Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać
Szukasz pomysłu na domowe wypieki, które nie są skomplikowane i jednocześnie świetnie smakują? Dzisiejsza propozycja spisze się w tej roli wręcz idealnie!
02.01.2024 | aktual.: 02.01.2024 16:51
Sprawdzonych pomysłów na domowe wypieki nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, jeśli możesz przygotować je w szybki i prosty sposób zaledwie z kilku składników. I właśnie taki jest dzisiejszy pomysł na genialną babkę domowej roboty.
Puszyste ciasto z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz suszonych rodzynek świetnie wpisuje się w zimowe menu. Co więcej, dzięki temu, że za każdym razem będziesz mógł serwować domowy wypiek z różnymi dekoracjami, szybko się nie znudzi. Oprócz klasycznego cukru pudru możesz użyć czekoladowej polewy, lukru domowej roboty, kolorowych posypek czy masy kajmakowej. Jak sam więc widzisz, za każdym razem będzie sporo się działo!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie, proste w przygotowaniu i przede wszystkim mega pyszne ciasto domowej roboty już czeka. Twoi goście będą zachwyceni za każdym razem!
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 125 ml letniego mleka,
- 250 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 5 jajek,
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g rodzynek,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę na domową babką rozpoczynam od przygotowania rozczynu drożdżowego. W tym celu kruszę świeże drożdże, po czym zalewam je letnim mlekiem. Do miski dodaję również cukier. Na koniec łączę składniki przy pomocy małej rózgi kuchennej.
Rozczyn w takim wydaniu odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut, po czym przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Krok 2. Do miski miksera przekładam masło pokrojone na mniejsze elementy. Po chwili dodaję cukier puder i zaczynam łączyć składniki.
Krok 3. Jako kolejne składniki do misy trafiają jajka oraz mąka. Następnie do środka dodaję też wcześniej przygotowany rozczyn, suszone rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Krok 4. Ciasto w takim wydaniu odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Proces ten zajmuje ok. 2 godzin.
Krok 5. Następnie przekładam ciasto do formy do pieczenia, po czym przykrywam je folią spożywczą i po raz drugi odstawiam do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut. Dopiero po pół godziny wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 60 minut w temp. 150 stopni Celsjusza.
Krok 6. Tak jak już wcześniej wspomniałam, upieczone ciasto można serwować z ulubionymi dodatkami. Smacznego!