Jest jeszcze smaczniejsza niż żurek i barszcz. Doskonała zupa na Wielkanoc

Wyrazista zupa chrzanowa ugotowana na bazie aromatycznego wywaru to danie, które powinno znaleźć się na świątecznych stołach, obok lub nawet zamiast tradycyjnego żurku. Mało popularna zupa wywodzi się z kuchni staropolskiej, a jej smak jest doskonale znany np. mieszkańcom Lanckorony, którzy gotują ją w bardzo charakterystyczny sposób. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Zupa chrzanowa - odrobina pikanterii na wielkanocnym stole

Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą przygotowana na mięsnym wywarze to doskonałe wielkanocne danie. Jest wyrazistą i pikantną konkurencją dla żurku. W wielu miejscach w Polsce tradycyjnie pojawia się na stole w każde święta Wielkiej Nocy, w innych — nie gotuje się jej wcale. Niestety, zupa chrzanowa, mimo tego, że wywodzi się z kuchni staropolskiej, nadal jest mało popularna.

Chrzanica, czyli staropolska zupa z chrzanem wywodzi się z gór, a jej podstawą jest bogaty wywar z białej kiełbasy i wędzonki z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Dodaje się do niego także podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawia chrzanem. Najlepiej jest korzystać z chrzanu świeżego samodzielnie utartego, wówczas zupa przybiera bardziej wyrazisty smak.

Doskonałą zupę chrzanową zjemy w Lanckoronie - małopolskiej wsi. Tzw. chrzanówka lanckorońska powstaje na bazie świeżo utartego chrzanu, kawałków wędlin i mięs oraz warzyw. Składniki zalewa się serwatką i doprawia. Do zagęszczenia zupy służy mąka i kwaśna śmietana, a podaje się ją z chlebem i jajkiem.

Obrazek
Przepis na wielkanocną zupę chrzanową - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepisy wielkanocne. Zupa chrzanowa

Składniki (na 12 porcji zupy):

  • 4 łyżki chrzanu (najlepiej świeżo utartego, ale może być ze słoika)
  • 3 l wywaru mięsnego (najlepiej na żeberkach)
  • 6 kiełbas białych
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziemniaków
  • 200 ml śmietany
  • majeranek, sól i pieprz do smaku
  • jajka jako dodatki

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuść masło i zeszklij pokrojone w drobną kostkę cebule.
  2. Kiedy będą podsmażone, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dolej przygotowany wywar mięsny. Gotuj całość na średnim ogniu.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę, dodaj je do zupy, dorzuć również białą kiełbasę (pokrojoną w większe bądź mniejsze kawałki).
  4. Przypraw całość majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Gotuj, aż ziemniaki uzyskają odpowiednią miękkość.
  6. Na sam koniec dodaj świeży chrzan. Ważne! Chrzan dodajemy do zupy na końcu. Gdy jest gotowany, nabiera gorzkiego smaku. Zabiel zupę śmietaną.
  7. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zobacz także inne przepisy wielkanocne. Poniżej znajdziesz naszą propozycję na podanie białej kiełbasy:

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie