Czy można smażyć na oliwie? Dietetyczka tłumaczy i podkreśla, dlaczego to ważne

Jak wiemy, nie każdy olej nadaje się do smażenia. Na pewno odpadają te tłoczone na zimno. Jednak jak wygląda sprawa z oliwą? Czy używanie jej w tym celu jest bezpieczne? Sprawę postanowiła wyjaśnić dietetyczka.

OliwaOliwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yuri Arcurs peopleimages.com
Paulina Hermann

Ta sprawa powinna być ważna dla osób, które zmagają się z chorobami tarczycy, szczególnie niedoczynnością. Do Medonetu napisała pewna czytelniczka, która chciała się dowiedzieć, czy smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne. Pytała również o to, do jakiej temperatury powinna nagrzać patelnię. Dietetyczka rozwiała wszelkie wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maluchy wracają do szkoły? Przygotuj dla nich drugie śniadanie w ciekawym wydaniu

Jakie potrawy można smażyć na oliwie? Czy upośledza ona wchłanianie leków na niedoczynność tarczycy? Na te i inne pytania odpowiedź chciała uzyskać pani Mariola, kobieta, która zmaga się ze schorzeniami tarczycy. Dietetyczka postanowiła omówić te zagadnienia.

Czy oliwa jest bezpieczna? Ekspertka o smażeniu na niej

Przy wyborze tłuszczu do smażenia trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: zawartość kwasów tłuszczowych i punkt dymienia. Oliwa z oliwek w 60 procentach składa się z jednonienasyconego kwasu oleinowego, który ma dość wysoką stabilność oksydacyjną. Punkt dymienia wynosi zaś 207-242 stopnie Celsjusza, więc możemy smażyć w niższej temperaturze i będzie to bezpieczne. Kolejną zaletą jest fakt, iż oliwa zawiera dużo antyoksydantów.

Oliwa
Oliwa © Pxhere

Zdaniem dietetyka oliwa jest najlepszym i najbardziej bezpiecznym tłuszczem do smażenia. Idealnym wyborem będzie tutaj extra vergine. Trzeba mieć jednak na uwadze, że taki sposób przygotowywania dań nie należy do najzdrowszych, bo produkuje szkodliwe substancje. Lepiej więc piec, gotować lub ewentualnie grillować.

Jeśli jednak musimy coś usmażyć, lepiej nie robić tego na głębokim tłuszczu. Korzystniejsze będzie delikatne podsmażanie i duszenie. W przypadku niedoczynności tarczycy ważna jest też odpowiednia, bogata w produkty nieprzetworzone, warzywa i owoce dieta. Warto również ograniczyć spożycie słodyczy do minimum.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników