Dodaję do farszu zamiast twarogu. Nawet babcia mówiła, że to najlepsze pierogi ruskie, jakie jadła w życiu
Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni, ale co, jeśli powiem ci, że można je przygotować w nowej, wyjątkowej wersji? Zamiast twarogu do farszu dodaję tofu – składnik, który idealnie imituje jego konsystencję i wchłania smak przypraw. Efekt? Niezwykle kremowe nadzienie, które zachwyciło nawet moją babcię, wielką miłośniczkę tradycyjnych pierogów ruskich.
Tofu to produkt, który świetnie sprawdza się w kuchni roślinnej, ale jego zastosowanie nie musi ograniczać się tylko do wegańskich potraw. Dzięki neutralnemu smakowi i delikatnej strukturze doskonale komponuje się z ziemniakami i cebulą – podstawowymi składnikami farszu do pierogów ruskich. Dodatek soku z cytryny podkreśla smak tofu i sprawia, że przypomina on tradycyjny twaróg. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej wersji, koniecznie się przekonaj, jak dobrze smakuje!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz
Przepis na pierogi ruskie z tofu
Ta wersja pierogów to świetna alternatywa dla osób, które unikają nabiału lub po prostu szukają nowych smaków. Farsz jest niezwykle aksamitny, a tofu doskonale imituje strukturę twarogu.
Składniki na ciasto (ok. 60 pierogów):
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 płaska łyżeczka soli.
Farsz:
- 2 kostki tofu naturalnego (2 x 180 g),
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- kilka łyżek soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję i ugniatam na gładką masę. Tofu rozkruszam i skrapiam sokiem z cytryny.
- Cebulę drobno siekam i podsmażam na złoty kolor, dodaję do ziemniaków razem z tofu, doprawiam solą oraz pieprzem, mieszam na jednolitą masę.
- Z mąki, soli i gorącej wody zagniatam elastyczne ciasto, wałkuję i wykrawam kółka.
- Nakładam farsz, sklejam pierogi i gotuję w osolonej wodzie, aż wypłyną. Podaję ze smażoną cebulką.
Tofu – nie tylko zamiennik twarogu
Tofu to składnik, który z powodzeniem można wykorzystać w wielu potrawach. Jest bogate w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni go doskonałym źródłem roślinnego budulca dla organizmu. W przeciwieństwie do twarogu nie zawiera laktozy, co sprawia, że jest odpowiednie dla osób z nietolerancją tego składnika. Ma także niską zawartość tłuszczu i doskonale wchłania przyprawy, dzięki czemu można dostosować jego smak do różnych potraw. W kuchni azjatyckiej stanowi podstawę wielu dań, ale jak widać, świetnie sprawdza się także w polskich klasykach, takich jak pierogi ruskie.