WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

To mój ulubiony deser. Już pierwszy kęs skrada serce i kubki smakowe

Ten deser to spełnienie marzeń każdego fana czekolady i kremowych słodkości. Połączenie czekoladowego spodu, lekkiej sernikowej masy i aksamitnej polewy sprawia, że już pierwszy kęs zostaje w pamięci na długo. Jest jednocześnie elegancki, sycący i niezwykle prosty w przygotowaniu. To idealny wybór na przyjęcie, święta lub jako wyjątkowe domowe "coś słodkiego" do kawy.

Ciasto mus czekoladowyCiasto mus czekoladowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niektóre desery wystarczy zobaczyć, by wiedzieć, że nie skończy się na jednym kawałku. Tak właśnie jest z tym ciastem – warstwowym, czekoladowym, kremowym i pełnym kontrastów, które idealnie się uzupełniają. Wygląda jak z cukierni, a jego przygotowanie nie wymaga pieczenia ani skomplikowanych składników. To ciasto, które zachwyca od pierwszego kęsa – i zostaje z Tobą na długo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego

Przepis na deser z obrazka – sernik czekoladowy na zimno z trzema warstwami

Ten deser to więcej niż tylko ciasto – to uczta dla zmysłów. Kremowy, intensywnie czekoladowy, z lekką nutą sernika i delikatną polewą – nie wymaga pieczenia, a efekt końcowy wygląda jak z cukierni. Jeśli szukasz czegoś, co zachwyci gości i sprawi ci prawdziwą przyjemność.

Składniki (na tortownicę 22 cm):

Spód:

  • 200 g ciasteczek czekoladowych (np. Oreo bez nadzienia),
  • 80 g masła.

Warstwa czekoladowa:

Warstwa sernikowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (zmielonego),
  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • odrobina wiórków kokosowych (do dekoracji).

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka blenduję na proszek, łączę z roztopionym masłem, wykładam nimi dno tortownicy i lekko dociskam. Schładzam 20 minut.
  2. Gorzką czekoladę rozpuszczam ze śmietanką i mieszam z serkiem – wylewam na spód i chłodzę.
  3. W osobnej misce miksuję twaróg ze śmietanką i cukrem. Żelatynę rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody i dodaję do masy. Wylewam na warstwę czekoladową i schładzam kilka godzin.
  4. Na koniec roztapiam mleczną czekoladę ze śmietanką i rozprowadzam jako polewę. Posypuję wiórkami kokosowymi.

Wariacje na temat ciasta czekoladowego

Jeśli masz ochotę poeksperymentować, ten deser daje ogromne pole do popisu. Warstwę czekoladową możesz zamienić na biały krem z białą czekoladą i wanilią, a do masy sernikowej dodać świeże owoce – np. maliny, borówki lub wiśnie. Z kolei spód z ciastek świetnie smakuje również w wersji z dodatkiem orzechów lub kakao, a polewę możesz zastąpić domowym musem owocowym albo solonym karmelem. Efekt? Nowa odsłona tego samego ciasta – za każdym razem wyjątkowa.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki