WAŻNE
TERAZ

Są zarzuty dla sprawcy wypadku na Pomorzu

Zwykłe ziemniaki? Nie tym razem. Ten przepis zrobi z nich danie, które każdy pokocha

Pieczone ziemniaczane łódeczki to danie, które na nowo odkrywa potencjał dobrze znanych ziemniaków. Chociaż przygotowanie ich jest banalnie proste, ponieważ wystarczy ziemniak, oliwa, czosnek i przyprawy to efekt potrafi zaskoczyć. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne i pełne smaku. To jeden z tych przepisów, który nie potrzebuje wiele, by podbić podniebienie.
Przełóż na talerz gotowe ziemniaczane łódeczki.Przełóż na talerz gotowe ziemniaczane łódeczki

Możesz podać je w formie samodzielnego dania, np. z ulubionym sosem (czosnkowym, tzatziki, ketchupem), albo potraktować jak ciekawy dodatek do ryb, mięs lub lekkich sałatek. Dzięki swojej formie świetnie sprawdzają się także jako zdrowa alternatywa dla frytek. Są pieczone, a nie smażone, więc zawierają mniej tłuszczu i są bardziej lekkostrawne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki, choć są często niedoceniane to naprawdę wartościowe warzywo. Zawierają sporo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, a także fosfor, wapń, magnez, żelazo i witaminy z grupy B oraz witaminę C. Co ciekawe, są produktami zasadotwórczymi, a to oznacza, że przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, szczególnie jeśli w diecie dominuje mięso, nabiał i produkty przetworzone.

Dzięki zawartości błonnika wspierają również trawienie i dają uczucie sytości, dlatego ziemniaczane łódeczki to dobry wybór nie tylko dla smakoszy, ale też dla osób dbających o sylwetkę. Warto je upiec i sprawdzić, jak niewielka zmiana formy przygotowania może całkowicie odmienić dobrze znane warzywo.

Pieczone ziemniaczane łódeczki

Jak zrobić pieczone łódeczki z ziemniaków? Poznaj prosty przepis, który pokocha każdy. Bez żadnego wyjątku.

Składniki:

  • 200 g ziemniaka,
  • 5 g oliwy z oliwek,
  • 5 g czosnku,
  • sól,
  • oregano,
  • bazylia,
  • ostra papryka,
  • słodka papryka.

Przygotowanie pieczonych ziemniaczanych łódeczek:

pieczone ziemniaczane lodeczki
Pokrój ziemniaki.

Krok 1: Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w łódeczki.

pieczone ziemniaczane lodeczki 2
Przygotuj marynatę.

Krok 2: W miseczce umieść oliwę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku oregano, bazylią, ostrą papryką i słodką papryką (lub innymi ulubionymi przyprawami). Wymieszaj.

pieczone ziemniaczane lodeczki 3
Obtocz ziemniaki w marynacie.

Krok 3: Łódeczki wkładaj do miseczki z przygotowaną oliwą i dokładnie je obtaczaj. Każdy kawałek ziemniaka powinien być pokryty oliwą z przyprawami. Dokładnie wymieszaj.

pieczone ziemniaczane lodeczki 4
Włóż ziemniaki do piekarnika.

Krok 4: Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. C. Ziemniaczane łódeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości, czyli przez około 30-40 min (w zależności od wielkości kawałków i mocy piekarnika). Kontroluj, aby zbyt mocno ich nie przypalić.

pieczone ziemniaczane lodeczki 7
Przełóż na talerz gotowe ziemniaczane łódeczki.

Krok 5: Wyłóż na talerz i opcjonalnie dopraw solą.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba