Zwykła sałatka ziemniaczana to kpina. Prosty myk zamieni ją w danie jak z restauracji

Orientalny trik potrafi całkowicie odmienić zwykłą sałatkę ziemniaczaną i spowodować, że z prostego dania staje się czymś naprawdę niezwykłym. Sałatka ziemniaczana po arabsku to lekka, aromatyczna propozycja inspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, w której tradycyjne składniki spotykają się z intensywnymi przyprawami i świeżymi dodatkami. Zamiast ciężkich sosów pojawia się tu nuta kolendry, kminu rzymskiego, oliwy i soku z cytryny, które dodają sałatce egzotycznego smaku i klimatu.
Sałatka ziemniaczanaPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi

To danie ma wiele zalet, ponieważ jest sycące, a jednocześnie lekkie i świetnie sprawdza się zarówno na samodzielny posiłek, jak i dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. Można je zjeść w domu, zabrać na lunch do pracy czy podać na większym spotkaniu w formie ciekawej alternatywy dla klasycznej sałatki. Co więcej, to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu w nowej, nietypowej odsłonie, która zaskoczy smakiem.

Ziemniaki stanowią solidną bazę, ponieważ dostarczają błonnik, potas, witaminę C oraz witaminy z grupy B, które wspierają odporność i pomagają utrzymać prawidłową pracę organizmu. Dzięki przyprawom i dodatkom z kuchni arabskiej sałatka ma zupełnie nowy wymiar, ponieważ staje się bardziej aromatyczna, świeża i pełna wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

To dowód na to, że wystarczy jeden prosty trik, taki jak zmiana przypraw i dodatków, by znane od lat danie nabrało zupełnie nowego wyrazu i przeniosło nas w orientalne klimaty. Jak zrobić sałatkę z ugotowanych ziemniaków?

Przepis na ziemniaczaną sałatkę po arabsku

Składniki:

  • 3 małe ziemniaki,
  • 1 cebula biała,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka natka pietruszki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • sól, pieprz,
  • chili,
  • kurkuma,
  • woda.
Ziemniaczana sałatka po arabsku przepis
Dodaj ziemniaki do sosu

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz ziemniaki podobnej wielkości, umyj, obierz i ponownie opłucz, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie (3:1) pod przykryciem przez około 30 minut, aż będą miękkie (sprawdź nożem).
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę.
  3. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie zmniejsz ogień i dodaj trochę wody, koncentrat pomidorowy i słodzik bez kalorii. Dopraw do smaku chilli i kurkumą.
  4. Duś przez chwilę, cały czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. Odcedzone ziemniaki od razu przelej zimną wodą, a następnie pokrój w kostkę. 
  6. Ziemniaki i pokrojoną natkę pietruszki dodaj do sosu z cebuli i dokładnie wymieszaj (każdy kawałek powinien być pokryty sosem).
  7. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na kilka godzin – dzięki temu smaki się połączą i sałatka stanie się bardziej wyrazista. W razie potrzeby tuż przed zjedzeniem ponownie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Ziemniaczana sałatka po arabsku przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione