Nie ma lepszego mięsa na mielone. Kotlety wychodzą miękkie, delikatne i bardzo soczyste

Kotlety mielone można zrobić praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Jednak żeby smakowały jak u babci, wybór jest tylko jeden. Ani mięso drobiowe, ani wołowo-wieprzowe nie sprawdzi się tak dobrze jak łopatka wieprzowa.

Miękkie i soczyste mielone smakują jak u babciMiękkie i soczyste mielone smakują jak u babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Łopatkę wieprzową na kotlety mielone poleca zarówno Tomasz Strzelczyk, jak i Jurek Sobieniak, który prowadzi popularny program kulinarny. Chodzi o to, aby mięso zawierało pewien dodatek tłuszczu. Jurek Sobieraj zwraca również uwagę na zawartość kolagenu, który sprawia, że masa na kotlety jest bardziej elastyczna i podatna na formowanie. Do łopatki poleca dodać trochę mielonego mięsa z żeberek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Nie tylko mięso, ale także dodatki

Aby kotlety były idealne, ważne jest nie tylko mięso, ale także sposób jego przygotowania. Możesz dodać musztardę lub czosnek przeciśnięty przez praskę, aby kotlety były bardziej wyraziste w smaku. Niektórzy dodają łyżkę majonezu lub maślanki, dzięki którym mięso jest delikatniejsze i bardziej soczyste.

Zeszklona na maśle drobno posiekana cebulka to już klasyka, ale do masy mięsnej możesz dodać także podsmażone grzyby leśne, które w wyjątkowy sposób wzbogacają smak kotletów.

Wybór odpowiedniego tłuszczu

Wiele osób smaży mielone na oleju rzepakowym, jednak Tomasz Strzelczyk uważa, że o wiele lepszym wyborem jest smalec wieprzowy, który sprawia, że kotlety są bardziej aromatyczne i po prostu smaczniejsze.

Smalec, w przeciwieństwie do oleju, nadaje im głębszy, bardziej tradycyjny smak i złocisty kolor. Jego wysoka temperatura dymienia sprawia, że jest stabilny termicznie, co jest szczególnie ważne przy długim smażeniu mięsa. Kotlety usmażone na smalcu wychodzą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Nie ma ryzyka, że tłuszcz zacznie się palić i wydzielać szkodliwe substancje.

Przepis na kotlety mielone z łopatki

Dodatek musztardy, czosnku lub majonezu pozostawiam w twojej gestii.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • sucha kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz według uznania,
  • 2–3 łyżki smalcu do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj cebulę i zeszklij na patelni z odrobiną smalcu.
  2. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj namoczoną w mleku bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i majeranek.
  3. Wyrób masę ręcznie do uzyskania spójnej i kleistej masy.
  4. W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety.
  5. Obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym smalcu – przez ok. 4–5 minut z każdej strony na średniej mocy palnika.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟