Mieszam kilka składników i wykładam na patelnię. W kwadrans mam górę smakowitych placuszków

Zwykłe placuszki mają wielu fanów i są bardzo popularnym śniadaniem. Pyszne, lecz często pozbawione witamin i cennych składników – szczególnie gdy są oblane syropem klonowym i uwieńczone czekoladą. Jednak dodatek owoców i jeszcze jednego produktu może sprawić, że będą o wiele bardziej odżywcze.

Placki z płatków owsianych smakują obłędniePlacki z płatków owsianych smakują obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos

Śniadanie powinno być smaczne, ale również zdrowe. Nie bez powodu wiele osób uważa, że to najważniejszy posiłek dnia – jego zadaniem jest nasycić nas na dłużej i pozwolić rozpocząć dzień z dobrą energią. Żeby tak się stało, potrzebne są witaminy oraz odżywcze składniki.

Niedoceniony dodatek do śniadania

Płatki owsiane są bogate w magnez, żelazo i cynk, a także w błonnik, który wspomaga trawienie i daje długie poczucie sytości. Dzięki jego obecności nie będziesz czuć potrzeby podjadania, aż do obiadu. W dodatku nasz organizm powoli trawi węglowodany z owsa, więc płatki będą uwalniały energię stopniowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Jakie płatki owsiane wybrać?

Do placuszków najlepiej sprawdzą się płatki tradycyjne lub błyskawiczne, które można łatwo zmielić na mąkę. Jeśli używasz płatków górskich, warto je wcześniej namoczyć, żeby ciasto było bardziej gładkie. Zwróć uwagę, by wybrane przez ciebie płatki nie miały dodatku konserwantów i cukru.

Więcej niż jeden sposób na płatki owsiane

Płatki owsiane kojarzą nam się głównie z owsianką – a to błąd, ponieważ oferują znacznie więcej możliwości. Oczywiście, nie można odmówić owsiance tego, że jest bardzo dobrym wyborem na śniadanie. Można jeść ją na słodko, na słono, zapiec w piekarniku lub po prostu ugotować w rondelku.

Jednak jeśli nie jesteś fanem owsianek, wciąż z łatwością przemycisz płatki owsiane do swojej diety – zwłaszcza gdy lubisz śniadania na słodko. Można je na przykład zmielić i użyć jako mąki do naleśników lub placuszków.

Przepis na placuszki z płatków owsianych

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych,
  • jajko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 ml mleka owsianego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 125 g borówek,
  • 100 g truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj płatki owsiane.
  2. Gdy będą miały konsystencję piasku, dodaj do nich sól i proszek do pieczenia, i wymieszaj.
  3. Następnie wlej mleko, wbij jajko i dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni i zacznij nakładać ciasto w kształcie kół.
  5. Gdy spód się zarumieni, a wierzch lekko zetnie, przewróć placuszki na drugą stronę.
  6. Podawaj z ulubionymi owocami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować