PrzepisKuchnia greckaPyszna nadziewana papryka. Przekąska w śródziemnomorskim stylu, która oczaruje każdego

Pyszna nadziewana papryka. Przekąska w śródziemnomorskim stylu, która oczaruje każdego

Pyszna nadziewana papryka
Pyszna nadziewana papryka
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo Wielka Litera | Max La Manna
07.05.2024 09:18

Jest smaczna, efektowna, a do tego świetnie wygląda na stole. Faszerowaną paprykę można uznać za przekąskę w stylu must have podczas imprez i uroczystości rodzinnych. W proponowanej wege odsłonie smakuje obłędnie, zachwycając podniebienie śródziemnomorską nutą smakową.

Być może nadziewana papryka ma w sobie nieco klimatu lat 70., nie bez powodu jednak pozostaje tak popularna – jest po prostu przepyszna! A także uniwersalna. Papryka w tym przepisie smakuje jak potrawy z regionu Morza Śródziemnego, a to za sprawą orzeszków piniowych, kuskusu, fety, oliwek i rodzynek sułtańskich, zwieńczonych sosem z harissy i tahini. Tak jak spodnie dzwony i dżinsowe mundurki, tego typu dania nigdy nie wychodzą na zbyt długo z mody!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • oliwa do posmarowania papieru do pieczenia
  • 4 różnokolorowe papryki zwykłe lub długie spiczaste, przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
  • 200 g kuskusu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 250–300 ml wrzącego bulionu warzywnego
  • 16 posiekanych zielonych oliwek pozbawionych pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 50 g pokruszonej fety (plus odrobina do dekoracji)
  • 30 g podpieczonych orzeszków piniowych
  • 20 g rodzynek sułtańskich
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej mięty (plus odrobina do dekoracji)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (plus odrobina do dekoracji)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (plus odrobina do dekoracji)
  • sól i czarny pieprz

Sos z harissy i tahini

  • 1 łyżka harissy, 2 łyżki tahini, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (termoobieg: 160 st. C, gazowy: 4). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.

2. Ułóż papryki na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut, aż zaczną mięknąć i lekko przypieką się na brzegach.

3. W tym czasie wsyp kuskus i posiekany czosnek do żaroodpornej miski i zalej wrzącym bulionem warzywnym do wysokości 2–3 cm powyżej powierzchni kuskusu. Nakryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 10–15 minut, aż kuskus stanie się miękki i sypki.

4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

5. Wypełnij farszem podpieczone papryki, posyp resztą pokruszonej fety. Piecz 10 minut, aż papryki będą miękkie, a nadzienie lekko chrupiące i rumiane.

6. W tym czasie przygotuj sos z harissy i tahini, miksując na gładką masę wszystkie składniki. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj w trakcie miksowania odrobinę wody.

7. Wyjmij papryki z piekarnika i odstaw na kilka minut do przestygnięcia przed podaniem. Polej sosem i posyp posiekanymi ziołami.

Wskazówka: Danie można też podawać na zimno. Przygotuj je poprzedniego dnia, przykryj i przechowuj w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"

Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"
Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"© Licencjodawca
Źródło artykułu:Wydawnictwo Wielka Litera
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także