Wsyp do mleka i odstaw. Po wymieszaniu z dodatkami masz gotowy deser
Kremowy deser chia z jabłkiem to lekka i odżywcza propozycja dla tych, którzy szukają czegoś pysznego, zdrowego i łatwego do zrobienia. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser lub przekąskę. Jest niezbyt słodki, idealnie kremowy i przyjemnie sycący. Delikatna słodycz jabłka, aksamitna konsystencja mleka z chia i prostota wykonania powoduje, że po ten przepis można sięgać bez końca.
Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, a także pełnowartościowe białko, błonnik i przeciwutleniacze wspierające układ pokarmowy, serce i krążenie.
Jabłko dostarcza nie tylko witaminy i błonnik, ale też bor, który wspomaga pracę mózgu, poprawia koncentrację i dba o mocne kości. Z kolei mleko to doskonałe źródło białka, wapnia, witamin A, D, E, K oraz składników mineralnych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na kremowy deser chia z jabłkiem
Ten prosty deser to dowód na to, że odżywianie może być jednocześnie przyjemne, szybkie i zdrowe. Bez przesadnego kombinowania i liczenia kalorii. Jak zrobić deser chia? Poznaj prosty przepis na fit deser z jabłkiem!
Składniki:
- 1 małe jabłko (80 g),
- 2 łyżki nasion chia (20 g),
- 2/3 szkl. mleka 2 proc. (150 g),
- 3 łyżeczki serka kremowego naturalnego (30 g),
- 1 łyżka słodzika (10 g),
- waniliowy aromat spożywczy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W naczyniu umieść mleko i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie i odstaw na minimum 6-7 godzin do lodówki. W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy przemieszać deser, aby uzyskać lepszą konsystencję. Wyciągnij, gdy nasiona chia napęcznieją. Dopiero po napęcznieniu nasion przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2. W miseczce umieść serek, słodzik i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Serek dodaj do nasion chia z mlekiem. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
Krok 4. Jabłko umyj i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazdo nasienne. Każdy kawałek przekrój wzdłuż na pół oraz pokrój poprzecznie w plasterki.
Krok 5. W szklance lub słoiczku (opcja na wynos) umieść nasiona chia z serkiem i kawałki jabłka. Zjedz w ciągu kilku godzin po przygotowaniu.