Ten nietypowy kompot poprawia nastrój w jesienne dni. Możesz go pić nawet na diecie
Podczas gotowania dynia nabiera wyjątkową miękkość i aromat, a każdy jej kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. W zależności od rodzaju dyni napój może mieć różne nuty smakowe, ale każda odmiana wnosi coś wyjątkowego.
Poza walorami smakowymi kompot z dyni to też solidna porcja witamin i minerałów. Dynia jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu i błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna, więc można pić go nawet podczas diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie ciasto z morelami na maśle. Puszystość i słodycz z jednej foremki
Przepis na kompot z dyni
To napój, który nie tylko cieszy podniebienie, ale też realnie wspiera zdrowie i odporność w sezonie przeziębień. Jak zrobić kompot z dyni? Poznaj prosty przepis.
Składniki:
- ok. 1/4 średniej dyni (200 g),
- 1 cytryna (80 g),
- 4 łyżki słodzika (40 g),
- cynamon,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).
Krok 2. Cytrynę sparz przez chwilę.
Krok 3. Odetnij trzy plastry cytryny, a z reszty wyciśnij sok. Dynię pokrój w kilkucentymetrowe (w miarę podobnej wielkości) kawałki.
Krok 4. Do garnka wlej około 0,5 l wody i sok z cytryny. Dodaj plastry cytryny, słodzik i szczyptę cynamonu.
Krok 5. Doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć pokrojoną dynię. Doprowadź do ponownego wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut w zależności od preferencji co do miękkości dyni.
Krok 6. Przelej do szklanki i spożyj na ciepło lub na zimno.