Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego

Warstwowa sałatka Drwala 2.0 stanie się hitem w każdym domu. Skąd to wiemy? Kiedy pojawia się na stole, znika w mgnieniu oka. Znajdziesz tu same rarytasy: smażoną wołowinę i boczek, camembert w chrupiącej panierce, dwa rodzaje sosu, prażoną cebulkę oraz grzanki z serowym dodatkiem. Dlatego nie zwlekaj i na imprezę andrzejkową zaplanuj właśnie naszą sałatkę. Lista składników czeka poniżej, a dokładną instrukcję znajdziesz w wideo.

Składniki na sos żurawinowy:

  • 150 g świeżej żurawiny,
  • 30 g cukru,
  • 180 ml wody.

Sos z korniszonami:

  • 60 g korniszonów,
  • ⅓ szklanki zalewy z korniszonów,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g majonezu,
  • 50 g ketchupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Grzanki:

  • 1 bułka mleczna,
  • 30 g cheddara.

Camembert w panierce:

  • 250 g sera camembert,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki bułki tartej.

Pozostałe składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 sałata lodowa,
  • 2 łyżki prażonej cebuli.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad sałatką rozpocznij od przygotowania sosu na bazie żurawiny. Gotuj ją na małym ogniu z pozostałymi składnikami do chwili, aż w garnku powstanie mieszanka o konsystencji konfitury. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.
  • Następnie przygotuj drugi sos. W pierwszej kolejności zblenduj korniszony z zalewą ze słoika. Następnie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  • W międzyczasie podsmaż na patelni mięso wołowe i boczek. Po zdjęciu boczku z patelni koniecznie odłóż go na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu będzie przyjemnie chrupał.
  • Kolejnym ważnym elementem sałatki są grzanki z serowym akcentem. Aby je zrobić, podziel mleczne bułki na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i posyp startym na dużych oczkach cheddarem. Pieczywo wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 10 minut.
  • Ostatnim elementem do przygotowania jest camembert w chrupiącej panierce. W pierwszej kolejności podziel ser na mniejsze trójkąty. Następnie wbij w każdy element drewniany patyczek, który ułatwi nie tylko panierowanie, ale i smażenie serowych kąsków. Przyda się również podczas składania sałatki. Ser w panierce smaż ok. 2 minuty w głębokim oleju. Pamiętaj, musi być on dobrze rozgrzany.
  • Jak złożyć sałatkę? Na spodzie dużej miski ułóż podzieloną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Kolejną warstwę zrób z domowego sosu z dodatkiem korniszonów. Następnie dodaj usmażoną wołowinę, chrupiący boczek, prażoną cebulę, grzanki i kawałki sera w panierce z patyczkami. Dzięki drewnianym elementom bez problemu będziesz mógł je wbić w zrobione przed chwilą warstwy. Na każdym kawałku camemberta rozprowadź sos żurawinowy.

Jak sama nazwa wskazuje, przepis na sałatkę Drwala, z którym właśnie się zapoznałeś, to nasza druga wariacja inspirowana kultowym burgerem. Jeśli szukasz przepisu na sałatkę z kurczakiem, klasyczna sałatka Drwala w naszym wykonaniu na pewno ci się spodoba.

Więcej wideo
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Obiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennieObiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennie
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodłoPuszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebieDyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodzinyKapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita