Sałatka cezar w przebojowej wersji. Magda Gessler zdradziła ten przepis w "Kuchennych rewolucjach"
Sałatka cezar to klasyczna sałatka, którą bardzo łatwo przygotować. Magda Gessler pokazała nieco urozmaiconą wersję z dodatkiem kurczaka i kilku innych składników. Przepisem podzieliła się podczas emisji 7 odcinka 17 sezonu programu "Kuchenne rewolucje".
06.01.2024 12:47
W tym epizodzie Magda Gessler zmieniła restaurację "Kwiatowy Talerz" w przydrożny bar w stylu amerykańskim "By the Way". Podczas odcinka poznaliśmy ciekawy przepis na sałatkę cezar. Sama historia tego dania sięga 1924. Zostało ono stworzone w Meksyku, a jej twórcą był Cesare Cardini. Właściciel restauracji nie miał na stanie wielu składników, jednak postanowił stworzyć coś ciekawego z tego, co aktualnie posiadał. Jego sałatka szybko stała się bardzo popularna, przede wszystkim dzięki swojej prostocie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- sałata rzymska
- 1 pierś z kurczaka
- 2 żółtka
- 3 filety z sardeli
- 3 łyżki sos Worcestershire
- 100 ml jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- gałązka tymianku
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- 5-6 pomidorków koktajlowych
Sposób wykonania:
- Przygotuj marynatę z soku z cytryny, jogurtu, ząbka czosnku oraz tymianku. Od razu po tym zanurz w niej podwójną pierś z kurczaka. Całość odstaw do lodówki na co najmniej trzydzieści minut.
- Mięso upiecz na patelni grillowej lub na grillu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój kurczaka w paski.
- Główkę sałaty rzymskiej umyj i osusz, a potem porwij na mniejsze kawałki. Włóż na chwilę do lodówki.
- Filety z sardeli utrzyj z sokiem z połowy cytryny, sosem worcestershire, pieprzem oraz solą. Do tak przygotowanego sosu dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
- Dipem polej sałatę, na niej ułóż kurczaka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Sałatka cezar jest już gotowa do spożycia. Możesz dodać też do niej grzanki lub posypać ją tartym parmezanem.