Ciocia pokazała mi, co dodać do buraczków. Teraz taką sałatkę robię kilka razy w tygodniu

Buraczki to popularne warzywo, które można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podawane są jako dodatek do obiadu, ale mogą być również składnikiem sałatek, past czy deserów. Poznajcie przepis na pyszną sałatkę, który zdradziła mi moja ciocia.

Ciocia pokazała mi, co dodać do buraczków. Teraz taką sałatkę robię kilka razy w tygodniuCiocia pokazała mi, co dodać do buraczków. Teraz taką sałatkę robię kilka razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz
Marcin Michałowski

Moja ukochana ciocia, znana ze swoich kulinarnych eksperymentów, niedawno podzieliła się ze mną tajemniczym przepisem na sałatkę z buraczków. Od tego czasu, ta wyjątkowa kompozycja słodyczy buraków, lekkiej ostrości czosnku i chrupiącej nuty prażonych orzechów stała się stałym gościem na moim stole. Odkryj, jak w prosty sposób stworzyć to kulinarne arcydzieło, które zaskoczy twoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Buraczki to warzywo, które jest bogate w witaminy, minerały i błonnik. Są niskokaloryczne i mają właściwości przeciwzapalne. Czosnek to naturalny antybiotyk i wzmacniacz odporności. Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika.

Wszystkie te składniki tworzą razem pyszną i zdrową sałatkę, która jest idealna na obiad, kolację lub przekąskę.

Przepis na szybką sałatkę z buraczków

Sekret tej sałatki tkwi w unikalnym sosie, który nadaje każdemu składnikowi niepowtarzalny smak. Czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, i chrupiące orzechy włoskie - to połączenie sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta smaków.

Składniki:

  • 6 czerwonych buraków,
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli jesteś miłośnikiem intensywnego smaku),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myję buraki, gotuję je do miękkości z dodatkiem czosnku w łupinach lub alternatywnie piekę je w piekarniku, by uzyskać pełnię smaku.
  2. Studzę gotowe buraki, obieram ze skórki, a następnie trę na dużych oczkach lub drobno siekam.
  3. Kroję orzechy i prażę je na suchej patelni.
  4. Wyciskam ugotowany lub upieczony czosnek do miseczki, dodaję oliwę, ocet, sól i czarny pieprz, dokładnie mieszam, tworząc aromatyczny sos.
  5. Łączę buraki z podprażonymi orzechami i polewam wszystko przygotowanym sosem. Sałatkę podaję od razu lub schłodzoną z lodówki.

Przepis na sałatkę z buraczków z czosnkiem i orzechami jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Sałatka jest pyszna i zdrowa. Zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥