Ewa Wachowicz robi najlepsze smarowidło do chleba. Sprawdzi się nawet na Wielkanoc
Ta pasta to objawienie. Błyskawicznie odmieni nudne kanapki, szybko podbijając serca miłośników pysznych smarowideł.
Wśród past kanapkowych króluje jajeczna, w szczególności gdy mowa o wielkanocnym śniadaniu. Ewa Wachowicz ma jednak inną, jeszcze smaczniejszą propozycję. Gwiazda stawia na austriacki przysmak znany jako liptauer. To pyszna maślana pasta, która łączy w sobie wyraziste przyprawy, świeżą paprykę, chrupiące i kwaśne ogórki kiszone, słone kapary oraz twaróg. Jest tak smaczna, że ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto z miseczki. Na świeżym chlebie smakuje jak złoto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Pasta na kanapki Ewy Wachowicz
Liptauer to prosty przepis, który urozmaici wielkanocne śniadanie lub codzienne posiłki. Podstawą tej austriackiej pasty jest ser, najczęściej twaróg lub bryndza oraz masło. Często serwuje się ją jako przekąskę do wina, smaruje krakersy lub małe kromeczki bagietki. Ma wyrazisty smak papryki, który wspaniale komponuje się z kaparami i kiszonymi ogórkami.
Co gospodyni, to nieco inny przepis. Trochę jak z pastą jajeczną, którą każdy podkręca o ulubione dodatki. Swoim przepisem na pastę twarogową z jajkami podzieliła się na swoim blogu Ewa Wachowicz. Na samą myśl cieknie ślinka.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki,
- 2 łyżki drobno pokrojonej żółtej papryki,
- 2 łyżki drobno pokrojonych ogórków kiszonych lub korniszonów,
- 1 szalotka,
- kilka kaparów,
- 4 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,
- 1 łyżka musztardy.
Sposób przygotowania:
- W maszynce zmiel twaróg i przełóż do miski.
- Dodaj starte masło, kminek paprykę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Możesz dodać też ostrą paprykę dla pikanterii.
- Dodaj pokrojone kolorowe papryki, posiekaną drobno szalotkę, kapary oraz ogórki.
- Dorzuć jeszcze musztardę oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
- Przekrój na pół, wyjmij żółtka i dodaj je do pasty.
- Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Gotową pastę możesz wykorzystać do wypełnienia białek jaj lub serwować na kanapkach. Będzie się pięknie prezentować po tym, jak posypiesz ją szczypiorkiem. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, zaskakując gości wyrazistym smakiem. Smacznego!