Placki z dyni, które smakują jak złocista jesień

Placki z dyni to danie pełne koloru, smaku i wartości odżywczych. Ich delikatna, lekko słodka baza z dyni tworzy idealne tło dla aromatycznych przypraw, takich jak curry, kurkuma i słodka papryka, które nie tylko podkręcają smak, ale też nadają im piękny, ciepły kolor.
Placki wyłóż na talerzPlacki wyłóż na talerz

Dynia to prawdziwe bogactwo witaminy A, wspierającej wzrok i kondycję skóry, a także witaminy C, która wzmacnia odporność. Błonnik zawarty w dyni dba o prawidłową pracy układu trawiennego. Dodatek jajka powoduje, że placki są lekkie, ale sycące, a smażenie na oleju kokosowym wzbogaca je zdrowymi tłuszczami i subtelnym, egzotycznym aromatem.

Placuszki z dyni świetnie komponują się z różnymi dodatkami, od jogurtowego sosu, przez pokruszoną fetę, aż po świeże warzywa i sałatki. To doskonała propozycja na jesienne śniadanie, szybki obiad lub lekką kolację, która rozgrzewa i zachwyca smakiem.Jak zrobić placki z dyni na słono? Poznaj prosty przepis na placki z dyni!

Przepis na placki z dyni

Składniki:

  • 1/3 małej dyni (200 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 łyżka oleju kokosowego (10 g),
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • kurkuma,
  • curry.

Sposób przygotowania:

Placki z dyni przepis
Obierz dynię

Krok 1. Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).

Placki z dyni przepis
Zetrzyj dynię

Krok 2. Dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Placki z dyni przepis
Wymieszaj dynię z pozostałymi składnikami

Krok 3. W miseczce umieść dynię. Wbij jajko i dopraw do smaku pieprzem, słodką papryką, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj. 

Placki z dyni przepis
Usmaż placki

Krok 4. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta na 1 placek. W tym samym czasie smaż kilka placków na patelni. Wszystkie placki smaż przez około 1,5-2,5 minuty na każdą stronę, do otrzymania rumianego koloru. 

Placki z dyni przepis
Placki wyłóż na talerz

Krok 5. Gotowe placki wyłóż na talerz. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka