PrzepisPrzekąskiUlubione fast foody Polaków w domowej wersji. Nie ociekają tłuszczem i bosko smakują

Ulubione fast foody Polaków w domowej wersji. Nie ociekają tłuszczem i bosko smakują

Zdrowe zamienniki znanych fast foodów
Zdrowe zamienniki znanych fast foodów
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl
12.09.2023 14:52

Kochasz smak fast foodów, ale wiesz, jak ważne jest zdrowe odżywianie? Zastanawiasz się czy można połączyć te dwa zamiłowania? Przyrządzając fast foody w domu, mamy niepowtarzalną okazję łączyć tradycyjny smak ulubionych przekąsek z najlepszymi składnikami i własną kreatywnością. Odkryj cztery przepyszne przepisy, które zamienią twoje ulubione kaloryczne przekąski w zdrowsze warianty bez rezygnacji z ich wyjątkowego smaku

Często tęsknimy za smakiem ulubionych fast foodów, które w biegu życia dostarczają nam chwil ulotnej przyjemności. Ale czy zastanawiasz się, jak te smaki mogłyby brzmieć, gdybyśmy przenieśli je do naszych kuchni i dodali odrobinę zdrowia? Wyobraź sobie chrupiące frytki, soczystego burgera, aromatyczną pizzę i złociste nuggetsy – wszystko to przygotowane z najlepszych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Zabieramy cię w kulinarną wyprawę, podczas której odkryjemy, jak przyrządzić te klasyczne dania w domowym zaciszu, dbając jednocześnie o nasze zdrowie i samopoczucie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Frytki

Zdrowszy zamiennik frytek
Zdrowszy zamiennik frytek© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Ziemniaki 1-2 sztuki (200 g)
  • Mąka pszenna 1 łyżka (10 g)
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka (10 g)
  • Cukier 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry, a następnie każdy plaster w paski.

2. Słupki włóż do miski i zalej zimną wodą. Wymieszaj, odlej wodę i ponownie zalej zimną wodą. Czynność powtórz kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Odcedź ziemniaki.

3. Ziemniaki wrzuć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem cukru, 1/2 łyżeczki soli oraz obranym ząbkiem czosnku. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 5 min.

4. Słupki wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym.

5. Słupki rozłóż na talerzu lub desce w taki sposób, aby się nie stykały. Wstaw do zamrażalnika na około 15-20 min.

6. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij słupki i umieść je razem z mąkami w zamykanym pojemniku. Potrząśnij zamknięty pojemnik, aby mąki pokryły słupki.

7. Połowę masła rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili włóż ziemniaki i smaż przez 3 min. Co chwilę delikatnie mieszaj i przewracaj, aby frytki równomiernie wysmażyć.

8. Po upływie wskazanego czasu zdejmij frytki z patelni i odstaw do przestudzenia.

9. Następnie rozgrzej resztę masła na patelni. Ponownie włóż słupki. Smaż do zarumienienia, czyli przez około 3-5 min. Co chwilę mieszaj i przewracaj.

10. Frytki wyłóż na talerz i dopraw solą.

Nuggetsy

Zdrowszy zamiennik nuggetsów
Zdrowszy zamiennik nuggetsów© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna 2 łyżki (20 g)
  • Bułka tarta 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 0,5% 3 łyżki (30 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (20 g)
  • Sproszkowany czosnek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso oczyść i pokrój w około 4 cm kawałki.

2. W miseczce umieść mąkę, 1/2 łyżeczki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

3. Do osobnego naczynia wbij jajko. Dodaj mleko i roztrzep widelcem.

4. W kolejnej miseczce umieść bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

5. Masło rozgrzej i rozprowadź na patelni.

6. Mięso wkładaj do miseczki z mąką i dokładnie je obtaczaj.

7. Każdy obtoczony kawałek zamocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Zwróć uwagę, aby każdy kawałek w całości był pokryty składnikami.

8. Następnie włóż obtoczone kawałeczki kurczaka na patelnię i smaż po 2-3 min na każdą stronę.

9. Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu

Burger z chrupiącym kurczakiem

Zdrowszy zamiennik burgera
Zdrowszy zamiennik burgera© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
  • Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Bułka tarta 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna 1 łyżka (10 g)
  • Sałata 1 liść (10 g)
  • Ketchup 1 łyżka (10 g)
  • Majonez lekki 1 łyżeczka (10 g)
  • Sos worcestershire/ Maggi 1 łyżka (10 g)
  • Ocet winny lub jabłkowy 1 łyżeczka (3 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (15 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Sproszkowany czosnek
  • Chilli

Przygotowanie:

1. W miseczce umieść sos worcestershire/maggi oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

2. Mięso oczyść i włóż do przygotowanej marynaty. Dokładnie je obtocz. Naczynie przykryj i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po upływie wskazanego czasu przygotuj pozostałe składniki.

3. Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep je widelcem.

4. Na talerz lub deskę wysyp mąkę i bułkę tartą.

5. W osobnej miseczce umieść ketchup, majonez, ocet oraz szczyptę chilli, czosnku i soli. Wymieszaj i odstaw.

6. Mięso dokładnie obtocz w mące.

7. Następnie zamocz mięso w jajku i obtocz w bułce tartej. Zwróć uwagę, aby kawałek w całości był obtoczony każdym składnikiem.

8. Masło rozgrzej na patelni. Następnie włóż mięso i smaż przez 4-7 min na każdą stronę (w zależności od grubości kawałka).

9. W trakcie smażenia mięsa przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.

10. Sałatę umyj i osusz.

11. Gotowe mięso zdejmij z patelni.

12. Na dół bułki połóż kolejno: sos – sałatę – mięso. Przykryj górą bułki.

13. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Pizza margherita

Zdrowszy zamiennik pizzy
Zdrowszy zamiennik pizzy© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Mąka pszenna 8 łyżek (80 g)
  • Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 2-3 plastry lub 1 kawałek (30 g)
  • Ser mozzarella light 1/2 opakowania (60 g)
  • Passata pomidorowa 1/4 szklanki (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Drożdże świeże / Drożdże instant 1/10 kostki (10 g) / 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Ciepła woda około 1/6 szklanki (20-40 g)
  • Słodzik
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia

Przygotowanie:

1. W misce umieść mąkę, drożdże (instant lub pokruszone świeże), cukier i szczyptę soli. Wymieszaj.

2. Następnie dodaj ciepłą wodę (najlepiej wlewaj małymi partiami, wyrabiaj ciasto i w razie potrzeby dolewaj). Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób jednolite oraz elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło to dodaj trochę mąki.

3. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką.

4. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).

5. Przygotuj sos pod koniec wyrastania ciasta: w miseczce umieść passatę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i słodzikiem. Wymieszaj.

6. Ser zetrzyj lub pokrój. Mozzarellę odcedź i pokrój w plasterki.

7. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z miski, kilka razy ugnieć i uformuj w zależności od preferencji– cienki lub gruby placek. Przełóż na blachę.

8. Gruby placek należy zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 min, aby ponownie wyrósł. A cienki placek od razu można przygotowywać.

9. Placek posmaruj sosem i równomiernie rozłóż na nim sery.

10. Włóż do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 8-20 min w zależności od grubości placka. Pilnuj, aby nie przypalić. Wyciągnij, gdy ser będzie rozpuszczony a ciasto zarumienione.

Źródło artykułu:naukajedzenia.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także