Czy można smażyć na oliwie? Dietetyczka tłumaczy i podkreśla, dlaczego to ważne

Jak wiemy, nie każdy olej nadaje się do smażenia. Na pewno odpadają te tłoczone na zimno. Jednak jak wygląda sprawa z oliwą? Czy używanie jej w tym celu jest bezpieczne? Sprawę postanowiła wyjaśnić dietetyczka.

OliwaOliwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yuri Arcurs peopleimages.com
Paulina Hermann

Ta sprawa powinna być ważna dla osób, które zmagają się z chorobami tarczycy, szczególnie niedoczynnością. Do Medonetu napisała pewna czytelniczka, która chciała się dowiedzieć, czy smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne. Pytała również o to, do jakiej temperatury powinna nagrzać patelnię. Dietetyczka rozwiała wszelkie wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maluchy wracają do szkoły? Przygotuj dla nich drugie śniadanie w ciekawym wydaniu

Jakie potrawy można smażyć na oliwie? Czy upośledza ona wchłanianie leków na niedoczynność tarczycy? Na te i inne pytania odpowiedź chciała uzyskać pani Mariola, kobieta, która zmaga się ze schorzeniami tarczycy. Dietetyczka postanowiła omówić te zagadnienia.

Czy oliwa jest bezpieczna? Ekspertka o smażeniu na niej

Przy wyborze tłuszczu do smażenia trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: zawartość kwasów tłuszczowych i punkt dymienia. Oliwa z oliwek w 60 procentach składa się z jednonienasyconego kwasu oleinowego, który ma dość wysoką stabilność oksydacyjną. Punkt dymienia wynosi zaś 207-242 stopnie Celsjusza, więc możemy smażyć w niższej temperaturze i będzie to bezpieczne. Kolejną zaletą jest fakt, iż oliwa zawiera dużo antyoksydantów.

Oliwa
Oliwa © Pxhere

Zdaniem dietetyka oliwa jest najlepszym i najbardziej bezpiecznym tłuszczem do smażenia. Idealnym wyborem będzie tutaj extra vergine. Trzeba mieć jednak na uwadze, że taki sposób przygotowywania dań nie należy do najzdrowszych, bo produkuje szkodliwe substancje. Lepiej więc piec, gotować lub ewentualnie grillować.

Jeśli jednak musimy coś usmażyć, lepiej nie robić tego na głębokim tłuszczu. Korzystniejsze będzie delikatne podsmażanie i duszenie. W przypadku niedoczynności tarczycy ważna jest też odpowiednia, bogata w produkty nieprzetworzone, warzywa i owoce dieta. Warto również ograniczyć spożycie słodyczy do minimum.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło