Babcia robiła serowe kuleczki. Miętą pachniało w całej kuchni

Na pierwszy rzut oka wyglądają niepozornie, ale już pierwszy kęs sprawiał, że można się było zakochać w smaku. Łemkowski przysmak przygotujesz w swoim domu.

Łemkowskie homiłkiŁemkowskie homiłki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia łemkowska bazuje na prostych składnikach, jakie znaleźć można było na surowych ziemiach Beskidu Niskiego i Sądeckiego, gdzie mieszkali Łemkowie. Wiele przepisów do dziś zachowało się w polskich domach. Moja babcia stawiała na homiłki czyli proste kulki z twarogu. Kilka składników wystarczyło, by oczarować smakiem całe pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Łemkowskie homiłki

Homiłki to nic innego jak kulki z utartego twarogu z dodatkiem masła i świeżej lub suszonej mięt oraz soli. Ich nazwa nawiązuje do "homożenia", czyli ugniatania, mieszania. To prosta przekąska, którą moja babcia nauczyła się robić od swojej łemkowskiej mamy. Gdy nie było lodówek, szukano sposobów na to, jak dobrze konserwować jedzenie. Twaróg psuł się szybko, ale po zanurzeniu w oleju potrafił stać miesiącami. To właśnie ta zaradność poskutkowała powstaniem homiłek.

Serowe kulki w oliwie
Serowe kulki w oliwie © Adobe Stock

Podstawą jest dobrej jakości twaróg, najlepiej ten domowy. Poza tym nie potrzeba ani wielu składników, ani dużo czasu do przygotowania. Kuleczki są kremowe i aksamitne, a dodatek mięty nadaje im lekkości.

Składniki:

  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 litr oliwy z oliwek,
  • 1 kg tłustego twarogu,
  • 2 łyżki mięty (suszonej lub świeżej).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj miękkie masło oraz posiekaną miętę i wyrób masę.
  3. Z twarogu formuj niewielkie kulki.
  4. Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 75 stopni Celsjusza. Podpiekaj przez 45 minut.
  5. Wyjmij blaszkę i odstaw na kilka godzin w suche, ciepłe miejsce.
  6. Po tym czasie ostrożnie przełóż kulki do słoika i zalej oliwą tak, by całkowicie przykryła ser.

Tak przygotowany twaróg możesz spokojnie przechowywać przez miesiąc. Homiłki świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, składnik sałatek czy imprezowa przekąska. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości