Ania Lewandowska pokazała jak zrobić pyszne, domowe mleko za grosze. Możesz oszczędzić fortunę

Nie ma to, jak pyszne domowe produkty. Ta zasada jest niezwykle ważna w przypadku prawie każdego produktu. Przygotowany przez nas - smakuje najlepiej! A co powiesz na domowe mleko owsiane? Poznaj przepis Anny Lewandowskiej!

Domowe mleko owsianeDomowe mleko owsiane - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/p/B9B0E5oBfvu/
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Dlaczego warto przygotować domowe mleko owsiane?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że mleko owsiane to jeden z ulubionych napojów, który jest przez nas wykorzystywany do bezpośredniego spożycia, jak i przygotowania deserów, ciast, czy sycących śniadań. Na półkach sklepowych, taki produkt w opakowaniach litrowych, potrafi kosztować nawet 10 złotych. Dlatego wiedz, że możesz przygotować domowe mleko owsiane, które będzie smaczne i niczym nieustępujące tym markowym produktom. Przygotujesz je szybko, a potrzebne będzie Ci zaledwie kilka składników.

Obrazek
Płatki owsiane - Pyszności; Foto: Canva.com

Taki napój nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów. Na pewno zauważysz różnicę w postaci konsystencji i w smaku, bo ten zachwyca. Domowe mleko owsiane przygotujesz w parę chwil - w blenderze, mikserze, czy w wyciskarce do soku. Stworzony w ten sposób napój będzie w 100% naturalny i bogaty w białko, kwas linolowy, czy beta-glukany. Jeśli chodzi o cenę, to ponosisz jedynie koszty zakupu płatków owsianych. A te, jak dobrze wiadomo, są stosunkowo tanie!

Jak przygotować domowe mleko owsiane?

Swoją recepturą na ten pyszny i zdrowy napój, podzieliła się z nami Anna Lewandowska - ekspertka od zdrowego żywienia. Jej przepis zachwyca i jest bardzo prosty!

Składniki:

      
  • 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • szczypta soli
  • około 700 ml przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2 łyżki substancji słodzącej lub 3 daktyle.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Mleko owsiane - Pyszności; Foto: Canva.com

Domowe mleko owsiane przygotujesz bardzo szybko. Do naczynia wsyp płatki owsiane, zalej wodą i odstaw na około 30 minut. Kolejny krok to przelanie masy do kielicha blendera, dodanie soli i substancji słodzącej. Masę blendujemy przez około 4 minuty na najwyższych obrotach. Nasz napój jest już gotowy! Mleko można przechowywać w lodówce, przez około 4 dnie. Jest to na pewno zdrowy produkt - jego kaloryczność to 50 kcal w 100 ml. Będzie stanowić ono świetny zamiennik dla zwykłego mleka, dzięki czemu będą mogli spożywać je osoby, cierpiące na celiakię.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto Łabędzi Puch:

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre