Znudziła ci się owsianka? Ta orzechowa alternatywa odmieni twoje poranki

Orzechowa komosanka to kremowa i aromatyczna propozycja dla tych, którym znudziła się tradycyjna owsianka. Łączy w sobie delikatną słodycz, orzechowy aromat i lekko egzotyczny akcent mleka kokosowego. Dzięki tym składnikom powstaje śniadanie, które doładowuje energią, syci na długo i pozostaje lekkie dla żołądka.

OwsiankaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Ekaterina Kondratova

To połączenie prostoty i wartości odżywczych, dzięki któremu poranek zaczyna się przyjemniej. Komosa ryżowa, czyli quinoa, to baza tego dania. Jest lekkostrawna i sycąca, ponieważ dostarcza białko, błonnik i magnez, dzięki czemu pomaga utrzymać energię i skupienie przez cały dzień.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Mleko kokosowe nadaje potrawie aksamitną konsystencję i delikatnie słodki aromat. W połączeniu z masłem orzechowym tworzy kremową bazę, która dobrze komponuje się z chrupiącymi dodatkami. Migdały i orzeszki ziemne wprowadzają strukturę oraz porcję zdrowych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Komosanka to idealna propozycja dla osób, które chcą rozpocząć dzień od pożywnego, ale lekkiego posiłku. Smakuje najlepiej na ciepło, jednak równie dobrze sprawdza się w wersji chłodzonej. Można ją wzbogacić kawałkami banana, cynamonem lub odrobiną wanilii. To śniadanie, które udowadnia, że zdrowe jedzenie nie musi być monotonne, a słodka i orzechowa wersja komosy potrafi wnieść do poranka zupełnie nową energię. Jak zrobić komosankę z orzechami? Poznaj prosty przepis.

Przepis na orzechową komosankę

  • 5 łyżek komosy ryżowej,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka migdałów,
  • 1 łyżeczka orzeszków ziemnych,
  • 3 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową wystarczy dokładnie przepłukać, a następnie gotować, aż napęcznieje i zmięknie w ilości wody dwa razy większej niż objętość ziaren.
  2. Orzechy drobno pokrój.
  3. Ugotowaną komosę wymieszaj z mleczkiem kokosowym i słodzikiem. 
  4. W rondelku podgrzej masło orzechowe, aż osiągnie lejącą konsystencję. Cały czas mieszaj.
  5. Komosę przełóż do miseczki. Na górze rozłóż masło orzechowe i orzechy. 
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇