PrzepisPrzekąskiUlubione fast foody Polaków w domowej wersji. Nie ociekają tłuszczem i bosko smakują

Ulubione fast foody Polaków w domowej wersji. Nie ociekają tłuszczem i bosko smakują

Zdrowe zamienniki znanych fast foodów
Zdrowe zamienniki znanych fast foodów
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl

12.09.2023 14:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kochasz smak fast foodów, ale wiesz, jak ważne jest zdrowe odżywianie? Zastanawiasz się czy można połączyć te dwa zamiłowania? Przyrządzając fast foody w domu, mamy niepowtarzalną okazję łączyć tradycyjny smak ulubionych przekąsek z najlepszymi składnikami i własną kreatywnością. Odkryj cztery przepyszne przepisy, które zamienią twoje ulubione kaloryczne przekąski w zdrowsze warianty bez rezygnacji z ich wyjątkowego smaku

Często tęsknimy za smakiem ulubionych fast foodów, które w biegu życia dostarczają nam chwil ulotnej przyjemności. Ale czy zastanawiasz się, jak te smaki mogłyby brzmieć, gdybyśmy przenieśli je do naszych kuchni i dodali odrobinę zdrowia? Wyobraź sobie chrupiące frytki, soczystego burgera, aromatyczną pizzę i złociste nuggetsy – wszystko to przygotowane z najlepszych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Zabieramy cię w kulinarną wyprawę, podczas której odkryjemy, jak przyrządzić te klasyczne dania w domowym zaciszu, dbając jednocześnie o nasze zdrowie i samopoczucie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Frytki

Zdrowszy zamiennik frytek
Zdrowszy zamiennik frytek© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Ziemniaki 1-2 sztuki (200 g)
  • Mąka pszenna 1 łyżka (10 g)
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka (10 g)
  • Cukier 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
  • Sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry, a następnie każdy plaster w paski.

2. Słupki włóż do miski i zalej zimną wodą. Wymieszaj, odlej wodę i ponownie zalej zimną wodą. Czynność powtórz kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Odcedź ziemniaki.

3. Ziemniaki wrzuć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem cukru, 1/2 łyżeczki soli oraz obranym ząbkiem czosnku. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 5 min.

4. Słupki wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym.

5. Słupki rozłóż na talerzu lub desce w taki sposób, aby się nie stykały. Wstaw do zamrażalnika na około 15-20 min.

6. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij słupki i umieść je razem z mąkami w zamykanym pojemniku. Potrząśnij zamknięty pojemnik, aby mąki pokryły słupki.

7. Połowę masła rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili włóż ziemniaki i smaż przez 3 min. Co chwilę delikatnie mieszaj i przewracaj, aby frytki równomiernie wysmażyć.

8. Po upływie wskazanego czasu zdejmij frytki z patelni i odstaw do przestudzenia.

9. Następnie rozgrzej resztę masła na patelni. Ponownie włóż słupki. Smaż do zarumienienia, czyli przez około 3-5 min. Co chwilę mieszaj i przewracaj.

10. Frytki wyłóż na talerz i dopraw solą.

Nuggetsy

Zdrowszy zamiennik nuggetsów
Zdrowszy zamiennik nuggetsów© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna 2 łyżki (20 g)
  • Bułka tarta 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 0,5% 3 łyżki (30 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (20 g)
  • Sproszkowany czosnek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso oczyść i pokrój w około 4 cm kawałki.

2. W miseczce umieść mąkę, 1/2 łyżeczki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

3. Do osobnego naczynia wbij jajko. Dodaj mleko i roztrzep widelcem.

4. W kolejnej miseczce umieść bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

5. Masło rozgrzej i rozprowadź na patelni.

6. Mięso wkładaj do miseczki z mąką i dokładnie je obtaczaj.

7. Każdy obtoczony kawałek zamocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Zwróć uwagę, aby każdy kawałek w całości był pokryty składnikami.

8. Następnie włóż obtoczone kawałeczki kurczaka na patelnię i smaż po 2-3 min na każdą stronę.

9. Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu

Burger z chrupiącym kurczakiem

Zdrowszy zamiennik burgera
Zdrowszy zamiennik burgera© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
  • Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Bułka tarta 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna 1 łyżka (10 g)
  • Sałata 1 liść (10 g)
  • Ketchup 1 łyżka (10 g)
  • Majonez lekki 1 łyżeczka (10 g)
  • Sos worcestershire/ Maggi 1 łyżka (10 g)
  • Ocet winny lub jabłkowy 1 łyżeczka (3 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (15 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Sproszkowany czosnek
  • Chilli

Przygotowanie:

1. W miseczce umieść sos worcestershire/maggi oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

2. Mięso oczyść i włóż do przygotowanej marynaty. Dokładnie je obtocz. Naczynie przykryj i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po upływie wskazanego czasu przygotuj pozostałe składniki.

3. Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep je widelcem.

4. Na talerz lub deskę wysyp mąkę i bułkę tartą.

5. W osobnej miseczce umieść ketchup, majonez, ocet oraz szczyptę chilli, czosnku i soli. Wymieszaj i odstaw.

6. Mięso dokładnie obtocz w mące.

7. Następnie zamocz mięso w jajku i obtocz w bułce tartej. Zwróć uwagę, aby kawałek w całości był obtoczony każdym składnikiem.

8. Masło rozgrzej na patelni. Następnie włóż mięso i smaż przez 4-7 min na każdą stronę (w zależności od grubości kawałka).

9. W trakcie smażenia mięsa przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.

10. Sałatę umyj i osusz.

11. Gotowe mięso zdejmij z patelni.

12. Na dół bułki połóż kolejno: sos – sałatę – mięso. Przykryj górą bułki.

13. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Pizza margherita

Zdrowszy zamiennik pizzy
Zdrowszy zamiennik pizzy© NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • Mąka pszenna 8 łyżek (80 g)
  • Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 2-3 plastry lub 1 kawałek (30 g)
  • Ser mozzarella light 1/2 opakowania (60 g)
  • Passata pomidorowa 1/4 szklanki (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Drożdże świeże / Drożdże instant 1/10 kostki (10 g) / 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Ciepła woda około 1/6 szklanki (20-40 g)
  • Słodzik
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia

Przygotowanie:

1. W misce umieść mąkę, drożdże (instant lub pokruszone świeże), cukier i szczyptę soli. Wymieszaj.

2. Następnie dodaj ciepłą wodę (najlepiej wlewaj małymi partiami, wyrabiaj ciasto i w razie potrzeby dolewaj). Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób jednolite oraz elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło to dodaj trochę mąki.

3. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką.

4. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).

5. Przygotuj sos pod koniec wyrastania ciasta: w miseczce umieść passatę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i słodzikiem. Wymieszaj.

6. Ser zetrzyj lub pokrój. Mozzarellę odcedź i pokrój w plasterki.

7. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z miski, kilka razy ugnieć i uformuj w zależności od preferencji– cienki lub gruby placek. Przełóż na blachę.

8. Gruby placek należy zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 min, aby ponownie wyrósł. A cienki placek od razu można przygotowywać.

9. Placek posmaruj sosem i równomiernie rozłóż na nim sery.

10. Włóż do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 8-20 min w zależności od grubości placka. Pilnuj, aby nie przypalić. Wyciągnij, gdy ser będzie rozpuszczony a ciasto zarumienione.

Źródło artykułu:naukajedzenia.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także