Ania Lewandowska pokazała jak zrobić pyszne, domowe mleko za grosze. Możesz oszczędzić fortunę
Nie ma to, jak pyszne domowe produkty. Ta zasada jest niezwykle ważna w przypadku prawie każdego produktu. Przygotowany przez nas - smakuje najlepiej! A co powiesz na domowe mleko owsiane? Poznaj przepis Anny Lewandowskiej!
15.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:02
Dlaczego warto przygotować domowe mleko owsiane?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że mleko owsiane to jeden z ulubionych napojów, który jest przez nas wykorzystywany do bezpośredniego spożycia, jak i przygotowania deserów, ciast, czy sycących śniadań. Na półkach sklepowych, taki produkt w opakowaniach litrowych, potrafi kosztować nawet 10 złotych. Dlatego wiedz, że możesz przygotować domowe mleko owsiane, które będzie smaczne i niczym nieustępujące tym markowym produktom. Przygotujesz je szybko, a potrzebne będzie Ci zaledwie kilka składników.
Taki napój nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów. Na pewno zauważysz różnicę w postaci konsystencji i w smaku, bo ten zachwyca. Domowe mleko owsiane przygotujesz w parę chwil - w blenderze, mikserze, czy w wyciskarce do soku. Stworzony w ten sposób napój będzie w 100% naturalny i bogaty w białko, kwas linolowy, czy beta-glukany. Jeśli chodzi o cenę, to ponosisz jedynie koszty zakupu płatków owsianych. A te, jak dobrze wiadomo, są stosunkowo tanie!
Jak przygotować domowe mleko owsiane?
Swoją recepturą na ten pyszny i zdrowy napój, podzieliła się z nami Anna Lewandowska - ekspertka od zdrowego żywienia. Jej przepis zachwyca i jest bardzo prosty!
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- szczypta soli
- około 700 ml przegotowanej i ostudzonej wody
- 2 łyżki substancji słodzącej lub 3 daktyle.
Sposób przygotowania:
Domowe mleko owsiane przygotujesz bardzo szybko. Do naczynia wsyp płatki owsiane, zalej wodą i odstaw na około 30 minut. Kolejny krok to przelanie masy do kielicha blendera, dodanie soli i substancji słodzącej. Masę blendujemy przez około 4 minuty na najwyższych obrotach. Nasz napój jest już gotowy! Mleko można przechowywać w lodówce, przez około 4 dnie. Jest to na pewno zdrowy produkt - jego kaloryczność to 50 kcal w 100 ml. Będzie stanowić ono świetny zamiennik dla zwykłego mleka, dzięki czemu będą mogli spożywać je osoby, cierpiące na celiakię.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto Łabędzi Puch: