Zwykłe ziemniaki? Nie tym razem. Ten przepis zrobi z nich danie, które każdy pokocha
Możesz podać je w formie samodzielnego dania, np. z ulubionym sosem (czosnkowym, tzatziki, ketchupem), albo potraktować jak ciekawy dodatek do ryb, mięs lub lekkich sałatek. Dzięki swojej formie świetnie sprawdzają się także jako zdrowa alternatywa dla frytek. Są pieczone, a nie smażone, więc zawierają mniej tłuszczu i są bardziej lekkostrawne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki, choć są często niedoceniane to naprawdę wartościowe warzywo. Zawierają sporo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, a także fosfor, wapń, magnez, żelazo i witaminy z grupy B oraz witaminę C. Co ciekawe, są produktami zasadotwórczymi, a to oznacza, że przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, szczególnie jeśli w diecie dominuje mięso, nabiał i produkty przetworzone.
Dzięki zawartości błonnika wspierają również trawienie i dają uczucie sytości, dlatego ziemniaczane łódeczki to dobry wybór nie tylko dla smakoszy, ale też dla osób dbających o sylwetkę. Warto je upiec i sprawdzić, jak niewielka zmiana formy przygotowania może całkowicie odmienić dobrze znane warzywo.
Pieczone ziemniaczane łódeczki
Jak zrobić pieczone łódeczki z ziemniaków? Poznaj prosty przepis, który pokocha każdy. Bez żadnego wyjątku.
Składniki:
- 200 g ziemniaka,
- 5 g oliwy z oliwek,
- 5 g czosnku,
- sól,
- oregano,
- bazylia,
- ostra papryka,
- słodka papryka.
Przygotowanie pieczonych ziemniaczanych łódeczek:
Krok 1: Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w łódeczki.
Krok 2: W miseczce umieść oliwę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku oregano, bazylią, ostrą papryką i słodką papryką (lub innymi ulubionymi przyprawami). Wymieszaj.
Krok 3: Łódeczki wkładaj do miseczki z przygotowaną oliwą i dokładnie je obtaczaj. Każdy kawałek ziemniaka powinien być pokryty oliwą z przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4: Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. C. Ziemniaczane łódeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości, czyli przez około 30-40 min (w zależności od wielkości kawałków i mocy piekarnika). Kontroluj, aby zbyt mocno ich nie przypalić.
Krok 5: Wyłóż na talerz i opcjonalnie dopraw solą.