Ten nietypowy kompot poprawia nastrój w jesienne dni. Możesz go pić nawet na diecie

Domowy kompot z dyni to kwintesencja jesieni w szklance. Jest złocisty, aromatyczny i lekko rozgrzewający, a jego delikatnie słodko-kwaśny smak poprawia nastrój w chłodne dni i świetnie pasuje zarówno do rodzinnego obiadu, jak i w formie samodzielnego napoju deserowego.
Kompot z dyni to kultowy, jesienny napójKompot z dyni to kultowy, jesienny napój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | imago1956rs

Podczas gotowania dynia nabiera wyjątkową miękkość i aromat, a każdy jej kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. W zależności od rodzaju dyni napój może mieć różne nuty smakowe, ale każda odmiana wnosi coś wyjątkowego.

Poza walorami smakowymi kompot z dyni to też solidna porcja witamin i minerałów. Dynia jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu i błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna, więc można pić go nawet podczas diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie ciasto z morelami na maśle. Puszystość i słodycz z jednej foremki

Przepis na kompot z dyni

To napój, który nie tylko cieszy podniebienie, ale też realnie wspiera zdrowie i odporność w sezonie przeziębień. Jak zrobić kompot z dyni? Poznaj prosty przepis.

Składniki:

  • ok. 1/4 średniej dyni (200 g),
  • 1 cytryna (80 g),
  • 4 łyżki słodzika (40 g),
  • cynamon,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Kompot z dyni przepis
Obierz dynię

Krok 1. Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).

Kompot z dyni przepis
Sparz cytrynę

Krok 2. Cytrynę sparz przez chwilę.

Kompot z dyni przepis
Dynię pokrój i odetnij plastry cytryny oraz wyciśnij sok

Krok 3. Odetnij trzy plastry cytryny, a z reszty wyciśnij sok. Dynię pokrój w kilkucentymetrowe (w miarę podobnej wielkości) kawałki.

Kompot z dyni przepis
Do garnka wlej wodę i sok z cytryny oraz dodaj plastry cytryny, słodzik i cynamon

Krok 4. Do garnka wlej około 0,5 l wody i sok z cytryny. Dodaj plastry cytryny, słodzik i szczyptę cynamonu.

Kompot z dyni przepis
Dodaj dynię

Krok 5. Doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć pokrojoną dynię. Doprowadź do ponownego wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut w zależności od preferencji co do miękkości dyni.

Kompot z dyni przepis
Podaj w wygodnej szklance

Krok 6. Przelej do szklanki i spożyj na ciepło lub na zimno. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować