Babcia robiła serowe kuleczki. Miętą pachniało w całej kuchni

Na pierwszy rzut oka wyglądają niepozornie, ale już pierwszy kęs sprawiał, że można się było zakochać w smaku. Łemkowski przysmak przygotujesz w swoim domu.

Łemkowskie homiłkiŁemkowskie homiłki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia łemkowska bazuje na prostych składnikach, jakie znaleźć można było na surowych ziemiach Beskidu Niskiego i Sądeckiego, gdzie mieszkali Łemkowie. Wiele przepisów do dziś zachowało się w polskich domach. Moja babcia stawiała na homiłki czyli proste kulki z twarogu. Kilka składników wystarczyło, by oczarować smakiem całe pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Łemkowskie homiłki

Homiłki to nic innego jak kulki z utartego twarogu z dodatkiem masła i świeżej lub suszonej mięt oraz soli. Ich nazwa nawiązuje do "homożenia", czyli ugniatania, mieszania. To prosta przekąska, którą moja babcia nauczyła się robić od swojej łemkowskiej mamy. Gdy nie było lodówek, szukano sposobów na to, jak dobrze konserwować jedzenie. Twaróg psuł się szybko, ale po zanurzeniu w oleju potrafił stać miesiącami. To właśnie ta zaradność poskutkowała powstaniem homiłek.

Serowe kulki w oliwie
Serowe kulki w oliwie © Adobe Stock

Podstawą jest dobrej jakości twaróg, najlepiej ten domowy. Poza tym nie potrzeba ani wielu składników, ani dużo czasu do przygotowania. Kuleczki są kremowe i aksamitne, a dodatek mięty nadaje im lekkości.

Składniki:

  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 litr oliwy z oliwek,
  • 1 kg tłustego twarogu,
  • 2 łyżki mięty (suszonej lub świeżej).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj miękkie masło oraz posiekaną miętę i wyrób masę.
  3. Z twarogu formuj niewielkie kulki.
  4. Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 75 stopni Celsjusza. Podpiekaj przez 45 minut.
  5. Wyjmij blaszkę i odstaw na kilka godzin w suche, ciepłe miejsce.
  6. Po tym czasie ostrożnie przełóż kulki do słoika i zalej oliwą tak, by całkowicie przykryła ser.

Tak przygotowany twaróg możesz spokojnie przechowywać przez miesiąc. Homiłki świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, składnik sałatek czy imprezowa przekąska. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀