Gdy zobaczysz ją w jajku po przekrojeniu, popełniłeś najgorszy błąd przy gotowaniu

Gotowane jajka to absolutna klasyka – szczególnie w Wielkanoc. Powinny być jędrne, z idealnie kremowym żółtkiem i estetycznym przekrojem. Ale zdarza się, że po ugotowaniu i przekrojeniu widzimy wokół żółtka siny, zielonkawo-szary pierścień. To nic groźnego dla zdrowia, ale zdecydowanie nie wygląda apetycznie. Ten efekt nie ma nic wspólnego z jakością jajka – to po prostu błąd w gotowaniu. Na szczęście bardzo łatwo go uniknąć.

Gotowane jajka w wodzie Gotowane jajka w wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Z zewnątrz wyglądają idealnie – gładka skorupka, jędrne białko, ale wystarczy przekroić i... niespodzianka. Zamiast apetycznego, słonecznie żółtego środka – szarozielona obwódka wokół żółtka. To najczęstszy błąd popełniany podczas gotowania jajek, szczególnie przed Wielkanocą, kiedy zależy nam nie tylko na smaku, ale i estetyce. Na szczęście da się go łatwo uniknąć – wystarczy poznać prostą zasadę, która odmieni Twoje gotowanie raz na zawsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Dlaczego wokół żółtka pojawia się sina obwódka?

Problem ten jest wynikiem zbyt długiego lub zbyt intensywnego gotowania jajek. Kiedy jajko jest poddawane wysokiej temperaturze zbyt długo, w białku zaczyna się uwalniać siarka, a w żółtku – żelazo. W wyniku reakcji chemicznej tych dwóch pierwiastków tworzy się siarczek żelaza, który ma właśnie ten nieestetyczny, szaro-zielony kolor.

Nie wpływa to na smak czy wartość odżywczą jajka, ale sprawia, że nawet idealnie ugotowane jajko wygląda na stare lub rozgotowane.

Jak gotować jajka, by były idealne?

Oto prosty sposób, który pozwoli Ci uniknąć niechcianej obwódki:

  1. Włóż jajka do zimnej wody i zagotuj.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj: – 6 minut – dla jajka na miękko, 8–9 minut – dla półtwardego, 10 minut – dla jajka na twardo (i ani minuty dłużej!)
  3. Po ugotowaniu natychmiast przełóż jajka do bardzo zimnej wody – najlepiej z kostkami lodu. To zatrzyma proces gotowania i zapobiegnie powstawaniu przebarwień.

Gotowanie jajek to sztuka… i chemia

Choć może się wydawać banalne, gotowanie jajek to proces, który wymaga precyzji – zwłaszcza jeśli zależy nam na estetycznym wyglądzie, np. przy jajkach faszerowanych czy do sałatki jarzynowej. Kluczowe jest nie tylko gotowanie we właściwej temperaturze, ale też szybkie schłodzenie, które zatrzymuje proces ścinania białka i chroni żółtko przed sinieniem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯