Pyszna nadziewana papryka. Przekąska w śródziemnomorskim stylu, która oczaruje każdego

Jest smaczna, efektowna, a do tego świetnie wygląda na stole. Faszerowaną paprykę można uznać za przekąskę w stylu must have podczas imprez i uroczystości rodzinnych. W proponowanej wege odsłonie smakuje obłędnie, zachwycając podniebienie śródziemnomorską nutą smakową.

Pyszna nadziewana papryka Pyszna nadziewana papryka
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo Wielka Litera | Max La Manna

Być może nadziewana papryka ma w sobie nieco klimatu lat 70., nie bez powodu jednak pozostaje tak popularna – jest po prostu przepyszna! A także uniwersalna. Papryka w tym przepisie smakuje jak potrawy z regionu Morza Śródziemnego, a to za sprawą orzeszków piniowych, kuskusu, fety, oliwek i rodzynek sułtańskich, zwieńczonych sosem z harissy i tahini. Tak jak spodnie dzwony i dżinsowe mundurki, tego typu dania nigdy nie wychodzą na zbyt długo z mody!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Składniki:

  • oliwa do posmarowania papieru do pieczenia
  • 4 różnokolorowe papryki zwykłe lub długie spiczaste, przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
  • 200 g kuskusu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 250–300 ml wrzącego bulionu warzywnego
  • 16 posiekanych zielonych oliwek pozbawionych pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 50 g pokruszonej fety (plus odrobina do dekoracji)
  • 30 g podpieczonych orzeszków piniowych
  • 20 g rodzynek sułtańskich
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej mięty (plus odrobina do dekoracji)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (plus odrobina do dekoracji)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (plus odrobina do dekoracji)
  • sól i czarny pieprz

Sos z harissy i tahini

  • 1 łyżka harissy, 2 łyżki tahini, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (termoobieg: 160 st. C, gazowy: 4). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.

2. Ułóż papryki na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut, aż zaczną mięknąć i lekko przypieką się na brzegach.

3. W tym czasie wsyp kuskus i posiekany czosnek do żaroodpornej miski i zalej wrzącym bulionem warzywnym do wysokości 2–3 cm powyżej powierzchni kuskusu. Nakryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10–15 minut, aż kuskus stanie się miękki i sypki.

4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

5. Wypełnij farszem podpieczone papryki, posyp resztą pokruszonej fety. Piecz 10 minut, aż papryki będą miękkie, a nadzienie lekko chrupiące i rumiane.

6. W tym czasie przygotuj sos z harissy i tahini, miksując na gładką masę wszystkie składniki. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj w trakcie miksowania odrobinę wody.

7. Wyjmij papryki z piekarnika i odstaw na kilka minut do przestygnięcia przed podaniem. Polej sosem i posyp posiekanymi ziołami.

Wskazówka: Danie można też podawać na zimno. Przygotuj je poprzedniego dnia, przykryj i przechowuj w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"

Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"
Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege" © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki