Prosty sposób na puszyste placuszki. Nie musisz ubijać białek

Puszyste pankejki to marzenie wielu miłośników kuchni. Dzięki kilku prostym trikom możesz przygotować je w domowym zaciszu, ciesząc się delikatnością i smakiem. Oto sprawdzony sposób na idealne placuszki.

PankejkiPankejki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Andrey N.Cherkasov

Nic nie przebije smaku lekkich i puszystych pankejków, które można podać z owocami, syropem, masłem czy czekoladą. Im bardziej puszyste, tym lepsze. Istnieje wiele trików na osiągnięcie tego efektu, ale jeden z nich jest wyjątkowo prosty i nie wymaga dodatkowego ubijania białek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Sekret puszystych pankejków

Trik ten został opisany w przepisie na puszyste naleśniki maślankowe autorstwa Dany Velden z "The Kitchn". W wielu przepisach oddziela się białka od żółtek, ubija białka na sztywno, a następnie delikatnie łączy z ciastem. Jednak w tym przypadku białka dodaje się bez ubijania. Wystarczy je wymieszać z resztą składników. To proste podejście sprawia, że naleśniki są szybkie do przygotowania, niezawodne i bardzo smaczne.

Jak to działa?

  • Oddziel jajka, dodaj żółtka do mokrych składników.
  • Wymieszaj suche składniki.
  • Połącz mokre i suche składniki.
  • Na koniec dodaj białka i pozostaw na chwilę, zanim rozgrzejesz patelnię.

Ten sposób działa nie tylko dla naleśników maślankowych, ale dla każdego przepisu wymagającego jajek. Testy przeprowadzone przez Food5 potwierdziły, że dodanie białek na końcu daje naleśnikom zauważalną lekkość i sprężystość.

Dlaczego to działa?

Rosy Levy, autorka "Baking Bible", wyjaśnia, że dodanie białek na końcu gwarantuje, że placuszki wyjdą puszyste, podobnie jak w przypadku sufletów. Ubijanie białek dodaje powietrza, ale sprawia, że ich struktura staje się bardziej krucha. Dlatego dodanie ich na końcu pozwala uzyskać idealną teksturę bez ryzyka szybkiego opadania.

Następnym razem, gdy zapragniesz idealnie puszystych naleśników, oszczędź sobie dodatkowego wysiłku i dodaj białka na końcu. Efekt będzie doskonały.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯