Wlewam do ciasta zamiast mleka. Placuszki wychodzą mięciutkie i puszyste

W poszukiwaniu idealnego przepisu na szybki i sycący obiad dla całej rodziny odkryłem pewien kulinarny trik, który na zawsze zmienił moje podejście do przygotowywania placków. Zamiast tradycyjnego mleka, do ciasta dodaję pewien niepozorny składnik, który sprawia, że placuszki wychodzą niebywale miękkie, puszyste i po prostu rozpływają się w ustach.

Przepis na placuszki na kefirzePrzepis na placuszki na kefirze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Marcin Michałowski

Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a w lodówce zalega kefir, od razu przychodzi mi do głowy jedno: szybkie placki na kefirze. To prosty przepis, który zawsze się udaje i nie wymaga długich przygotowań. Miękkie, delikatne i lekko owocowe – idealne zarówno na śniadanie, jak i lekki obiad lub podwieczorek. Ich największą zaletą jest to, że wystarczy wszystko wymieszać w jednej misce i po kilku minutach smażyć pachnące, złociste placuszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Szybkie placki na kefirze – prosty przepis

Zazwyczaj przygotowuję te placuszki, gdy mam w domu kefir i owoce, które trzeba szybko zużyć. To świetny sposób, by nie marnować jedzenia, a przy okazji sprawić rodzinie pyszną niespodziankę.

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 400 ml kefiru (naturalnego, bez dodatków),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka mleka w proszku (opcjonalnie, dla słodyczy i delikatnego smaku),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 320 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 2 duże jabłka,
  • 1 banan,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Zdarza się, że zamiast jabłek i banana dorzucam inne owoce – np. borówki, gruszki czy nawet startą marchewkę dla dzieci. Ale wersja z jabłkami i bananem jest zdecydowanym faworytem w moim domu.

Ten przepis nie wymaga miksera – wystarczy zwykła trzepaczka i odrobina cierpliwości. Oto krok po kroku, jak powstają moje puszyste placuszki:

  1. Do miski wbijam jajka, wlewam kefir i dokładnie mieszam trzepaczką. Nie ubijam, tylko łączę do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodaję cukier puder i, jeśli mam pod ręką, mleko w proszku. To ostatnie świetnie równoważy kwaśność kefiru i jabłek.
  3. Wsypuję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Można dorzucić też odrobinę sody oczyszczonej dla dodatkowej puszystości. Mieszam tylko do połączenia składników – nie za długo, by ciasto nie opadło.
  4. Jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę, banana również. Dodaję owoce do ciasta i lekko mieszam.
  5. Pozwalam ciastu odpocząć przez 5 minut. Dzięki temu placki podczas smażenia ładnie rosną.
  6. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju nakładam po dwie łyżki ciasta, formując małe placuszki. Smażę na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i sprężyste.

Szybkie placki na kefirze – jak je podaję?

Po usmażeniu przekładam je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószam cukrem pudrem, choć równie dobrze smakują z miodem, jogurtem naturalnym czy konfiturą domowej roboty. Czasem dzieci proszą o wersję z kremem czekoladowym – wtedy robię im "mini deser" z placuszków.

Co ciekawe, te szybkie placki na kefirze świetnie smakują nawet na zimno. Idealnie sprawdzają się jako przekąska do pracy lub szkoły. Wystarczy włożyć kilka do pudełka – nie wymagają przechowywania w lodówce, jeśli zjemy je w ciągu dnia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier