Ania Lewandowska pokazała jak zrobić pyszne, domowe mleko za grosze. Możesz oszczędzić fortunę
Nie ma to, jak pyszne domowe produkty. Ta zasada jest niezwykle ważna w przypadku prawie każdego produktu. Przygotowany przez nas - smakuje najlepiej! A co powiesz na domowe mleko owsiane? Poznaj przepis Anny Lewandowskiej!
15.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dlaczego warto przygotować domowe mleko owsiane?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że mleko owsiane to jeden z ulubionych napojów, który jest przez nas wykorzystywany do bezpośredniego spożycia, jak i przygotowania deserów, ciast, czy sycących śniadań. Na półkach sklepowych, taki produkt w opakowaniach litrowych, potrafi kosztować nawet 10 złotych. Dlatego wiedz, że możesz przygotować domowe mleko owsiane, które będzie smaczne i niczym nieustępujące tym markowym produktom. Przygotujesz je szybko, a potrzebne będzie Ci zaledwie kilka składników.
Taki napój nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów. Na pewno zauważysz różnicę w postaci konsystencji i w smaku, bo ten zachwyca. Domowe mleko owsiane przygotujesz w parę chwil - w blenderze, mikserze, czy w wyciskarce do soku. Stworzony w ten sposób napój będzie w 100% naturalny i bogaty w białko, kwas linolowy, czy beta-glukany. Jeśli chodzi o cenę, to ponosisz jedynie koszty zakupu płatków owsianych. A te, jak dobrze wiadomo, są stosunkowo tanie!
Jak przygotować domowe mleko owsiane?
Swoją recepturą na ten pyszny i zdrowy napój, podzieliła się z nami Anna Lewandowska - ekspertka od zdrowego żywienia. Jej przepis zachwyca i jest bardzo prosty!
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- szczypta soli
- około 700 ml przegotowanej i ostudzonej wody
- 2 łyżki substancji słodzącej lub 3 daktyle.
Sposób przygotowania:
Domowe mleko owsiane przygotujesz bardzo szybko. Do naczynia wsyp płatki owsiane, zalej wodą i odstaw na około 30 minut. Kolejny krok to przelanie masy do kielicha blendera, dodanie soli i substancji słodzącej. Masę blendujemy przez około 4 minuty na najwyższych obrotach. Nasz napój jest już gotowy! Mleko można przechowywać w lodówce, przez około 4 dnie. Jest to na pewno zdrowy produkt - jego kaloryczność to 50 kcal w 100 ml. Będzie stanowić ono świetny zamiennik dla zwykłego mleka, dzięki czemu będą mogli spożywać je osoby, cierpiące na celiakię.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto Łabędzi Puch: