Wygląda jak z gwiazdkowej restauracji. Wszystkie składniki znajdziesz w osiedlowym spożywczaku

Czasem wystarczy jeden składnik, by proste danie nabrało zupełnie nowego stylu. Ten tost nie ma w sobie nic z codziennej kanapki, bo łączy kremowy ser kozi, słodycz buraka i delikatny aromat miodu w połączenie, które smakuje jak z eleganckiej kawiarni. To szybki sposób na śniadanie lub kolację, które wygląda wyjątkowo, syci i naprawdę raduje zmysły.
Tosty z burakiemFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ser kozi wprowadza do tosta wyrazisty i aromatyczny smak oraz kremową konsystencję. Jest źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu i witaminy D, czyli składników, które wspierają zdrowie kości oraz mięśni. W porównaniu z serem krowim zawiera mniej laktozy i często jest lepiej tolerowany przez organizm.

Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki

Burak w tym zestawieniu najbardziej zaskakuje. Jego naturalna słodycz przełamuje intensywność sera, a przy tym wnosi porcję witamin z grupy B, A i C oraz minerałów takich jak potas, magnez i mangan. Obecny w burakach błonnik wspomaga trawienie, a azotany wpływają korzystnie na krążenie i dotlenienie organizmu.

Dodatek miodu, oliwy i kilku kropel soku z cytryny podbija smak i nadaje mu lekko orzechowe oraz cytrusowe wykończenie. Migdały dodają chrupkość, zdrowe tłuszcze i witaminę E, która działa jak naturalna tarcza dla skóry i komórek.

Taki tost to małe kulinarne zaskoczenie, ponieważ jest prosty w przygotowaniu, a przy tym elegancki i pełen wartości. Udowadnia, że nawet zwykła kromka chleba może zamienić się w coś, co naprawdę pachnie luksusem.Z czym jeść tosty? Poznaj prosty pomysł na tosty!

Przepis na tost z serem kozim i burakiem

Składniki:

  • 1 kromka chleba tostowego,
  • 1 plaster sera koziego,
  • 1/2 małego gotowanego buraka,
  • 1 łyżeczka migdałów,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól.
Tost z serem kozim i burakiem przepis
Pokrój składniki

Sposób przygotowania:

  1. Kromkę chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę).
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Migdały drobno pokrój, a buraka pokrój w cienkie plasterki.
  3. W małym naczyniu umieść oliwę, miód, sok z cytryny i sól. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na toście rozłóż rukolę, ser, buraczki i migdały. Polej sosem. 
Tost z serem kozim i burakiem przepis
Rozłóż wszystkie składniki na chlebie tostowym
Wybrane dla Ciebie
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Dodaję 2 łyżeczki do mięsa mielonego. Kotlety po bawarsku robią furorę na stole
Dodaję 2 łyżeczki do mięsa mielonego. Kotlety po bawarsku robią furorę na stole
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę