Ciocia pokazała mi, co dodać do buraczków. Teraz taką sałatkę robię kilka razy w tygodniu

Buraczki to popularne warzywo, które można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podawane są jako dodatek do obiadu, ale mogą być również składnikiem sałatek, past czy deserów. Poznajcie przepis na pyszną sałatkę, który zdradziła mi moja ciocia.

Ciocia pokazała mi, co dodać do buraczków. Teraz taką sałatkę robię kilka razy w tygodniuCiocia pokazała mi, co dodać do buraczków. Teraz taką sałatkę robię kilka razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz
Marcin Michałowski

Moja ukochana ciocia, znana ze swoich kulinarnych eksperymentów, niedawno podzieliła się ze mną tajemniczym przepisem na sałatkę z buraczków. Od tego czasu, ta wyjątkowa kompozycja słodyczy buraków, lekkiej ostrości czosnku i chrupiącej nuty prażonych orzechów stała się stałym gościem na moim stole. Odkryj, jak w prosty sposób stworzyć to kulinarne arcydzieło, które zaskoczy twoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Buraczki to warzywo, które jest bogate w witaminy, minerały i błonnik. Są niskokaloryczne i mają właściwości przeciwzapalne. Czosnek to naturalny antybiotyk i wzmacniacz odporności. Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika.

Wszystkie te składniki tworzą razem pyszną i zdrową sałatkę, która jest idealna na obiad, kolację lub przekąskę.

Przepis na szybką sałatkę z buraczków

Sekret tej sałatki tkwi w unikalnym sosie, który nadaje każdemu składnikowi niepowtarzalny smak. Czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, i chrupiące orzechy włoskie - to połączenie sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta smaków.

Składniki:

  • 6 czerwonych buraków,
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli jesteś miłośnikiem intensywnego smaku),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myję buraki, gotuję je do miękkości z dodatkiem czosnku w łupinach lub alternatywnie piekę je w piekarniku, by uzyskać pełnię smaku.
  2. Studzę gotowe buraki, obieram ze skórki, a następnie trę na dużych oczkach lub drobno siekam.
  3. Kroję orzechy i prażę je na suchej patelni.
  4. Wyciskam ugotowany lub upieczony czosnek do miseczki, dodaję oliwę, ocet, sól i czarny pieprz, dokładnie mieszam, tworząc aromatyczny sos.
  5. Łączę buraki z podprażonymi orzechami i polewam wszystko przygotowanym sosem. Sałatkę podaję od razu lub schłodzoną z lodówki.

Przepis na sałatkę z buraczków z czosnkiem i orzechami jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Sałatka jest pyszna i zdrowa. Zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę