Dodaj do masy na kotlety mielone. Podbije smak i doda im wyrazistości
Chociaż podstawowy przepis na kotlety mielone jest banalnie prosty, odpowiedni sposób wykonania i dobór dodatków potrafi całkowicie odmienić tę potrawę. Warto zadbać o kilka szczegółów takich jak namoczona bułka, zeszklona cebulka czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zwłaszcza ten ostatni dodatek sprawia, że mielone smakują jak u babci.
Marzą ci się soczyste i wyraziste w smaku kotlety mielone? Podejdź do tego przepisu z należytą uwagę. Nie wystarczy wymieszać mięso z solą, pieprzem i bułką tartą. Aby kotlety nie wyszły suche i były pełne smaku, niezastąpiony jest dodatek podsmażonej cebulki oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Lubię, gdy jego smak jest wyczuwalny, więc wrzucam nawet trzy ząbki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane
Wyrabianie mięsa na kotlety
Uzyskanie odpowiednio kleistej masy to klucz do sukcesu. Żadna łopatka czy łyżka nic tu nie wskóra – trzeba zakasać rękawy i wyrobić mięso ręcznie. Dodatki takie jak namoczona bułka, smażona cebulka czy czosnek powinny być równomiernie rozłożone w masie na kotlety. Mięso powinno ogrzać się od dłoni do temperatury pokojowej.
Przed formowaniem kotletów należy zwilżyć dłonie zimną wodą, dzięki czemu masa nie będzie się przyklejać do rąk i łatwiej będzie ci uzyskać idealnie owalny kształt.
Przepis na kotlety mielone z czosnkiem
Z podanych niżej składników przygotujesz ok. 6–8 średniej wielkości kotletów, które wystarczą na obiad dla 3–4 osób.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula
- 1 sucha kajzerka namoczona w mleku,
- 1 jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
- opcjonalnie: pół łyżeczki suszonego majeranku lub natki pietruszki,
- olej lub smalec do smażenia kotletów.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj namoczoną bułkę, 1 jajko, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
- Bezpośrednio do masy przeciśnij także 3 ząbki czosnku. Jeśli lubisz ziołowe dodatki, możesz dodać pół łyżeczki suszonego majeranku lub drobno posiekanej natki pietruszki.
- Na patelni z odrobiną tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do masy na kotlety.
- Wyrób masę ręcznie, aby dokładnie wymieszać składniki i ogrzać mięso od ciepła dłoni.
- Na patelni rozgrzej olej lub smalec.
- W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż na rumiany kolor z obydwu stron.