Ewa Wachowicz radzi, jak przygotować się do Wielkanocy. Unikniesz stresu i zmęczenia

Święta Wielkanocne to czas, który kojarzy się z rodzinnymi spotkaniami, tradycjami i oczywiście - pysznym jedzeniem. Przygotowania do nich warto zacząć od zaplanowania wszystkiego z wyprzedzeniem, aby uniknąć stresu i pośpiechu. Swoim sprawdzonymi sposobami na spokojne święta podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz radzi, jak przygotować się do WielkanocyEwa Wachowicz radzi, jak przygotować się do Wielkanocy
Źródło zdjęć: © Ewa Wachowicz

Nie stresuj się podczas świąt. Przygotuj listę zakupów wcześniej

Święta i wszelkiego rodzaju uroczystości wiążą się z wieloma przygotowaniami, jak i stresem. Jeśli chcemy go uniknąć i możliwie jak najbardziej skupić się na biesiadowaniu, warto rozpocząć je odpowiednio wcześnie.

Zanim ruszymy na zakupy, warto zastanowić się, jakie dania i desery chcemy zaserwować. Brzmi banalnie? Być może, ale na pewno słyszeliście (i pewnie doskonale zdajecie sobie z tego sprawę), że diabeł tkwi w szczegółach. O ile wielu potraw nie można zrobić wcześniej, o tyle niektóre zakupy jak najbardziej. Sprawdzi się praktyczna lista. Do tego można dołączyć spis miejsc, gdzie określone produkty da się dostać.

Ewa Wachowicz zawsze zwraca uwagę na to, by kupować je od lokalnych i sprawdzonych dostawców. W przypadku przygotowań świątecznych warto jest się z nimi wcześniej skontaktować, bo wiadomo - z dostępnością dobrej jakości produktów przed tak ważnym czasem może być ciężko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Po zaplanowaniu potraw można zrobić już konkretną listę ważnych składników i rozłożyć zakupy na kilka dni. W ten sposób unikniemy tłumów w sklepach na krótko przed Wielkanocą. Pamiętajmy także o produktach do święconki: jajka, chleb, sól, chrzan i wędliny to podstawa wielkanocnego koszyczka. W domu u Wachowiczów niemal od zawsze "najmłodsze pokolenie" było wysyłane do kościoła, by je poświęcić. Według tradycji każdy członek rodziny musi zjeść, a przynajmniej spróbować, każdego z nich podczas niedzielnego śniadania.

Świąteczne menu: Wachowicz podpowiada, co można przygotować wcześniej

Wielkanocne menu obfituje w tradycyjne dania, takie jak babki, mazurki i oczywiście żurek. Ewa Wachowicz zwraca uwagę, że musimy zdawać sobie sprawę z tego, co można, a czego raczej nie powinno się robić z wyprzedzeniem.

Jeśli chodzi o ciasta, to na pewno nie można przygotowywać wcześniej tych "z masami". Babki, by były świeże, również nie powinny być robione przed czasem. Sprawa wygląda jednak zgoła inaczej w przypadku mazurków.

- Spody do tych ciast można upiec wcześniej, dzięki czemu oszczędzimy czas na późniejsze i pilniejsze przygotowania - mówi Ewa Wachowicz.

A na zrobienie mazurków pomysłów jest bez liku. Warto więc się "zabezpieczyć", jeśli chodzi o spód. Wcześniej przygotowana zupa również "wytrzyma" w lodówce jakiś czas, ale tutaj trzeba być bardzo uważnym. Oczywiście zawsze możecie też zaopatrzyć się w mrożone produkty, które wyciągnięcie z zamrażarki na kilka godzin przed tym, jak goście wpadną w odwiedziny.

Porządki świąteczne. Zmora, która dotyczy nas wszystkich

O ile wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że to nie idealny porządek jest najważniejszy podczas świąt, o tyle większość z nas i tak traktuje to jako priorytet. W domu u Wachowiczów jest podobnie, ale takie przygotowania zwykle odbywają się znacznie wcześniej. Nie możemy zapominać o tym, by owszem, zrobić niezbędne "minimum", ale też po prostu skupić się na biesiadowaniu. W końcu wiadomo, że jeśli święta, to przecież także i odpoczynek.

A w jaki sposób sprawić, by nastrój w domu był wyjątkowy? I na to są sposoby. Warto zaopatrzyć się w typowo "wielkanocne" rekwizyty. Posadzić rzeżuchę, wsadzić gałązki bazi do wazonu i po prostu cieszyć się tym klimatem. Uwierzcie, że wówczas nawet nie do końca wyczyszczone okna zejdą na drugi plan.

Święta to ostatecznie okres przeznaczony na wspólne chwile z rodziną. Warto zadbać o to, aby przed nadchodzącymi dniami zarezerwować czas na odpoczynek i relaks. Dobra organizacja to klucz do udanych Świąt. Z odpowiednim planem nie tylko tylko sprawnie zadbamy o wszystkie obowiązki, ale także będziemy mieli czas na radosne świętowanie z bliskimi.

Karolina Wachowicz dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku