Tomasz Strzelczyk robi żurek bez zakwasu. Wystarczy kilka prostych składników
Magda Gessler uważa, że to niedopuszczalne, z kolei Tomasz Strzelczyk nie widzi w tym nic złego. Jego przepis na żurek bez zakwasu bazuje na rodzinnej tradycji. Można się sprzeczać o terminologię, ale trzeba przyznać, że zupa na wywarze z czterech rodzajów mięsa robi wrażenie.
Żurek Tomasza Strzelczyka skrywa w sobie kilka sekretów. Jednym z nich są cztery rodzaje mięsa – wywar na zupę tworzą wędzone żeberka, boczek, biała kiełbasa i kość wieprzowa. Co więcej, zupa jest zabielana kwaśnym mlekiem, ale jeśli masz trudność ze znalezieniem go w sklepie, możesz użyć kefiru. Zsiadłe mleko mieszane jest z kwaśną śmietaną, mąką żytnią i świeżo startym chrzanem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiełbasa w piwnej marynacie
Polskie zupy wielkanocne
Główny podział dotyczy regionów, w których przygotowuje się żurek na zakwasie żytnim i barszcz biały na zakwasie pszennym. Ale w niektórych regionach Polski są przygotowywane także inne zupy, takie jak zalewajka świętokrzyska czy chrzanica podhalańska.
Żurek Tomasza Strzelczyka przypomina nieco podkarpackie zalewajki, które często zabielane są serwatką lub zsiadłym mlekiem. W niektórych regionach do wielkanocnej zupy dodawane są poświęcone jajka, kiełbasa i przyprawy.
Przepis na żurek na zsiadłym mleku Tomasza Strzelczyka
Wielkanocną zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pajdą domowego chleba.
Składniki:
- 150 g wędzonych żeberek,
- surowa kość wieprzowa lub wołowa na zupę,
- 150 g wędzonego boczku,
- 500 g białej kiełbasy,
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka korzenia selera, 2 małe pory,
- 1 duża cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1 l kwaśnego mleka lub kefiru,
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 proc.,
- 1 duża łyżka mąki żytniej,
- 1 duża łyżka chrzanu,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka majeranku.
Wykonanie:
- Do garnka włóż wszystkie cztery rodzaje mięsa, zalej wodą i gotuj na małym ogniu.
- Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni. Dodaj do garnka z mięsem.
- Wrzuć także obrane warzywa korzeniowe. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij kiełbasę, a dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez kolejne 30 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- W osobnej misce dokładnie rozmieszaj rózgą zsiadłe mleko ze śmietaną, mąką żytnią i chrzanem.
- Z zupy wyjmij włoszczyznę i mięso.
- Odrobinę wywaru dodaj do zsiadłego mleka, dokładnie wymieszaj, po czym przelej do garnka z zupą. Mieszaj do uzyskania spójnej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do koniec dodaj suszony majeranek.
- Do gotowej zupy wrzuć z powrotem ugotowane dodatki – z żeberek możesz oddzielić mięso od kości, marchewkę i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki.