WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Mazurek z przepisu Ewy Wachowicz. Jest pyszny i rozpływa się w ustach

Do Wielkanocy pozostał nieco ponad tydzień, więc pewnie już szukasz pomysłu na ciasto, które zachwyci twoich bliskich przy świątecznym stole. Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyjątkowego mazurka, który jest jednocześnie sernikiem.

Ewa Wachowicz ma patent na wyjątkowego mazurkaEwa Wachowicz ma patent na wyjątkowego mazurka
Źródło zdjęć: © Facebook, ewawachowicz.pl

Ewa Wachowicz już nie raz udowodniła, że jest ekspertką w dziedzinie gotowania. Jak byłam młodsza, to uwielbiałam oglądać jej program w telewizji i marzyłam o tym, że kiedyś też będę mogła tworzyć takie cuda w kuchni jak ona. W tegoroczne święta wielkanocne zaskoczę swoją rodziną nietypowym mazurkiem z przepisu Ewy. Króluje w nim masa taka jak w serniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Przepis na mazurka Ewy Wachowicz

Trzeba poświęcić temu mazurkowi trochę czasu, ale naprawdę warto, bo wychodzi nieziemski w smaku. Do spodu ciasta dodajemy orzechy włoskie, dzięki czemu jest on chrupiący. Najważniejsze, aby zmielić ser biały 2 razy, w czym pomoże nam praska do ziemniaków, maszyna do mielenia mięsa albo nawet widelec, choć ta ostatnia metoda jest dosyć pracochłonna i męcząca. Ewa ozdabia swój sernik lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową, choć można też użyć do tego np. polewy czekoladowej i migdałów.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej​,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 ugotowane żółtka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 100 g orzechów włoskich.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera białego,
  • 4 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsyp cukier i dodaj zimne masło. Siekaj całość do momentu, aż powstanie kruszonka.
  2. Następnie uformuj z niej kopczyk i zrób w nim dołek. Umieść w nim dwa ugotowane na twardo żółtka i śmietanę. Całość wymieszaj nożem, a potem zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Gdy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego wałek i odetnij z niego jego 1/4 masy. Zawiń ją w folię i odłóż do lodówki, przyda się później.
  4. Pozostałą część ciasta zagnieć z posiekanymi orzechami i również zawiń ją w folię i wsadź do lodówki. Obie części ciasta powinny się chłodzić przez 2 godziny.
  5. Mazurkową formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Schłodzone ciasto orzechowe rozwałkuj na kształt formy i wyłóż nim ją. Wstaw spód do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  6. W tym czasie przełóż ciepłe masło do miski, dodaj cukier zwykły oraz cukier waniliowy i ucieraj całość do momentu, aż składniki nabiorą puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj żółtka, a następnie dwukrotnie zmielony ser. Miksuj całość, dodaj sok z cytryny i ponownie mieszaj.
  7. W osobnej misce ubij białka na sztywno, dosypując do nich w trakcie szczyptę soli. Następnie dodaj białka do miski z masą serową i delikatnie wymieszaj. Gotową masę wylej na pieczony wcześniej spód.
  8. Pozostałą mniejszą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niej kwiatuszki oraz wstążki do dekoracji. Wstążki ułóż na brzegach, a kwiatuszki umieść na samej masie.
  9. Piecz mazurka przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Udekoruj ciasto lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny