby smakowały jak u babci, wybór jest tylko jeden. Ani mięso drobiowe, ani wołowo-wieprzowe nie sprawdzi się tak dobrze jak łopatka wieprzowa.
Łopatkę wieprzową na kotlety mielone poleca zarówno Tomasz Strzelczyk, jak i Jurek Sobieniak, który prowadzi popularny program kulinarny. Chodzi o to, aby mięso zawierało pewien dodatek tłuszczu. Jurek Sobieraj zwraca również uwagę na zawartość kolagenu, który sprawia, że masa na kotlety jest bardziej elastyczna i podatna na formowanie. Do łopatki poleca dodać trochę mielonego mięsa z żeberek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Nie tylko mięso, ale także dodatki
Aby kotlety były idealne, ważne jest nie tylko mięso, ale także sposób jego przygotowania. Możesz dodać musztardę lub czosnek przeciśnięty przez praskę, aby kotlety były bardziej wyraziste w smaku. Niektórzy dodają łyżkę majonezu lub maślanki, dzięki którym mięso jest delikatniejsze i bardziej soczyste.
Zeszklona na maśle drobno posiekana cebulka to już klasyka, ale do masy mięsnej możesz dodać także podsmażone grzyby leśne, które w wyjątkowy sposób wzbogacają smak kotletów.
Wybór odpowiedniego tłuszczu
Wiele osób smaży mielone na oleju rzepakowym, jednak Tomasz Strzelczyk uważa, że o wiele lepszym wyborem jest smalec wieprzowy, który sprawia, że kotlety są bardziej aromatyczne i po prostu smaczniejsze.
Smalec, w przeciwieństwie do oleju, nadaje im głębszy, bardziej tradycyjny smak i złocisty kolor. Jego wysoka temperatura dymienia sprawia, że jest stabilny termicznie, co jest szczególnie ważne przy długim smażeniu mięsa. Kotlety usmażone na smalcu wychodzą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Nie ma ryzyka, że tłuszcz zacznie się palić i wydzielać szkodliwe substancje.
Przepis na kotlety mielone z łopatki
Dodatek musztardy, czosnku lub majonezu pozostawiam w twojej gestii.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki,
- 1 cebula,
- sucha kajzerka namoczona w mleku,
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz według uznania,
- 2–3 łyżki smalcu do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj cebulę i zeszklij na patelni z odrobiną smalcu.
- Mięso przełóż do dużej miski, dodaj namoczoną w mleku bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i majeranek.
- Wyrób masę ręcznie do uzyskania spójnej i kleistej masy.
- W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety.
- Obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym smalcu – przez ok. 4–5 minut z każdej strony na średniej mocy palnika.