Prosty sposób na puszyste placuszki. Nie musisz ubijać białek

Puszyste pankejki to marzenie wielu miłośników kuchni. Dzięki kilku prostym trikom możesz przygotować je w domowym zaciszu, ciesząc się delikatnością i smakiem. Oto sprawdzony sposób na idealne placuszki.

PankejkiPankejki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Andrey N.Cherkasov

Nic nie przebije smaku lekkich i puszystych pankejków, które można podać z owocami, syropem, masłem czy czekoladą. Im bardziej puszyste, tym lepsze. Istnieje wiele trików na osiągnięcie tego efektu, ale jeden z nich jest wyjątkowo prosty i nie wymaga dodatkowego ubijania białek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Sekret puszystych pankejków

Trik ten został opisany w przepisie na puszyste naleśniki maślankowe autorstwa Dany Velden z "The Kitchn". W wielu przepisach oddziela się białka od żółtek, ubija białka na sztywno, a następnie delikatnie łączy z ciastem. Jednak w tym przypadku białka dodaje się bez ubijania. Wystarczy je wymieszać z resztą składników. To proste podejście sprawia, że naleśniki są szybkie do przygotowania, niezawodne i bardzo smaczne.

Jak to działa?

  • Oddziel jajka, dodaj żółtka do mokrych składników.
  • Wymieszaj suche składniki.
  • Połącz mokre i suche składniki.
  • Na koniec dodaj białka i pozostaw na chwilę, zanim rozgrzejesz patelnię.

Ten sposób działa nie tylko dla naleśników maślankowych, ale dla każdego przepisu wymagającego jajek. Testy przeprowadzone przez Food5 potwierdziły, że dodanie białek na końcu daje naleśnikom zauważalną lekkość i sprężystość.

Dlaczego to działa?

Rosy Levy, autorka "Baking Bible", wyjaśnia, że dodanie białek na końcu gwarantuje, że placuszki wyjdą puszyste, podobnie jak w przypadku sufletów. Ubijanie białek dodaje powietrza, ale sprawia, że ich struktura staje się bardziej krucha. Dlatego dodanie ich na końcu pozwala uzyskać idealną teksturę bez ryzyka szybkiego opadania.

Następnym razem, gdy zapragniesz idealnie puszystych naleśników, oszczędź sobie dodatkowego wysiłku i dodaj białka na końcu. Efekt będzie doskonały.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia