Babcia robiła serowe kuleczki. Miętą pachniało w całej kuchni
Na pierwszy rzut oka wyglądają niepozornie, ale już pierwszy kęs sprawiał, że można się było zakochać w smaku. Łemkowski przysmak przygotujesz w swoim domu.
Kuchnia łemkowska bazuje na prostych składnikach, jakie znaleźć można było na surowych ziemiach Beskidu Niskiego i Sądeckiego, gdzie mieszkali Łemkowie. Wiele przepisów do dziś zachowało się w polskich domach. Moja babcia stawiała na homiłki czyli proste kulki z twarogu. Kilka składników wystarczyło, by oczarować smakiem całe pokolenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent
Łemkowskie homiłki
Homiłki to nic innego jak kulki z utartego twarogu z dodatkiem masła i świeżej lub suszonej mięt oraz soli. Ich nazwa nawiązuje do "homożenia", czyli ugniatania, mieszania. To prosta przekąska, którą moja babcia nauczyła się robić od swojej łemkowskiej mamy. Gdy nie było lodówek, szukano sposobów na to, jak dobrze konserwować jedzenie. Twaróg psuł się szybko, ale po zanurzeniu w oleju potrafił stać miesiącami. To właśnie ta zaradność poskutkowała powstaniem homiłek.
Podstawą jest dobrej jakości twaróg, najlepiej ten domowy. Poza tym nie potrzeba ani wielu składników, ani dużo czasu do przygotowania. Kuleczki są kremowe i aksamitne, a dodatek mięty nadaje im lekkości.
Składniki:
- 1 duża łyżka masła,
- 1 litr oliwy z oliwek,
- 1 kg tłustego twarogu,
- 2 łyżki mięty (suszonej lub świeżej).
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj miękkie masło oraz posiekaną miętę i wyrób masę.
- Z twarogu formuj niewielkie kulki.
- Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 75 stopni Celsjusza. Podpiekaj przez 45 minut.
- Wyjmij blaszkę i odstaw na kilka godzin w suche, ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ostrożnie przełóż kulki do słoika i zalej oliwą tak, by całkowicie przykryła ser.
Tak przygotowany twaróg możesz spokojnie przechowywać przez miesiąc. Homiłki świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, składnik sałatek czy imprezowa przekąska. Smacznego!