Pyszna nadziewana papryka. Przekąska w śródziemnomorskim stylu, która oczaruje każdego
Jest smaczna, efektowna, a do tego świetnie wygląda na stole. Faszerowaną paprykę można uznać za przekąskę w stylu must have podczas imprez i uroczystości rodzinnych. W proponowanej wege odsłonie smakuje obłędnie, zachwycając podniebienie śródziemnomorską nutą smakową.
07.05.2024 09:18
Być może nadziewana papryka ma w sobie nieco klimatu lat 70., nie bez powodu jednak pozostaje tak popularna – jest po prostu przepyszna! A także uniwersalna. Papryka w tym przepisie smakuje jak potrawy z regionu Morza Śródziemnego, a to za sprawą orzeszków piniowych, kuskusu, fety, oliwek i rodzynek sułtańskich, zwieńczonych sosem z harissy i tahini. Tak jak spodnie dzwony i dżinsowe mundurki, tego typu dania nigdy nie wychodzą na zbyt długo z mody!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- oliwa do posmarowania papieru do pieczenia
- 4 różnokolorowe papryki zwykłe lub długie spiczaste, przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
- 200 g kuskusu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 250–300 ml wrzącego bulionu warzywnego
- 16 posiekanych zielonych oliwek pozbawionych pestek
- 1 łyżka kaparów
- 50 g pokruszonej fety (plus odrobina do dekoracji)
- 30 g podpieczonych orzeszków piniowych
- 20 g rodzynek sułtańskich
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanej mięty (plus odrobina do dekoracji)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (plus odrobina do dekoracji)
- 2 łyżki posiekanego koperku (plus odrobina do dekoracji)
- sól i czarny pieprz
Sos z harissy i tahini
- 1 łyżka harissy, 2 łyżki tahini, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny
Zobacz także
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (termoobieg: 160 st. C, gazowy: 4). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.
2. Ułóż papryki na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut, aż zaczną mięknąć i lekko przypieką się na brzegach.
3. W tym czasie wsyp kuskus i posiekany czosnek do żaroodpornej miski i zalej wrzącym bulionem warzywnym do wysokości 2–3 cm powyżej powierzchni kuskusu. Nakryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10–15 minut, aż kuskus stanie się miękki i sypki.
4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
5. Wypełnij farszem podpieczone papryki, posyp resztą pokruszonej fety. Piecz 10 minut, aż papryki będą miękkie, a nadzienie lekko chrupiące i rumiane.
Zobacz także
6. W tym czasie przygotuj sos z harissy i tahini, miksując na gładką masę wszystkie składniki. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj w trakcie miksowania odrobinę wody.
7. Wyjmij papryki z piekarnika i odstaw na kilka minut do przestygnięcia przed podaniem. Polej sosem i posyp posiekanymi ziołami.
Wskazówka: Danie można też podawać na zimno. Przygotuj je poprzedniego dnia, przykryj i przechowuj w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"