Nie ma lepszego mięsa na mielone. Kotlety wychodzą miękkie, delikatne i bardzo soczyste

Kotlety mielone można zrobić praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Jednak żeby smakowały jak u babci, wybór jest tylko jeden. Ani mięso drobiowe, ani wołowo-wieprzowe nie sprawdzi się tak dobrze jak łopatka wieprzowa.

Miękkie i soczyste mielone smakują jak u babciMiękkie i soczyste mielone smakują jak u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Łopatkę wieprzową na kotlety mielone poleca zarówno Tomasz Strzelczyk, jak i Jurek Sobieniak, który prowadzi popularny program kulinarny. Chodzi o to, aby mięso zawierało pewien dodatek tłuszczu. Jurek Sobieraj zwraca również uwagę na zawartość kolagenu, który sprawia, że masa na kotlety jest bardziej elastyczna i podatna na formowanie. Do łopatki poleca dodać trochę mielonego mięsa z żeberek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Nie tylko mięso, ale także dodatki

Aby kotlety były idealne, ważne jest nie tylko mięso, ale także sposób jego przygotowania. Możesz dodać musztardę lub czosnek przeciśnięty przez praskę, aby kotlety były bardziej wyraziste w smaku. Niektórzy dodają łyżkę majonezu lub maślanki, dzięki którym mięso jest delikatniejsze i bardziej soczyste.

Zeszklona na maśle drobno posiekana cebulka to już klasyka, ale do masy mięsnej możesz dodać także podsmażone grzyby leśne, które w wyjątkowy sposób wzbogacają smak kotletów.

Wybór odpowiedniego tłuszczu

Wiele osób smaży mielone na oleju rzepakowym, jednak Tomasz Strzelczyk uważa, że o wiele lepszym wyborem jest smalec wieprzowy, który sprawia, że kotlety są bardziej aromatyczne i po prostu smaczniejsze.

Smalec, w przeciwieństwie do oleju, nadaje im głębszy, bardziej tradycyjny smak i złocisty kolor. Jego wysoka temperatura dymienia sprawia, że jest stabilny termicznie, co jest szczególnie ważne przy długim smażeniu mięsa. Kotlety usmażone na smalcu wychodzą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Nie ma ryzyka, że tłuszcz zacznie się palić i wydzielać szkodliwe substancje.

Przepis na kotlety mielone z łopatki

Dodatek musztardy, czosnku lub majonezu pozostawiam w twojej gestii.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • sucha kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz według uznania,
  • 2–3 łyżki smalcu do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj cebulę i zeszklij na patelni z odrobiną smalcu.
  2. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj namoczoną w mleku bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i majeranek.
  3. Wyrób masę ręcznie do uzyskania spójnej i kleistej masy.
  4. W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety.
  5. Obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym smalcu – przez ok. 4–5 minut z każdej strony na średniej mocy palnika.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis