Na śniadanie jem kanapki z tą sycącą pastą. Długo nie czuje głodu i mam pełno energii

Pasta jajeczna jest pyszna, smaczna i ma dobre wartości odżywcze. Jest idealna do kanapek, warzyw, doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Popularność pasty jajecznej rośnie w okresie zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy. Poznajcie kilka przepisów na pastę jajeczną w standardowej czy mniej standardowej formie i wybierzcie pastę idealną.

Kanapki z pastą jajeczną to śniadaniowy klasykKanapki z pastą jajeczną to śniadaniowy klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pasta jajeczna to jedno ze smaczniejszych smarowideł do kanapek. W połączeniu ze świeżym pieczywem tworzy doskonałą kompozycję, której trudno się oprzeć. Przepisów na pastę jest wiele, można przyrządzić ją w tradycyjnej lub nieco bardziej wykwintnej postaci, a nawet w wersji fit. Pasta jajeczna jest prosta w przygotowaniu, zrobienie jej zajmuje niewiele czasu. Co więcej, spokojnie można sporządzić ją wieczorem, by była gotowa o poranku - a nawet może dzięki temu zyskać na smaku - wszystkie przyprawy zdążą się do tego czasu dobrze wymieszać i "przegryźć".

Poniżej znajdziecie 6 przepisów na smaczne pasty jajeczne z różnymi dodatkami. W zależności od preferencji, możecie wybierać spośród tradycyjnych propozycji lub z nieco bardziej oryginalnych. Wariacje pasty jajecznej bywają naprawdę wymyśle -występują w połączeniu ze szczypiorkiem, fetą, awokado, serkiem mascarpone, śmietaną, szafranem lub kurkumą, tuńczykiem, wędzoną rybą - makrelą lub łososiem, a nawet z szynką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Jeszcze lepsza niż zwykła

Pasta jajeczna w tradycyjnej wersji

Dla wielu osób pasta jajeczna to właśnie minimum składników – bez zbędnych udziwnień.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 płaska łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka, następnie ugotuj je na twardo (około 6 - 10 minut).
  2. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę.
  3. Do pokrojonych jajek dodaj majonez, musztardę, sól oraz pieprz i wymieszaj całość.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna z dodatkiem szczypiorku to kolejna propozycja, która przypadnie do gustu tradycjonalistom.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 płaska łyżka majonezu,
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • mały pęczek szczypiorku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka, a następnie ugotuj je na twardo (około 6 - 10 minut). W tym czasie umyj i osusz szczypiorek, po czym drobno go pokrój.
  2. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę.
  3. Do pokrojonych jajek dodaj pokrojony szczypiorek, majonez, musztardę, sól oraz pieprz i wymieszaj całość.

Pasta jajeczna z awokado

Jest taki owoc, który doskonale komponuje się z pastą jajeczną – to awokado. Koniecznie wypróbuj to połączenie.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść pokrojonego szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka i ugotuj je na twardo (około 6 - 10 minut). Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Umyj awokado i obierz je ze skórki, usuń pestkę. Pokrojone kawałki awokado rozetrzyj widelcem, aż będzie miało całkiem gładką konsystencję.
  3. Połącz awokado z pokrojonymi jajkami, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Następnie dodaj pokrojony w kostkę szczypiorek, sól oraz pieprz i ponownie wymieszaj całość.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

A może by tak nieco zaszaleć i skosztować pasty z dodatkiem tuńczyka?

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 puszka tuńczyka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść posiekanego koperku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka, po czym ugotuj je na twardo (około 6 - 10 minut).
  2. W czasie, gdy jajka się gotują, do miski włóż tuńczyka z puszki, odsączonego z zalewy i wymieszaj z majonezem. Dobrym rozwiązaniem jest zakup tuńczyka w kawałkach, nie zaś rozdrobnionego (ze względu na to, że w kawałkach jest lepszej jakości).
  3. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj jajka do tuńczyka z majonezem i ponownie wymieszaj.
  4. Umyj, osusz i posiekaj koperek, dodaj do jajek, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj całość.

Pasta jajeczna z serem żółtym

Żółty ser i ogórki konserwowe to może na pierwszy rzut nie takie oczywiste dodatki do pasty jajecznej, ale efekt naprawdę jest miłym doświadczeniem kulinarnym.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 70 g sera żółtego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść pokrojonego szczypiorku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka, a potem ugotuj je na twardo (około 6 - 10 minut).
  2. W czasie, gdy jajka się gotują pokrój ser żółty i ogórka w drobną kostkę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  3. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę.
  4. Do pokrojonych jajek, dodaj ser, ogórki, szczypiorek, sól, pieprz oraz łyżkę majonezu i dokładnie wymieszaj całość.

Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką to alternatywa dla osób, którym znudziła się już pasta w tradycyjnej wersji.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 6-7 plastrów szynki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj jajka i ugotuj je na twardo (około 6 - 10 minut).
  2. W czasie, gdy jajka się gotują pokrój szynkę w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  3. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę.
  4. Do pokrojonych jajek dodaj szynkę, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz łyżkę majonezu i dokładnie wymieszaj całość.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"