Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Podobnie jak u nas, również w Serbii i Czarnogórze, na specjalne okazje wypiekany jest biszkopt. Jeśli trzymasz się tradycyjnej receptury i odpowiednio długo ubijasz jajka, nie potrzebujesz ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia, aby ciasto ładnie wyrosło.
Biszkopt możesz wykorzystać jako bazę do tortu z kremem i owocami. Jednak jeśli chcesz poczuć prawdziwie bałkański klimat, nasącz ciasto słodkim syropem lub lekkim likierem – na przykład cytrynowym bądź pomarańczowym. Podaj do kawy lub lampki czerwonego wina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Puszyste ciasto na specjalne okazje
Patišpanj to tradycyjne ciasto, które w Serbii i Czarnogórze jest przygotowywane od pokoleń. Składa się z zaledwie trzech składników: jajek, mąki i cukru. W przeszłości serwowano je jako tort weselny oraz na różne inne okazje, takie jak narodziny czy chrzest dziecka. Nazwa "Patišpanj" pochodzi od włoskiego "pan di Spagna", co dosłownie oznacza "hiszpański chleb".
Dawniej ciasto było przygotowywane bez dodatku proszku do pieczenia, co wymagało cierpliwości przy ubijaniu masy, aby uzyskać odpowiednią puszystość. Kiedyś ubijano jajka przy pomocy ręcznej trzepaczki. Dzisiaj możesz skorzystać z miksera, tylko nie odkładaj go już po 5 minutach – dłuższy czas ubijania, nawet do 15–20 minut, sprawi, że piana będzie bardziej stabilna i biszkopt nie opadnie po upieczeniu.
Obecnie do wypieku często dodawana jest skórka z cytryny lub pomarańczy, wanilia lub aromat migdałowy. Niektórzy nasączają ciasto likierem.
Przepis na Patišpanj, czyli serbski biszkopt
Biszkopt z 10 jajek jest odpowiedni na dużą tortownicę o średnicy ok. 28 cm.
Składniki:
- 10 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 10 łyżek mąki.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka z cukrem przy pomocy miksera, aż masa stanie się gładka i puszysta. Następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąkę, miksując masę na najniższych obrotach.
- Ostrożnie przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 65 minut.
- Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest dopieczone w środku – jeśli patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy.
- Po ostudzeniu możesz posypać go skórką z cytryny lub cukrem pudrem według uznania.
Źródło: cuhacha.com