Tomasz Strzelczyk robi żurek bez zakwasu. Wystarczy kilka prostych składników

Magda Gessler uważa, że to niedopuszczalne, z kolei Tomasz Strzelczyk nie widzi w tym nic złego. Jego przepis na żurek bez zakwasu bazuje na rodzinnej tradycji. Można się sprzeczać o terminologię, ale trzeba przyznać, że zupa na wywarze z czterech rodzajów mięsa robi wrażenie.

Tomasz Strzelczyk robi pyszny żurek bez zakwasuTomasz Strzelczyk robi pyszny żurek bez zakwasu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żurek Tomasza Strzelczyka skrywa w sobie kilka sekretów. Jednym z nich są cztery rodzaje mięsa – wywar na zupę tworzą wędzone żeberka, boczek, biała kiełbasa i kość wieprzowa. Co więcej, zupa jest zabielana kwaśnym mlekiem, ale jeśli masz trudność ze znalezieniem go w sklepie, możesz użyć kefiru. Zsiadłe mleko mieszane jest z kwaśną śmietaną, mąką żytnią i świeżo startym chrzanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiełbasa w piwnej marynacie

Polskie zupy wielkanocne

Główny podział dotyczy regionów, w których przygotowuje się żurek na zakwasie żytnim i barszcz biały na zakwasie pszennym. Ale w niektórych regionach Polski są przygotowywane także inne zupy, takie jak zalewajka świętokrzyska czy chrzanica podhalańska.

Żurek Tomasza Strzelczyka przypomina nieco podkarpackie zalewajki, które często zabielane są serwatką lub zsiadłym mlekiem. W niektórych regionach do wielkanocnej zupy dodawane są poświęcone jajka, kiełbasa i przyprawy.

Przepis na żurek na zsiadłym mleku Tomasza Strzelczyka

Wielkanocną zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pajdą domowego chleba.

Składniki:

  • 150 g wędzonych żeberek,
  • surowa kość wieprzowa lub wołowa na zupę,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka korzenia selera, 2 małe pory,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l kwaśnego mleka lub kefiru,
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • 1 duża łyżka mąki żytniej,
  • 1 duża łyżka chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka majeranku.

Wykonanie:

  1. Do garnka włóż wszystkie cztery rodzaje mięsa, zalej wodą i gotuj na małym ogniu.
  2. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni. Dodaj do garnka z mięsem.
  3. Wrzuć także obrane warzywa korzeniowe. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij kiełbasę, a dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez kolejne 30 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. W osobnej misce dokładnie rozmieszaj rózgą zsiadłe mleko ze śmietaną, mąką żytnią i chrzanem.
  6. Z zupy wyjmij włoszczyznę i mięso.
  7. Odrobinę wywaru dodaj do zsiadłego mleka, dokładnie wymieszaj, po czym przelej do garnka z zupą. Mieszaj do uzyskania spójnej konsystencji.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do koniec dodaj suszony majeranek.
  9. Do gotowej zupy wrzuć z powrotem ugotowane dodatki – z żeberek możesz oddzielić mięso od kości, marchewkę i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki.
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki