Przepis na aromatyczne ciasto świąteczne. Jego smak na długo zostanie w pamięci gości

Wypróbuj przepis na idealne ciasto świąteczne. Aromatyczne i pyszne, będzie istnym rajem dla podniebienia twojego oraz twoich najbliższych.

Przepis na aromatyczne ciasto świątecznePrzepis na aromatyczne ciasto świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Karol Wiak

Dowiedz się, jakie składniki są kluczem do sukcesu i poznaj porady, które sprawią, że ciasto będzie wyjątkowo pyszne. Przygotuj się na świąteczne wypieki jak profesjonalista i zaskocz swoich gości tym niezwykłym przysmakiem.

Ciasto świąteczne na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to czas radości, rodzinnego ciepła oraz niezapomnianych smaków. Jednym z nich, bez wątpienia, jest ciasto świąteczne. To tradycyjny przysmak, który nadaje magicznego charakteru każdemu świątecznemu stołowi. Przetestuj przepis na ciasto świąteczne, które nie tylko zachwyci wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Ciasto świąteczne to połączenie prostoty z elegancją. Przygotowanie go nie wymaga wielogodzinnej pracy ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych, co sprawia, że możesz stać się mistrzem cukiernictwa w swoim domu. Zaprezentowane ciasto to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą w prosty i szybki sposób przyrządzić "coś słodkiego" na Boże Narodzenie.

Świąteczne ciasto - składniki

Przygotowanie idealnego ciasta świątecznego zaczyna się od zebrania właściwych składników, tj.

●      500 g mąki pszennej,

●      250 g cukru,

●      200 g miękkiego masła,

●      4 jajka,

●      łyżeczka proszku do pieczenia,

●      2 łyżeczki przyprawy do piernika,

●      100 g zmielonych orzechów (np. włoskich lub laskowych),

●      150 g suszonych owoców (np. rodzynek, żurawiny),

●      skórka otarta z 1 pomarańczy,

●      100 ml mleka.

Świąteczne ciasto to zawsze uczta dla podniebienia
Świąteczne ciasto to zawsze uczta dla podniebienia © canva.com | Alexthq

Ciasto świąteczne — sposób przygotowania

Jak przyrządzić świąteczne ciasto? Zobacz instrukcję krok po kroku.

1) Przygotowanie suszonych owoców: Suszone owoce zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 minut, aby zmiękły. Następnie odsącz i drobno posiekaj.


2) Przygotowanie ciasta:

  • W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
  • Stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Stopniowo dodawaj do masy maślanej, mieszając delikatnie.
  • Dodaj zmielone orzechy, posiekane suszone owoce i otartą skórkę z pomarańczy.
  • Na koniec dodaj mleko, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Składniki na ciasto świąteczne to podstawa udanego wypieku
Składniki na ciasto świąteczne to podstawa udanego wypieku © canva.com | GMVozd

3) Pieczenie:

 

●      Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

●      Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.

●      Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.

●      Piecz przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złociste, a suchy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.

 

4) Ostudzenie i dekoracja:

 

●      Po upieczeniu ciasto ostudź w formie, a następnie wyjmij na kratkę.

●      Przed podaniem możesz udekorować ciasto cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem i kandyzowanymi owocami, w zależności od preferencji.

●      Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto obserwować ciasto podczas pieczenia.

Teraz gdy znasz wszystkie kroki, możesz z łatwością przygotować to niezwykłe ciasto świąteczne, które zachwyci twoich gości.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥