Żurek będzie smakował jeszcze lepiej. Tak robiono go ponad 80 lat temu na Łemkowszczyźnie

Wielkanoc coraz bliżej, czas wybrać przepis na żurek. Wiele osób idzie na łatwiznę i przygotowuje tę tradycyjną wielkanocną potrawę z gotowego zakwasu żytniego. Przed świętami półki w sklepach uginają się pod ciężarem tego typu produktów, z których coraz więcej może poszczycić się dobrym składem. Jednak może w tym roku przygotujesz coś naprawdę tradycyjnego? Inspiracji dostarczają przepisy łemkowskie.

Łemkowski żurek jest wyrazisty i odpowiednio kwaśnyŁemkowski żurek jest wyrazisty i odpowiednio kwaśny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kuchnia łemkowska bazowała na prostych produktach z własnego ogródka. Tereny podkarpackie nie słynęły z żyznych ziem i obfitych plonów, więc ludzie byli przyzwyczajeni do gotowania prostych potraw. Nie oznacza to jednak, że były to dania pozbawione smaku. Wiele z nich zachwyca doskonałymi proporcjami i dobrym wyczuciem kompozycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żurek z puszystym jajkiem

Łemkowska kisełycia – czyli żurek z czosnkiem

Jedną z potraw, które często gościły na łemkowskim stole, była kisełycia. To rodzaj żurku, który – wbrew obecnym zwyczajom – był podawany nie tylko na Wielkanoc, ale także w Wigilię Bożego Narodzenia. Tradycja gotowania zupy w ten sposób sięga XVII wieku. O tym, że była podstawowym daniem Łemków, pisał Oskar Kolberg:

"W Bóbrce we dworze (czeladź) jedzą rano około siódmej barszcz z mąki żytniej albo z owsianej, który ma nazwę kisielica (kisyłicia) (…) w Leszczowatem je się tutaj kisiełycię [czyli] żur owsiany, barszcz żytni lub buraczkowy(…) w Klimkówce jedzą zwykle kartofle, kapustę słodką szatkowaną, zalaną mlekiem słodkim, kisielnicę, czyli żur z owsianej mąki, czyr czyli lemieszkę z owsianej mąki na mleku, pirogi z kartoflami, kapustą, serem" – "Dzieła wszystkie", tom 49.

Gdzie dzisiaj robi się kisełycię?

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można przeczytać, że tradycje łemkowskie są do dzisiaj kultywowane wśród mieszkańców Dolnego Śląska:

"Obecnie Łemkowie zamieszkujący województwo dolnośląskie kontynuują tradycje kulturowe, w tym kulinarne. Żur łemkowski zwany keselicą, kysielnicą lub kysyłycią wytwarzany jest w sposób tradycyjny przez Łemków osiadłych w Przemkowie i okolicach, nieprzerwanie od 1947 r. Łemkowie spożywają go podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, podczas uroczystości rodzinnych lub lokalnych oraz we wszystkie postne dni (np. podczas czterdziestodniowego postu przed Wielkanocą)".

Zatem kisełycię spożywano nie tylko na Wigilię, ale także na Wielkanoc oraz w inne postne dni w roku. Przepis doskonale pasuje również do współczesnych tradycji wielkanocnych. Wystarczy do kisełyci dodać ugotowane na twardo jajka i pieczoną białą kiełbasę, a efekt będzie doskonały.

Przepis na żurek z Łemkowszczyzny

Jeśli chcesz podać żurek z jajkami, kiełbasą lub okrasą z boczku, przygotuj te składniki osobno i połóż na wierzch gorącej zupy. Dodatkowo możesz posypać żurek świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty,
  • 3 łyżki mąki owsianej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła.

Wykonanie:

  1. W średnim garnku zagotuj wodę.
  2. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę.
  3. Do wrzątku dodaj łyżeczkę soli, wrzuć ziemniaki i gotuj do miękkości.
  4. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i sok z kiszonej kapusty.
  5. W 100 ml zimnej wody wymieszaj 3 łyżki mąki owsianej, zapraw odrobiną gorącego wywaru i dodaj do zupy. Dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
  7. Na patelni z roztopionym masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj ją do kisełyci po nałożeniu zupy do miseczek.

Inne popularne potrawy z kuchni Łemków to fuczki – smażone placuszki z kapusty kiszonej, hałuszki, czyli kluski ziemniaczane, czy zlepieńce – pierogi z pikantnym farszem, najczęściej z kaszanki.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione