Sałatka bramborowa zniknie szybciej niż jarzynowa. Zawsze robię na Wszystkich Świętych
Ma wiele nazw, ale nasi południowi sąsiedzi nazywają ją sałatką bramborową. Jest sycąca i szybka w przygotowaniu, a smakuje tak dobrze, że bez problemu znajdziesz amatorów tego przysmaku. Prosta sałatka sprawdzi się na imprezę, rodzinną kolację czy nawet drugie śniadanie do pracy.
15.10.2024 08:19
Sałatka ziemniaczana niejedno ma imię, w tym przypadku nazywa się bramborową. Podstawą są oczywiście ziemniaki, zatopione w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem musztardy. Do tego trochę chrupiących ogórków i czerwonej cebuli oraz mięsny akcent w postaci salami i można cieszyć się smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka bramborowa - prosty przepis
Nie bez powodu mówi się, że siła tkwi w prostocie. Chociaż bardziej wymyślne sałatki, jak na przykład prawdziwy Cezar, są bardzo smaczne, to te proste połączenia w niczym im nie ustępują.
Sałatka bramborowa znakomicie sprawdzi się na imprezach, nie potrzeba do niej nawet pieczywa, bo ziemniaki sprawiają, że jest sycąca. To przepis całoroczny, bo składniki bez problemu znajdziesz w sklepie. Latem wykorzystać można młode ziemniaki i podać ją do grilla, a jesienią i zimą zaserwować jako sycącą przekąskę lub dodatek do pieczonych mięs. Dodatek salami sprawi, że będzie naprawdę interesująca Na imprezach robi furorę!
Składniki:
Składniki:
- 4-5 ziemniaków,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 2 małe cebule lub 1 duża,
- pół pęczka szczypiorku,
- 400 g salami,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- świeżo mielony pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości, ale uważaj, żeby nie rozpadły się. Ostudź je lekko.
- Posiekaj szczypiorek, cebulę pokrój w drobną kostkę, salami pokrój w słupki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki.
- Przełóż wszystkie przygotowane składniki do miski.
- Dopraw obficie świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i sos sojowy.
- Polej przygotowanym sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj.
Gotową sałatkę możesz od razu podawać lub schłodzić przed podaniem. Smacznego!