Pyszna nadziewana papryka. Przekąska w śródziemnomorskim stylu, która oczaruje każdego

Jest smaczna, efektowna, a do tego świetnie wygląda na stole. Faszerowaną paprykę można uznać za przekąskę w stylu must have podczas imprez i uroczystości rodzinnych. W proponowanej wege odsłonie smakuje obłędnie, zachwycając podniebienie śródziemnomorską nutą smakową.

Pyszna nadziewana papryka Pyszna nadziewana papryka
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo Wielka Litera | Max La Manna

Być może nadziewana papryka ma w sobie nieco klimatu lat 70., nie bez powodu jednak pozostaje tak popularna – jest po prostu przepyszna! A także uniwersalna. Papryka w tym przepisie smakuje jak potrawy z regionu Morza Śródziemnego, a to za sprawą orzeszków piniowych, kuskusu, fety, oliwek i rodzynek sułtańskich, zwieńczonych sosem z harissy i tahini. Tak jak spodnie dzwony i dżinsowe mundurki, tego typu dania nigdy nie wychodzą na zbyt długo z mody!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Składniki:

  • oliwa do posmarowania papieru do pieczenia
  • 4 różnokolorowe papryki zwykłe lub długie spiczaste, przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
  • 200 g kuskusu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 250–300 ml wrzącego bulionu warzywnego
  • 16 posiekanych zielonych oliwek pozbawionych pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 50 g pokruszonej fety (plus odrobina do dekoracji)
  • 30 g podpieczonych orzeszków piniowych
  • 20 g rodzynek sułtańskich
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej mięty (plus odrobina do dekoracji)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (plus odrobina do dekoracji)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (plus odrobina do dekoracji)
  • sól i czarny pieprz

Sos z harissy i tahini

  • 1 łyżka harissy, 2 łyżki tahini, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (termoobieg: 160 st. C, gazowy: 4). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.

2. Ułóż papryki na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut, aż zaczną mięknąć i lekko przypieką się na brzegach.

3. W tym czasie wsyp kuskus i posiekany czosnek do żaroodpornej miski i zalej wrzącym bulionem warzywnym do wysokości 2–3 cm powyżej powierzchni kuskusu. Nakryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10–15 minut, aż kuskus stanie się miękki i sypki.

4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

5. Wypełnij farszem podpieczone papryki, posyp resztą pokruszonej fety. Piecz 10 minut, aż papryki będą miękkie, a nadzienie lekko chrupiące i rumiane.

6. W tym czasie przygotuj sos z harissy i tahini, miksując na gładką masę wszystkie składniki. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj w trakcie miksowania odrobinę wody.

7. Wyjmij papryki z piekarnika i odstaw na kilka minut do przestygnięcia przed podaniem. Polej sosem i posyp posiekanymi ziołami.

Wskazówka: Danie można też podawać na zimno. Przygotuj je poprzedniego dnia, przykryj i przechowuj w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"

Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"
Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege" © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości