Czy trzeba gotować płatki owsiane? Mało kto odpowiada poprawnie
Wiele osób wybiera płatki owsiane błyskawiczne z uwagi na to, że nie trzeba ich gotować. Tymczasem okazuje się, że płatki zwykłe lub górskie również można spożywać bez gotowania. Są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, co oznacza, że są zdrowsze. Zawierają więcej błonnika i składników mineralnych. Czy każdemu to służy?
Żadnych płatków owsianych nie musisz gotować, jednak twój organizm może różnie na nie reagować. Gotowanie płatków sprawia, że są one łagodniejsze dla układu pokarmowego i łatwiejsze do strawienia. Tak przygotowane mogę być lepsze dla osób z wrażliwym żołądkiem lub tych, którzy zauważają objawy zespołu jelita drażliwego. Zmiany w obróbce płatków owsianych warto wprowadzać stopniowo, obserwując reakcję swojego organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka z piekarnika
Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne – jakie są różnice?
Najmniej przetworzone są płatki zwykłe – to pozbawione łuski ziarna owsa, które zostają spłaszczone w wyniku walcowania, aby były łatwiejsze do ugotowania. Mimo tego, do całkowitego zmięknięcia potrzebują ok. 10 minut gotowania. Jednocześnie zawierają najwięcej błonnika, który pęcznieje w jelitach, czyszcząc je z zalegających substancji i zapewniając uczucie sytości. Niegotowane płatki owsiane zachowują więcej witamin i minerałów, które giną w wyniku obróbki termicznej.
Płatki owsiane górskie są nieco bardziej przetworzone niż zwykłe. Przed walcowaniem są one cięte na mniejsze kawałki, co dwukrotnie skraca ich czas gotowania – do 5 minut. Niegotowane są łatwiejsze do strawienia niż zwykłe, a przy tym zawierają więcej błonnika i innych wartościowych składników odżywczych niż płatki błyskawiczne.
Te ostatnie są najbardziej przetwarzane już na etapie produkcyjnym. Po zdjęciu łuski są cięte i bardzo cienko walcowane. W zależności od zakładu, są też wstępnie gotowane lub parowane, a następnie suszone. Dzięki temu najszybciej miękną – wystarczy je zalać ciepłą wodą lub mlekiem i pozostawić na 1-2 minuty.
Sposób na zachowanie wysokiej wartości odżywczej
Kompromisem jest przygotowanie nocnej owsianki ze zwykłych płatków owsianych lub górskich. Wystarczy, że zalejesz je mlekiem, jogurtem lub kefirem i wstawisz na noc do lodówki. Następnego dnia zjesz na śniadanie pyszną i miękką owsiankę. W ten sposób zachowasz w niej jak najwięcej błonnika, minerałów i witamin, które mogą ulec utracie w wyniku gotowania.
Płatki owsiane są bogate w witaminę E i witaminy z grupy B. Te pierwsze rozpuszczają się w tłuszczach, więc będą lepiej przyswajalne w owsiance przygotowanej na mleku lub jogurcie niż na zwykłej wodzie. Z kolei witaminy B rozpuszczają się w wodzie – żeby je zachować, nie odcedzaj owsianki po przygotowaniu.