Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Kokosowe muffiny z awokado to niepozorne wypieki, które zaskakują smakiem, konsystencją i składem. Kremowe wnętrze, mimo że wygląda jak maślany środek babeczki, powstaje bez grama masła oraz mleka. Bazą jest tu dojrzałe awokado, które, choć kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami, to w wypiekach odnajduje się doskonale. Dzięki niemu muffiny są miękkie, wilgotne i delikatne oraz pełne wartości odżywczych.
Awokado dostarcza zdrowe tłuszcze, witaminy A, C i z grupy B oraz minerały wspierające układ nerwowy i kondycję skóry. Mleczko kokosowe nadaje muffinom delikatnie egzotyczny smak i zwiększa ich kremowość. Do przygotowania wystarczy też mąka (pszenna lub ryżowa), proszek do pieczenia, słodzik bez kalorii (np. erytrytol), wanilia i odrobina octu jabłkowego, która odpowiada za puszystość wypieków.
Wszystkie składniki wystarczy zmiksować i przełożyć do foremek. Muffiny możesz upiec w piekarniku lub przygotować je błyskawicznie w mikrofalówce, a wtedy będą gotowe nawet w 2-3 minuty. To świetna opcja na zdrowy deser, przekąskę do kawy lub nietypowe śniadanie na słodko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Przepis na kokosowego muffina z awokado
Są pyszne same, ale równie dobrze smakują z dodatkiem świeżych owoców, słodkiego sosu proteinowego lub jogurtu kokosowego. Jeden przepis, który daje wiele możliwości. Jeśli szukasz czegoś prostego, szybkiego i oryginalnego, te muffiny naprawdę warto wypróbować.
Składniki:
- pół awokado (35 g),
- 1/2 szkl. lub 5 łyżek mąki pszennej albo ryżowej (50 g),
- 2 łyżki mleka kokosowego (20 g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
- 3 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (30 g),
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (5 g),
- waniliowy aromat spożywczy,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny/limonki, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2. Umieść awokado w pojemniku do blendera. Dodaj mleko kokosowe, mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego i odrobinę wody (kilka łyżek). Zblenduj na gęstą, jednolitą masę. Na koniec dodaj ocet i wymieszaj.
Krok 3. Przełóż do małego naczynia żaroodpornego, kokilki lub foremki na muffiny (do 3/4 wysokości naczynia). Wygładź z góry.
MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą włóż do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia. Wyciągnij muffina, gdy urośnie i będzie suchy z wierzchu.
PIEKARNIK: Naczynie z masą włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-30 minut. Wyciągnij muffina, gdy urośnie i się zarumieni.
Krok 4. Zjedz na ciepło lub na zimno.