Sałatka cezar w przebojowej wersji. Magda Gessler zdradziła ten przepis w "Kuchennych rewolucjach"

Sałatka cezar to klasyczna sałatka, którą bardzo łatwo przygotować. Magda Gessler pokazała nieco urozmaiconą wersję z dodatkiem kurczaka i kilku innych składników. Przepisem podzieliła się podczas emisji 7 odcinka 17 sezonu programu "Kuchenne rewolucje".

Sałatka cezar z kurczakiemSałatka cezar z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
Paulina Hermann

W tym epizodzie Magda Gessler zmieniła restaurację "Kwiatowy Talerz" w przydrożny bar w stylu amerykańskim "By the Way". Podczas odcinka poznaliśmy ciekawy przepis na sałatkę cezar. Sama historia tego dania sięga 1924. Zostało ono stworzone w Meksyku, a jej twórcą był Cesare Cardini. Właściciel restauracji nie miał na stanie wielu składników, jednak postanowił stworzyć coś ciekawego z tego, co aktualnie posiadał. Jego sałatka szybko stała się bardzo popularna, przede wszystkim dzięki swojej prostocie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 żółtka
  • 3 filety z sardeli
  • 3 łyżki sos Worcestershire
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
Sałatka cezar
Sałatka cezar © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj marynatę z soku z cytryny, jogurtu, ząbka czosnku oraz tymianku. Od razu po tym zanurz w niej podwójną pierś z kurczaka. Całość odstaw do lodówki na co najmniej trzydzieści minut.
  2. Mięso upiecz na patelni grillowej lub na grillu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój kurczaka w paski.
  3. Główkę sałaty rzymskiej umyj i osusz, a potem porwij na mniejsze kawałki. Włóż na chwilę do lodówki.
  4. Filety z sardeli utrzyj z sokiem z połowy cytryny, sosem worcestershire, pieprzem oraz solą. Do tak przygotowanego sosu dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
  5. Dipem polej sałatę, na niej ułóż kurczaka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Sałatka cezar jest już gotowa do spożycia. Możesz dodać też do niej grzanki lub posypać ją tartym parmezanem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil