Znudziła ci się owsianka? Ta orzechowa alternatywa odmieni twoje poranki

Orzechowa komosanka to kremowa i aromatyczna propozycja dla tych, którym znudziła się tradycyjna owsianka. Łączy w sobie delikatną słodycz, orzechowy aromat i lekko egzotyczny akcent mleka kokosowego. Dzięki tym składnikom powstaje śniadanie, które doładowuje energią, syci na długo i pozostaje lekkie dla żołądka.

OwsiankaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Ekaterina Kondratova

To połączenie prostoty i wartości odżywczych, dzięki któremu poranek zaczyna się przyjemniej. Komosa ryżowa, czyli quinoa, to baza tego dania. Jest lekkostrawna i sycąca, ponieważ dostarcza białko, błonnik i magnez, dzięki czemu pomaga utrzymać energię i skupienie przez cały dzień.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Mleko kokosowe nadaje potrawie aksamitną konsystencję i delikatnie słodki aromat. W połączeniu z masłem orzechowym tworzy kremową bazę, która dobrze komponuje się z chrupiącymi dodatkami. Migdały i orzeszki ziemne wprowadzają strukturę oraz porcję zdrowych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Komosanka to idealna propozycja dla osób, które chcą rozpocząć dzień od pożywnego, ale lekkiego posiłku. Smakuje najlepiej na ciepło, jednak równie dobrze sprawdza się w wersji chłodzonej. Można ją wzbogacić kawałkami banana, cynamonem lub odrobiną wanilii. To śniadanie, które udowadnia, że zdrowe jedzenie nie musi być monotonne, a słodka i orzechowa wersja komosy potrafi wnieść do poranka zupełnie nową energię. Jak zrobić komosankę z orzechami? Poznaj prosty przepis.

Przepis na orzechową komosankę

  • 5 łyżek komosy ryżowej,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka migdałów,
  • 1 łyżeczka orzeszków ziemnych,
  • 3 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową wystarczy dokładnie przepłukać, a następnie gotować, aż napęcznieje i zmięknie w ilości wody dwa razy większej niż objętość ziaren.
  2. Orzechy drobno pokrój.
  3. Ugotowaną komosę wymieszaj z mleczkiem kokosowym i słodzikiem. 
  4. W rondelku podgrzej masło orzechowe, aż osiągnie lejącą konsystencję. Cały czas mieszaj.
  5. Komosę przełóż do miseczki. Na górze rozłóż masło orzechowe i orzechy. 
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w "MasterChefie"
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w "MasterChefie"
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół