Ulubione fast foody Polaków w domowej wersji. Nie ociekają tłuszczem i bosko smakują
Kochasz smak fast foodów, ale wiesz, jak ważne jest zdrowe odżywianie? Zastanawiasz się czy można połączyć te dwa zamiłowania? Przyrządzając fast foody w domu, mamy niepowtarzalną okazję łączyć tradycyjny smak ulubionych przekąsek z najlepszymi składnikami i własną kreatywnością. Odkryj cztery przepyszne przepisy, które zamienią twoje ulubione kaloryczne przekąski w zdrowsze warianty bez rezygnacji z ich wyjątkowego smaku
12.09.2023 14:52
Często tęsknimy za smakiem ulubionych fast foodów, które w biegu życia dostarczają nam chwil ulotnej przyjemności. Ale czy zastanawiasz się, jak te smaki mogłyby brzmieć, gdybyśmy przenieśli je do naszych kuchni i dodali odrobinę zdrowia? Wyobraź sobie chrupiące frytki, soczystego burgera, aromatyczną pizzę i złociste nuggetsy – wszystko to przygotowane z najlepszych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Zabieramy cię w kulinarną wyprawę, podczas której odkryjemy, jak przyrządzić te klasyczne dania w domowym zaciszu, dbając jednocześnie o nasze zdrowie i samopoczucie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Frytki
Składniki:
- Ziemniaki 1-2 sztuki (200 g)
- Mąka pszenna 1 łyżka (10 g)
- Mąka kukurydziana 1 łyżka (10 g)
- Cukier 1/2 łyżeczki (2 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
- Sól
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry, a następnie każdy plaster w paski.
2. Słupki włóż do miski i zalej zimną wodą. Wymieszaj, odlej wodę i ponownie zalej zimną wodą. Czynność powtórz kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Odcedź ziemniaki.
3. Ziemniaki wrzuć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem cukru, 1/2 łyżeczki soli oraz obranym ząbkiem czosnku. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 5 min.
4. Słupki wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym.
5. Słupki rozłóż na talerzu lub desce w taki sposób, aby się nie stykały. Wstaw do zamrażalnika na około 15-20 min.
6. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij słupki i umieść je razem z mąkami w zamykanym pojemniku. Potrząśnij zamknięty pojemnik, aby mąki pokryły słupki.
7. Połowę masła rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili włóż ziemniaki i smaż przez 3 min. Co chwilę delikatnie mieszaj i przewracaj, aby frytki równomiernie wysmażyć.
8. Po upływie wskazanego czasu zdejmij frytki z patelni i odstaw do przestudzenia.
9. Następnie rozgrzej resztę masła na patelni. Ponownie włóż słupki. Smaż do zarumienienia, czyli przez około 3-5 min. Co chwilę mieszaj i przewracaj.
10. Frytki wyłóż na talerz i dopraw solą.
Nuggetsy
Składniki:
- Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Mąka pszenna 2 łyżki (20 g)
- Bułka tarta 3 łyżki (30 g)
- Mleko 0,5% 3 łyżki (30 g)
- Masło klarowane 2 łyżki (20 g)
- Sproszkowany czosnek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso oczyść i pokrój w około 4 cm kawałki.
2. W miseczce umieść mąkę, 1/2 łyżeczki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
3. Do osobnego naczynia wbij jajko. Dodaj mleko i roztrzep widelcem.
4. W kolejnej miseczce umieść bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
5. Masło rozgrzej i rozprowadź na patelni.
6. Mięso wkładaj do miseczki z mąką i dokładnie je obtaczaj.
7. Każdy obtoczony kawałek zamocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Zwróć uwagę, aby każdy kawałek w całości był pokryty składnikami.
8. Następnie włóż obtoczone kawałeczki kurczaka na patelnię i smaż po 2-3 min na każdą stronę.
9. Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu
Burger z chrupiącym kurczakiem
Składniki:
- Pierś z kurczaka 1 mały filet (150 g)
- Bułka do burgera 1 sztuka (50 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Bułka tarta 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna 1 łyżka (10 g)
- Sałata 1 liść (10 g)
- Ketchup 1 łyżka (10 g)
- Majonez lekki 1 łyżeczka (10 g)
- Sos worcestershire/ Maggi 1 łyżka (10 g)
- Ocet winny lub jabłkowy 1 łyżeczka (3 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (15 g)
- Sól
- Pieprz
- Sproszkowany czosnek
- Chilli
Przygotowanie:
1. W miseczce umieść sos worcestershire/maggi oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
2. Mięso oczyść i włóż do przygotowanej marynaty. Dokładnie je obtocz. Naczynie przykryj i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po upływie wskazanego czasu przygotuj pozostałe składniki.
3. Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep je widelcem.
4. Na talerz lub deskę wysyp mąkę i bułkę tartą.
5. W osobnej miseczce umieść ketchup, majonez, ocet oraz szczyptę chilli, czosnku i soli. Wymieszaj i odstaw.
6. Mięso dokładnie obtocz w mące.
7. Następnie zamocz mięso w jajku i obtocz w bułce tartej. Zwróć uwagę, aby kawałek w całości był obtoczony każdym składnikiem.
8. Masło rozgrzej na patelni. Następnie włóż mięso i smaż przez 4-7 min na każdą stronę (w zależności od grubości kawałka).
9. W trakcie smażenia mięsa przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
10. Sałatę umyj i osusz.
11. Gotowe mięso zdejmij z patelni.
12. Na dół bułki połóż kolejno: sos – sałatę – mięso. Przykryj górą bułki.
13. Zjedz od razu po przygotowaniu.
Pizza margherita
Składniki:
- Mąka pszenna 8 łyżek (80 g)
- Ser żółty o zawartości tłuszczu 17-18% 2-3 plastry lub 1 kawałek (30 g)
- Ser mozzarella light 1/2 opakowania (60 g)
- Passata pomidorowa 1/4 szklanki (50 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Drożdże świeże / Drożdże instant 1/10 kostki (10 g) / 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier 1/2 łyżeczki (3 g)
- Ciepła woda około 1/6 szklanki (20-40 g)
- Słodzik
- Sól
- Pieprz
- Bazylia
Przygotowanie:
1. W misce umieść mąkę, drożdże (instant lub pokruszone świeże), cukier i szczyptę soli. Wymieszaj.
2. Następnie dodaj ciepłą wodę (najlepiej wlewaj małymi partiami, wyrabiaj ciasto i w razie potrzeby dolewaj). Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób jednolite oraz elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło to dodaj trochę mąki.
3. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką.
4. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).
5. Przygotuj sos pod koniec wyrastania ciasta: w miseczce umieść passatę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i słodzikiem. Wymieszaj.
6. Ser zetrzyj lub pokrój. Mozzarellę odcedź i pokrój w plasterki.
7. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z miski, kilka razy ugnieć i uformuj w zależności od preferencji– cienki lub gruby placek. Przełóż na blachę.
8. Gruby placek należy zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 min, aby ponownie wyrósł. A cienki placek od razu można przygotowywać.
9. Placek posmaruj sosem i równomiernie rozłóż na nim sery.
10. Włóż do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 8-20 min w zależności od grubości placka. Pilnuj, aby nie przypalić. Wyciągnij, gdy ser będzie rozpuszczony a ciasto zarumienione.