Zrób to przed wrzuceniem czosnku do sałatki. Później sobie podziękujesz

Czosnek potrafi odmienić smak każdej sałatki, dodając jej wyraz i aromat. Bywa jednak, że jego intensywność przytłacza inne składniki, a ostry posmak długo utrzymuje się w ustach. Na szczęście istnieje prosty sposób, by złagodzić jego smak, nie rezygnując z wartości odżywczych ani wyjątkowego aromatu.
Szybki trik na złagodzenie smaku czosnku w sałatceSzybki trik na złagodzenie smaku czosnku w sałatce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego czosnek bywa zbyt ostry?

Intensywny smak czosnku to zasługa związków siarki, które uwalniają się podczas krojenia lub miażdżenia ząbków. Im drobniej posiekany czosnek, tym więcej takich związków powstaje, a smak staje się ostrzejszy i bardziej dominujący. To właśnie dlatego świeży czosnek potrafi z łatwością zdominować całą potrawę, zwłaszcza gdy dodamy go w surowej postaci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Szybki trik na złagodzenie smaku czosnku

Jeśli chcesz, by czosnek był łagodniejszy, a jednocześnie zachował swój aromat, po posiekaniu zalej go na chwilę wrzątkiem lub sparz w gorącej oliwie. To prosty sposób, by zneutralizować ostre związki siarki odpowiedzialne za jego intensywność. Taki czosnek nadal wzbogaci smak i wartości sałatki, ale nie zdominuje jej aromatu.

Inne sposoby na łagodniejszy czosnek

Jeśli masz trochę więcej czasu, czosnek można również upiec w piekarniku lub zgrillować w łupince, a wtedy nabiera delikatną słodycz i traci swoją ostrość. Dobrym pomysłem jest też marynowanie w oliwie z dodatkiem ziół, co nadaje mu subtelny aromat i powoduje, że staje się znacznie łagodniejszy. Niektórzy przed dodaniem do sałatki lekko go solą i odstawiają na kilka minut, by zmiękczyć smak bez utraty wartości odżywczych.

Czosnek nie musi przytłaczać smakiem, by wzbogacać sałatki swoim aromatem i wartościami odżywczymi. Szybkie sparzenie wrzątkiem, krótka kąpiel w oliwie lub pieczenie to proste sposoby, by złagodzić jego ostrość i zachować smak. Dzięki temu zyskujemy sałatkę, w której wszystkie składniki idealnie się równoważą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło