Zwykłe ziemniaki? Nie tym razem. Ten przepis zrobi z nich danie, które każdy pokocha

Pieczone ziemniaczane łódeczki to danie, które na nowo odkrywa potencjał dobrze znanych ziemniaków. Chociaż przygotowanie ich jest banalnie proste, ponieważ wystarczy ziemniak, oliwa, czosnek i przyprawy to efekt potrafi zaskoczyć. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne i pełne smaku. To jeden z tych przepisów, który nie potrzebuje wiele, by podbić podniebienie.
Przełóż na talerz gotowe ziemniaczane łódeczki.Przełóż na talerz gotowe ziemniaczane łódeczki

Możesz podać je w formie samodzielnego dania, np. z ulubionym sosem (czosnkowym, tzatziki, ketchupem), albo potraktować jak ciekawy dodatek do ryb, mięs lub lekkich sałatek. Dzięki swojej formie świetnie sprawdzają się także jako zdrowa alternatywa dla frytek. Są pieczone, a nie smażone, więc zawierają mniej tłuszczu i są bardziej lekkostrawne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki, choć są często niedoceniane to naprawdę wartościowe warzywo. Zawierają sporo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, a także fosfor, wapń, magnez, żelazo i witaminy z grupy B oraz witaminę C. Co ciekawe, są produktami zasadotwórczymi, a to oznacza, że przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, szczególnie jeśli w diecie dominuje mięso, nabiał i produkty przetworzone.

Dzięki zawartości błonnika wspierają również trawienie i dają uczucie sytości, dlatego ziemniaczane łódeczki to dobry wybór nie tylko dla smakoszy, ale też dla osób dbających o sylwetkę. Warto je upiec i sprawdzić, jak niewielka zmiana formy przygotowania może całkowicie odmienić dobrze znane warzywo.

Pieczone ziemniaczane łódeczki

Jak zrobić pieczone łódeczki z ziemniaków? Poznaj prosty przepis, który pokocha każdy. Bez żadnego wyjątku.

Składniki:

  • 200 g ziemniaka,
  • 5 g oliwy z oliwek,
  • 5 g czosnku,
  • sól,
  • oregano,
  • bazylia,
  • ostra papryka,
  • słodka papryka.

Przygotowanie pieczonych ziemniaczanych łódeczek:

pieczone ziemniaczane lodeczki
Pokrój ziemniaki.

Krok 1: Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w łódeczki.

pieczone ziemniaczane lodeczki 2
Przygotuj marynatę.

Krok 2: W miseczce umieść oliwę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku oregano, bazylią, ostrą papryką i słodką papryką (lub innymi ulubionymi przyprawami). Wymieszaj.

pieczone ziemniaczane lodeczki 3
Obtocz ziemniaki w marynacie.

Krok 3: Łódeczki wkładaj do miseczki z przygotowaną oliwą i dokładnie je obtaczaj. Każdy kawałek ziemniaka powinien być pokryty oliwą z przyprawami. Dokładnie wymieszaj.

pieczone ziemniaczane lodeczki 4
Włóż ziemniaki do piekarnika.

Krok 4: Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. C. Ziemniaczane łódeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości, czyli przez około 30-40 min (w zależności od wielkości kawałków i mocy piekarnika). Kontroluj, aby zbyt mocno ich nie przypalić.

pieczone ziemniaczane lodeczki 7
Przełóż na talerz gotowe ziemniaczane łódeczki.

Krok 5: Wyłóż na talerz i opcjonalnie dopraw solą.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟