Są tanie i napakowane białkiem. Trudno uwierzyć, że w tych kotletach nie ma ani grama mięsa

Lato to idealny moment, żeby dać sobie trochę luzu w kuchni – mniej mięsa, więcej prostych i lekkich dań. Choć obiady często kojarzą nam się z solidną porcją mięsa, odrobina kreatywności w kuchni może sprawić, że zakochamy się w zupełnie nieoczywistym połączeniu. Kotlety z twarogu to świetna bezmięsna opcja na szybki obiad lub kolację. Są delikatne, sycące i świetnie komponują się z sezonowymi warzywami.

KotletyKotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego warto dać twarogowi szansę przy obiedzie?

Twaróg kojarzy nam się głównie ze śniadaniami lub deserami. W słodkiej wersji można przygotować z niego niezliczoną ilość dań i przekąsek, które nie tylko są smaczne, ale dzięki wysokiej zawartości białka – również bardzo pożywne. Warto jednak poszukać sposobów, by włączyć twaróg także do dań obiadowych. Na myśl od razu przychodzi klasyczny słodki makaron z twarogiem lub pierogi z serem, ale dziś proponuję mniej oczywistą kompozycję – kotlety z twarogu.

Który twaróg wybrać?

Możemy cieszyć się szerokim wyborem twarogów, różniących się zawartością tłuszczu – do dyspozycji mamy twaróg chudy, półtłusty i tłusty. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy i zalety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Twaróg chudy to najlepszy wybór dla osób aktywnych fizycznie i dbających o linię. Zawiera najmniej tłuszczu, ma niską kaloryczność i jednocześnie dostarcza dużą ilość białka. Trzeba jednak pamiętać, że ma najmniej wyrazisty smak i dość suchą, grudkowatą konsystencję. Twaróg tłusty to z kolei najbardziej kremowa i aromatyczna wersja. Ma najwięcej kalorii, ale również najwięcej smaku. Świetnie sprawdza się w wypiekach, deserach czy sernikach, gdzie liczy się gładka konsystencja i bogaty smak.

Twaróg półtłusty stanowi kompromis między chudym a tłustym. Ma zbalansowany smak, jest delikatnie kremowy i lekko wilgotny. Doskonale nadaje się do kotletów, past kanapkowych, pierogów, zapiekanek, makaronów czy wypieków.

Przepis na kotlety z twarogu

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 4 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • mała cukinia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj warzywa i dokładnie je osusz. Obierz pieczarki oraz cebulę, osusz je i pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Mieszaj, a po około 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Na grubych oczkach tarki zetrzyj cukinię i dodaj ją na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. W czasie, gdy smażysz warzywa, w misce rozgnieć twaróg widelcem lub rozdrobnij ręcznie.
  5. Posiekaj drobno koperek i dodaj do twarogu. Gdy warzywa lekko ostygną, dodaj je do twarogu razem z jajkiem i dokładnie wymieszaj.
  6. Z powstałej masy uformuj kotlety. Na osobny talerzyk wsyp bułkę tartą i obtocz w niej kotlety.
  7. Na nagrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i poczekaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Następnie smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  8. Usmażone kotlety przełóż na talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę