Przepis na aromatyczne ciasto świąteczne. Jego smak na długo zostanie w pamięci gości

Wypróbuj przepis na idealne ciasto świąteczne. Aromatyczne i pyszne, będzie istnym rajem dla podniebienia twojego oraz twoich najbliższych.

Przepis na aromatyczne ciasto świątecznePrzepis na aromatyczne ciasto świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Karol Wiak

Dowiedz się, jakie składniki są kluczem do sukcesu i poznaj porady, które sprawią, że ciasto będzie wyjątkowo pyszne. Przygotuj się na świąteczne wypieki jak profesjonalista i zaskocz swoich gości tym niezwykłym przysmakiem.

Ciasto świąteczne na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to czas radości, rodzinnego ciepła oraz niezapomnianych smaków. Jednym z nich, bez wątpienia, jest ciasto świąteczne. To tradycyjny przysmak, który nadaje magicznego charakteru każdemu świątecznemu stołowi. Przetestuj przepis na ciasto świąteczne, które nie tylko zachwyci wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Ciasto świąteczne to połączenie prostoty z elegancją. Przygotowanie go nie wymaga wielogodzinnej pracy ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych, co sprawia, że możesz stać się mistrzem cukiernictwa w swoim domu. Zaprezentowane ciasto to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą w prosty i szybki sposób przyrządzić "coś słodkiego" na Boże Narodzenie.

Świąteczne ciasto - składniki

Przygotowanie idealnego ciasta świątecznego zaczyna się od zebrania właściwych składników, tj.

●      500 g mąki pszennej,

●      250 g cukru,

●      200 g miękkiego masła,

●      4 jajka,

●      łyżeczka proszku do pieczenia,

●      2 łyżeczki przyprawy do piernika,

●      100 g zmielonych orzechów (np. włoskich lub laskowych),

●      150 g suszonych owoców (np. rodzynek, żurawiny),

●      skórka otarta z 1 pomarańczy,

●      100 ml mleka.

Świąteczne ciasto to zawsze uczta dla podniebienia
Świąteczne ciasto to zawsze uczta dla podniebienia © canva.com | Alexthq

Ciasto świąteczne — sposób przygotowania

Jak przyrządzić świąteczne ciasto? Zobacz instrukcję krok po kroku.

1) Przygotowanie suszonych owoców: Suszone owoce zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 minut, aby zmiękły. Następnie odsącz i drobno posiekaj.


2) Przygotowanie ciasta:

  • W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
  • Stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Stopniowo dodawaj do masy maślanej, mieszając delikatnie.
  • Dodaj zmielone orzechy, posiekane suszone owoce i otartą skórkę z pomarańczy.
  • Na koniec dodaj mleko, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Składniki na ciasto świąteczne to podstawa udanego wypieku
Składniki na ciasto świąteczne to podstawa udanego wypieku © canva.com | GMVozd

3) Pieczenie:

 

●      Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

●      Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.

●      Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.

●      Piecz przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złociste, a suchy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.

 

4) Ostudzenie i dekoracja:

 

●      Po upieczeniu ciasto ostudź w formie, a następnie wyjmij na kratkę.

●      Przed podaniem możesz udekorować ciasto cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem i kandyzowanymi owocami, w zależności od preferencji.

●      Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto obserwować ciasto podczas pieczenia.

Teraz gdy znasz wszystkie kroki, możesz z łatwością przygotować to niezwykłe ciasto świąteczne, które zachwyci twoich gości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej