PrzepisSałatkiSałatka cezar w przebojowej wersji. Magda Gessler zdradziła ten przepis w "Kuchennych rewolucjach"

Sałatka cezar w przebojowej wersji. Magda Gessler zdradziła ten przepis w "Kuchennych rewolucjach"

Sałatka cezar z kurczakiem
Sałatka cezar z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
06.01.2024 12:47

Sałatka cezar to klasyczna sałatka, którą bardzo łatwo przygotować. Magda Gessler pokazała nieco urozmaiconą wersję z dodatkiem kurczaka i kilku innych składników. Przepisem podzieliła się podczas emisji 7 odcinka 17 sezonu programu "Kuchenne rewolucje".

W tym epizodzie Magda Gessler zmieniła restaurację "Kwiatowy Talerz" w przydrożny bar w stylu amerykańskim "By the Way". Podczas odcinka poznaliśmy ciekawy przepis na sałatkę cezar. Sama historia tego dania sięga 1924. Zostało ono stworzone w Meksyku, a jej twórcą był Cesare Cardini. Właściciel restauracji nie miał na stanie wielu składników, jednak postanowił stworzyć coś ciekawego z tego, co aktualnie posiadał. Jego sałatka szybko stała się bardzo popularna, przede wszystkim dzięki swojej prostocie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 żółtka
  • 3 filety z sardeli
  • 3 łyżki sos Worcestershire
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
Sałatka cezar
Sałatka cezar© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj marynatę z soku z cytryny, jogurtu, ząbka czosnku oraz tymianku. Od razu po tym zanurz w niej podwójną pierś z kurczaka. Całość odstaw do lodówki na co najmniej trzydzieści minut.
  2. Mięso upiecz na patelni grillowej lub na grillu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój kurczaka w paski.
  3. Główkę sałaty rzymskiej umyj i osusz, a potem porwij na mniejsze kawałki. Włóż na chwilę do lodówki.
  4. Filety z sardeli utrzyj z sokiem z połowy cytryny, sosem worcestershire, pieprzem oraz solą. Do tak przygotowanego sosu dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
  5. Dipem polej sałatę, na niej ułóż kurczaka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Sałatka cezar jest już gotowa do spożycia. Możesz dodać też do niej grzanki lub posypać ją tartym parmezanem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także