Znudziły mi się już zwykłe pierogi. Na obiad serwuję kotlety ruskie

Pierogi ruskie to jedna z ulubionych potraw Polaków, ale niestety — dość czasochłonna. Na szczęście, przy odrobinie kreatywności, można w sprytny sposób zamknąć smak tego charakterystycznego farszu w prostszej formie kotletów.

Kotlety ruskie to wariacja na temat popularnych pierogówKotlety ruskie to wariacja na temat popularnych pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety ruskie to prostsza alternatywa dla tradycyjnych, uwielbianych pierogów z farszem na bazie ziemniaków i twarogu. Dzięki temu możesz cieszyć się ich dobrze znanym smakiem bez potrzeby długiego wyrabiania ciasta i stania w kuchni. Nie każdy przecież lubi bawić się mąką — wiele osób woli szybsze i mniej pracochłonne rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Jak podkręcić smak kotletów?

Połączenie ziemniaków i twarogu to klasyka, która zawsze się sprawdza, jednak trzeba pamiętać, że oba składniki mają dość łagodny smak, ale niestety, dla niektórych może okazać się wręcz mdły. Żeby kotlety ruskie były naprawdę wyraziste, warto zadbać o odpowiednie dodatki: podsmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek, szczyptę pieprzu czy odrobinę gałki muszkatołowej – to składniki, które potrafią zupełnie odmienić całość. W zależności od upodobań możesz dodać też ulubione zioła, drobno posiekaną natkę pietruszki lub po prostu wykorzystać to, co akurat masz w lodówce.

Pomysł na pełny obiad

Forma kotletów sprawia, że ten znany farsz nabiera zupełnie nowego charakteru. Kotlety są szybkie w przygotowaniu, sycące dzięki zawartości ziemniaków i bogate w białko dzięki twarogowi. To świetna baza na prosty, domowy i bezmięsny obiad i łatwy do wkomponowania w większy posiłek. Do łagodnych kotletów ruskich dobrze sprawdzą się dodatki o bardziej intensywnym smaku, na przykład buraczki z chrzanem lub ogórki kiszone.

Przepis na kotlety ruskie

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (odmiana typu C),
  • 700 g półtłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a po ostudzeniu przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce.
  2. Twaróg również zmiel i połącz z ziemniakami w dużej misce.
  3. Następnie drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj do masy razem z przeciśniętym czosnkiem.
  4. Wbij jajka, dopraw całość solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania zwartej, jednolitej masy.
  5. Następnie formuj owalne kotlety, panieruj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, jako część obiadu.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀