Dodaj do masy na kotlety mielone. Podbije smak i doda im wyrazistości

Chociaż podstawowy przepis na kotlety mielone jest banalnie prosty, odpowiedni sposób wykonania i dobór dodatków potrafi całkowicie odmienić tę potrawę. Warto zadbać o kilka szczegółów takich jak namoczona bułka, zeszklona cebulka czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zwłaszcza ten ostatni dodatek sprawia, że mielone smakują jak u babci.

Do kotletów mielonych warto dodać wyrazistą przyprawęDo kotletów mielonych warto dodać wyrazistą przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Marzą ci się soczyste i wyraziste w smaku kotlety mielone? Podejdź do tego przepisu z należytą uwagę. Nie wystarczy wymieszać mięso z solą, pieprzem i bułką tartą. Aby kotlety nie wyszły suche i były pełne smaku, niezastąpiony jest dodatek podsmażonej cebulki oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Lubię, gdy jego smak jest wyczuwalny, więc wrzucam nawet trzy ząbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Wyrabianie mięsa na kotlety

Uzyskanie odpowiednio kleistej masy to klucz do sukcesu. Żadna łopatka czy łyżka nic tu nie wskóra – trzeba zakasać rękawy i wyrobić mięso ręcznie. Dodatki takie jak namoczona bułka, smażona cebulka czy czosnek powinny być równomiernie rozłożone w masie na kotlety. Mięso powinno ogrzać się od dłoni do temperatury pokojowej.

Przed formowaniem kotletów należy zwilżyć dłonie zimną wodą, dzięki czemu masa nie będzie się przyklejać do rąk i łatwiej będzie ci uzyskać idealnie owalny kształt.   

Przepis na kotlety mielone z czosnkiem

Z podanych niżej składników przygotujesz ok. 6–8 średniej wielkości kotletów, które wystarczą na obiad dla 3–4 osób.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula
  • 1 sucha kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki suszonego majeranku lub natki pietruszki,
  • olej lub smalec do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj namoczoną bułkę, 1 jajko, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  2. Bezpośrednio do masy przeciśnij także 3 ząbki czosnku. Jeśli lubisz ziołowe dodatki, możesz dodać pół łyżeczki suszonego majeranku lub drobno posiekanej natki pietruszki.
  3. Na patelni z odrobiną tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do masy na kotlety.
  4. Wyrób masę ręcznie, aby dokładnie wymieszać składniki i ogrzać mięso od ciepła dłoni.
  5. Na patelni rozgrzej olej lub smalec.
  6. W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  7. Usmaż na rumiany kolor z obydwu stron.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇