Placki z dyni, które smakują jak złocista jesień
Dynia to prawdziwe bogactwo witaminy A, wspierającej wzrok i kondycję skóry, a także witaminy C, która wzmacnia odporność. Błonnik zawarty w dyni dba o prawidłową pracy układu trawiennego. Dodatek jajka powoduje, że placki są lekkie, ale sycące, a smażenie na oleju kokosowym wzbogaca je zdrowymi tłuszczami i subtelnym, egzotycznym aromatem.
Placuszki z dyni świetnie komponują się z różnymi dodatkami, od jogurtowego sosu, przez pokruszoną fetę, aż po świeże warzywa i sałatki. To doskonała propozycja na jesienne śniadanie, szybki obiad lub lekką kolację, która rozgrzewa i zachwyca smakiem.Jak zrobić placki z dyni na słono? Poznaj prosty przepis na placki z dyni!
Przepis na placki z dyni
Składniki:
- 1/3 małej dyni (200 g),
 - 1 jajko kurze (50 g),
 - 1 łyżka oleju kokosowego (10 g),
 - pieprz,
 - słodka papryka,
 - kurkuma,
 - curry.
 
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).
Krok 2. Dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Krok 3. W miseczce umieść dynię. Wbij jajko i dopraw do smaku pieprzem, słodką papryką, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta na 1 placek. W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni. Wszystkie placki smaż przez około 1,5-2,5 minuty na każdą stronę, do otrzymania rumianego koloru.
Krok 5. Gotowe placki wyłóż na talerz.