Znudziły mi się już zwykłe pierogi. Na obiad serwuję kotlety ruskie

Pierogi ruskie to jedna z ulubionych potraw Polaków, ale niestety — dość czasochłonna. Na szczęście, przy odrobinie kreatywności, można w sprytny sposób zamknąć smak tego charakterystycznego farszu w prostszej formie kotletów.

Kotlety ruskie to wariacja na temat popularnych pierogówKotlety ruskie to wariacja na temat popularnych pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety ruskie to prostsza alternatywa dla tradycyjnych, uwielbianych pierogów z farszem na bazie ziemniaków i twarogu. Dzięki temu możesz cieszyć się ich dobrze znanym smakiem bez potrzeby długiego wyrabiania ciasta i stania w kuchni. Nie każdy przecież lubi bawić się mąką — wiele osób woli szybsze i mniej pracochłonne rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Jak podkręcić smak kotletów?

Połączenie ziemniaków i twarogu to klasyka, która zawsze się sprawdza, jednak trzeba pamiętać, że oba składniki mają dość łagodny smak, ale niestety, dla niektórych może okazać się wręcz mdły. Żeby kotlety ruskie były naprawdę wyraziste, warto zadbać o odpowiednie dodatki: podsmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek, szczyptę pieprzu czy odrobinę gałki muszkatołowej – to składniki, które potrafią zupełnie odmienić całość. W zależności od upodobań możesz dodać też ulubione zioła, drobno posiekaną natkę pietruszki lub po prostu wykorzystać to, co akurat masz w lodówce.

Pomysł na pełny obiad

Forma kotletów sprawia, że ten znany farsz nabiera zupełnie nowego charakteru. Kotlety są szybkie w przygotowaniu, sycące dzięki zawartości ziemniaków i bogate w białko dzięki twarogowi. To świetna baza na prosty, domowy i bezmięsny obiad i łatwy do wkomponowania w większy posiłek. Do łagodnych kotletów ruskich dobrze sprawdzą się dodatki o bardziej intensywnym smaku, na przykład buraczki z chrzanem lub ogórki kiszone.

Przepis na kotlety ruskie

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (odmiana typu C),
  • 700 g półtłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a po ostudzeniu przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce.
  2. Twaróg również zmiel i połącz z ziemniakami w dużej misce.
  3. Następnie drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj do masy razem z przeciśniętym czosnkiem.
  4. Wbij jajka, dopraw całość solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania zwartej, jednolitej masy.
  5. Następnie formuj owalne kotlety, panieruj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, jako część obiadu.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis