Zwykła sałatka ziemniaczana to kpina. Prosty myk zamieni ją w danie jak z restauracji
To danie ma wiele zalet, ponieważ jest sycące, a jednocześnie lekkie i świetnie sprawdza się zarówno na samodzielny posiłek, jak i dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. Można je zjeść w domu, zabrać na lunch do pracy czy podać na większym spotkaniu w formie ciekawej alternatywy dla klasycznej sałatki. Co więcej, to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu w nowej, nietypowej odsłonie, która zaskoczy smakiem.
Ziemniaki stanowią solidną bazę, ponieważ dostarczają błonnik, potas, witaminę C oraz witaminy z grupy B, które wspierają odporność i pomagają utrzymać prawidłową pracę organizmu. Dzięki przyprawom i dodatkom z kuchni arabskiej sałatka ma zupełnie nowy wymiar, ponieważ staje się bardziej aromatyczna, świeża i pełna wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
To dowód na to, że wystarczy jeden prosty trik, taki jak zmiana przypraw i dodatków, by znane od lat danie nabrało zupełnie nowego wyrazu i przeniosło nas w orientalne klimaty. Jak zrobić sałatkę z ugotowanych ziemniaków?
Przepis na ziemniaczaną sałatkę po arabsku
Składniki:
- 3 małe ziemniaki,
- 1 cebula biała,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka natka pietruszki,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- sól, pieprz,
- chili,
- kurkuma,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Wybierz ziemniaki podobnej wielkości, umyj, obierz i ponownie opłucz, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie (3:1) pod przykryciem przez około 30 minut, aż będą miękkie (sprawdź nożem).
- Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę.
- Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie zmniejsz ogień i dodaj trochę wody, koncentrat pomidorowy i słodzik bez kalorii. Dopraw do smaku chilli i kurkumą.
- Duś przez chwilę, cały czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Odcedzone ziemniaki od razu przelej zimną wodą, a następnie pokrój w kostkę.
- Ziemniaki i pokrojoną natkę pietruszki dodaj do sosu z cebuli i dokładnie wymieszaj (każdy kawałek powinien być pokryty sosem).
- Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na kilka godzin – dzięki temu smaki się połączą i sałatka stanie się bardziej wyrazista. W razie potrzeby tuż przed zjedzeniem ponownie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.