InspiracjeJest jeszcze smaczniejsza niż żurek i barszcz. Doskonała zupa na Wielkanoc

Jest jeszcze smaczniejsza niż żurek i barszcz. Doskonała zupa na Wielkanoc

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

21.03.2023 14:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyrazista zupa chrzanowa ugotowana na bazie aromatycznego wywaru to danie, które powinno znaleźć się na świątecznych stołach, obok lub nawet zamiast tradycyjnego żurku. Mało popularna zupa wywodzi się z kuchni staropolskiej, a jej smak jest doskonale znany np. mieszkańcom Lanckorony, którzy gotują ją w bardzo charakterystyczny sposób. 

Zupa chrzanowa - odrobina pikanterii na wielkanocnym stole

Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą przygotowana na mięsnym wywarze to doskonałe wielkanocne danie. Jest wyrazistą i pikantną konkurencją dla żurku. W wielu miejscach w Polsce tradycyjnie pojawia się na stole w każde święta Wielkiej Nocy, w innych — nie gotuje się jej wcale. Niestety, zupa chrzanowa, mimo tego, że wywodzi się z kuchni staropolskiej, nadal jest mało popularna.

Chrzanica, czyli staropolska zupa z chrzanem wywodzi się z gór, a jej podstawą jest bogaty wywar z białej kiełbasy i wędzonki z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Dodaje się do niego także podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawia chrzanem. Najlepiej jest korzystać z chrzanu świeżego samodzielnie utartego, wówczas zupa przybiera bardziej wyrazisty smak.

Doskonałą zupę chrzanową zjemy w Lanckoronie - małopolskiej wsi. Tzw. chrzanówka lanckorońska powstaje na bazie świeżo utartego chrzanu, kawałków wędlin i mięs oraz warzyw. Składniki zalewa się serwatką i doprawia. Do zagęszczenia zupy służy mąka i kwaśna śmietana, a podaje się ją z chlebem i jajkiem.

Przepis na wielkanocną zupę chrzanową - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Przepis na wielkanocną zupę chrzanową - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepisy wielkanocne. Zupa chrzanowa

Składniki (na 12 porcji zupy):

  • 4 łyżki chrzanu (najlepiej świeżo utartego, ale może być ze słoika)
  • 3 l wywaru mięsnego (najlepiej na żeberkach)
  • 6 kiełbas białych
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziemniaków
  • 200 ml śmietany
  • majeranek, sól i pieprz do smaku
  • jajka jako dodatki

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuść masło i zeszklij pokrojone w drobną kostkę cebule.
  2. Kiedy będą podsmażone, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dolej przygotowany wywar mięsny. Gotuj całość na średnim ogniu.
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę, dodaj je do zupy, dorzuć również białą kiełbasę (pokrojoną w większe bądź mniejsze kawałki).
  4. Przypraw całość majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Gotuj, aż ziemniaki uzyskają odpowiednią miękkość.
  6. Na sam koniec dodaj świeży chrzan. Ważne! Chrzan dodajemy do zupy na końcu. Gdy jest gotowany, nabiera gorzkiego smaku. Zabiel zupę śmietaną.
  7. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zobacz także inne przepisy wielkanocne. Poniżej znajdziesz naszą propozycję na podanie białej kiełbasy:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także