Dodaj do masy na kotlety mielone. Podbije smak i doda im wyrazistości

Chociaż podstawowy przepis na kotlety mielone jest banalnie prosty, odpowiedni sposób wykonania i dobór dodatków potrafi całkowicie odmienić tę potrawę. Warto zadbać o kilka szczegółów takich jak namoczona bułka, zeszklona cebulka czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zwłaszcza ten ostatni dodatek sprawia, że mielone smakują jak u babci.

Do kotletów mielonych warto dodać wyrazistą przyprawęDo kotletów mielonych warto dodać wyrazistą przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Marzą ci się soczyste i wyraziste w smaku kotlety mielone? Podejdź do tego przepisu z należytą uwagę. Nie wystarczy wymieszać mięso z solą, pieprzem i bułką tartą. Aby kotlety nie wyszły suche i były pełne smaku, niezastąpiony jest dodatek podsmażonej cebulki oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Lubię, gdy jego smak jest wyczuwalny, więc wrzucam nawet trzy ząbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Wyrabianie mięsa na kotlety

Uzyskanie odpowiednio kleistej masy to klucz do sukcesu. Żadna łopatka czy łyżka nic tu nie wskóra – trzeba zakasać rękawy i wyrobić mięso ręcznie. Dodatki takie jak namoczona bułka, smażona cebulka czy czosnek powinny być równomiernie rozłożone w masie na kotlety. Mięso powinno ogrzać się od dłoni do temperatury pokojowej.

Przed formowaniem kotletów należy zwilżyć dłonie zimną wodą, dzięki czemu masa nie będzie się przyklejać do rąk i łatwiej będzie ci uzyskać idealnie owalny kształt.   

Przepis na kotlety mielone z czosnkiem

Z podanych niżej składników przygotujesz ok. 6–8 średniej wielkości kotletów, które wystarczą na obiad dla 3–4 osób.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula
  • 1 sucha kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki suszonego majeranku lub natki pietruszki,
  • olej lub smalec do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj namoczoną bułkę, 1 jajko, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  2. Bezpośrednio do masy przeciśnij także 3 ząbki czosnku. Jeśli lubisz ziołowe dodatki, możesz dodać pół łyżeczki suszonego majeranku lub drobno posiekanej natki pietruszki.
  3. Na patelni z odrobiną tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do masy na kotlety.
  4. Wyrób masę ręcznie, aby dokładnie wymieszać składniki i ogrzać mięso od ciepła dłoni.
  5. Na patelni rozgrzej olej lub smalec.
  6. W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  7. Usmaż na rumiany kolor z obydwu stron.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba