Są tanie i napakowane białkiem. Trudno uwierzyć, że w tych kotletach nie ma ani grama mięsa
Lato to idealny moment, żeby dać sobie trochę luzu w kuchni – mniej mięsa, więcej prostych i lekkich dań. Choć obiady często kojarzą nam się z solidną porcją mięsa, odrobina kreatywności w kuchni może sprawić, że zakochamy się w zupełnie nieoczywistym połączeniu. Kotlety z twarogu to świetna bezmięsna opcja na szybki obiad lub kolację. Są delikatne, sycące i świetnie komponują się z sezonowymi warzywami.
Dlaczego warto dać twarogowi szansę przy obiedzie?
Twaróg kojarzy nam się głównie ze śniadaniami lub deserami. W słodkiej wersji można przygotować z niego niezliczoną ilość dań i przekąsek, które nie tylko są smaczne, ale dzięki wysokiej zawartości białka – również bardzo pożywne. Warto jednak poszukać sposobów, by włączyć twaróg także do dań obiadowych. Na myśl od razu przychodzi klasyczny słodki makaron z twarogiem lub pierogi z serem, ale dziś proponuję mniej oczywistą kompozycję – kotlety z twarogu.
Który twaróg wybrać?
Możemy cieszyć się szerokim wyborem twarogów, różniących się zawartością tłuszczu – do dyspozycji mamy twaróg chudy, półtłusty i tłusty. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy i zalety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Twaróg chudy to najlepszy wybór dla osób aktywnych fizycznie i dbających o linię. Zawiera najmniej tłuszczu, ma niską kaloryczność i jednocześnie dostarcza dużą ilość białka. Trzeba jednak pamiętać, że ma najmniej wyrazisty smak i dość suchą, grudkowatą konsystencję. Twaróg tłusty to z kolei najbardziej kremowa i aromatyczna wersja. Ma najwięcej kalorii, ale również najwięcej smaku. Świetnie sprawdza się w wypiekach, deserach czy sernikach, gdzie liczy się gładka konsystencja i bogaty smak.
Twaróg półtłusty stanowi kompromis między chudym a tłustym. Ma zbalansowany smak, jest delikatnie kremowy i lekko wilgotny. Doskonale nadaje się do kotletów, past kanapkowych, pierogów, zapiekanek, makaronów czy wypieków.
Przepis na kotlety z twarogu
Składniki:
- 250 g twarogu,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 4 pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- mała cukinia,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki bułki tartej,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa i dokładnie je osusz. Obierz pieczarki oraz cebulę, osusz je i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Mieszaj, a po około 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na grubych oczkach tarki zetrzyj cukinię i dodaj ją na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- W czasie, gdy smażysz warzywa, w misce rozgnieć twaróg widelcem lub rozdrobnij ręcznie.
- Posiekaj drobno koperek i dodaj do twarogu. Gdy warzywa lekko ostygną, dodaj je do twarogu razem z jajkiem i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotlety. Na osobny talerzyk wsyp bułkę tartą i obtocz w niej kotlety.
- Na nagrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i poczekaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Następnie smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Usmażone kotlety przełóż na talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.