Czy trzeba gotować płatki owsiane? Mało kto odpowiada poprawnie

Wiele osób wybiera płatki owsiane błyskawiczne z uwagi na to, że nie trzeba ich gotować. Tymczasem okazuje się, że płatki zwykłe lub górskie również można spożywać bez gotowania. Są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, co oznacza, że są zdrowsze. Zawierają więcej błonnika i składników mineralnych. Czy każdemu to służy?

Nocna owsianka ze świeżymi owocamiNocna owsianka ze świeżymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żadnych płatków owsianych nie musisz gotować, jednak twój organizm może różnie na nie reagować. Gotowanie płatków sprawia, że są one łagodniejsze dla układu pokarmowego i łatwiejsze do strawienia. Tak przygotowane mogę być lepsze dla osób z wrażliwym żołądkiem lub tych, którzy zauważają objawy zespołu jelita drażliwego. Zmiany w obróbce płatków owsianych warto wprowadzać stopniowo, obserwując reakcję swojego organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne – jakie są różnice?

Najmniej przetworzone są płatki zwykłe – to pozbawione łuski ziarna owsa, które zostają spłaszczone w wyniku walcowania, aby były łatwiejsze do ugotowania. Mimo tego, do całkowitego zmięknięcia potrzebują ok. 10 minut gotowania. Jednocześnie zawierają najwięcej błonnika, który pęcznieje w jelitach, czyszcząc je z zalegających substancji i zapewniając uczucie sytości. Niegotowane płatki owsiane zachowują więcej witamin i minerałów, które giną w wyniku obróbki termicznej.

Płatki owsiane górskie są nieco bardziej przetworzone niż zwykłe. Przed walcowaniem są one cięte na mniejsze kawałki, co dwukrotnie skraca ich czas gotowania – do 5 minut. Niegotowane są łatwiejsze do strawienia niż zwykłe, a przy tym zawierają więcej błonnika i innych wartościowych składników odżywczych niż płatki błyskawiczne.

Te ostatnie są najbardziej przetwarzane już na etapie produkcyjnym. Po zdjęciu łuski są cięte i bardzo cienko walcowane. W zależności od zakładu, są też wstępnie gotowane lub parowane, a następnie suszone. Dzięki temu najszybciej miękną – wystarczy je zalać ciepłą wodą lub mlekiem i pozostawić na 1-2 minuty.

Sposób na zachowanie wysokiej wartości odżywczej

Kompromisem jest przygotowanie nocnej owsianki ze zwykłych płatków owsianych lub górskich. Wystarczy, że zalejesz je mlekiem, jogurtem lub kefirem i wstawisz na noc do lodówki. Następnego dnia zjesz na śniadanie pyszną i miękką owsiankę. W ten sposób zachowasz w niej jak najwięcej błonnika, minerałów i witamin, które mogą ulec utracie w wyniku gotowania.

Płatki owsiane są bogate w witaminę E i witaminy z grupy B. Te pierwsze rozpuszczają się w tłuszczach, więc będą lepiej przyswajalne w owsiance przygotowanej na mleku lub jogurcie niż na zwykłej wodzie. Z kolei witaminy B rozpuszczają się w wodzie – żeby je zachować, nie odcedzaj owsianki po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis