Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Warstwowa sałatka Drwala 2.0 stanie się hitem w każdym domu. Skąd to wiemy? Kiedy pojawia się na stole, znika w mgnieniu oka. Znajdziesz tu same rarytasy: smażoną wołowinę i boczek, camembert w chrupiącej panierce, dwa rodzaje sosu, prażoną cebulkę oraz grzanki z serowym dodatkiem. Dlatego nie zwlekaj i na imprezę andrzejkową zaplanuj właśnie naszą sałatkę. Lista składników czeka poniżej, a dokładną instrukcję znajdziesz w wideo.
Składniki na sos żurawinowy:
- 150 g świeżej żurawiny,
- 30 g cukru,
- 180 ml wody.
Sos z korniszonami:
- 60 g korniszonów,
- ⅓ szklanki zalewy z korniszonów,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 100 g majonezu,
- 50 g ketchupu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Grzanki:
- 1 bułka mleczna,
- 30 g cheddara.
Camembert w panierce:
- 250 g sera camembert,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki bułki tartej.
Pozostałe składniki:
- 400 g mielonej wołowiny,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 sałata lodowa,
- 2 łyżki prażonej cebuli.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad sałatką rozpocznij od przygotowania sosu na bazie żurawiny. Gotuj ją na małym ogniu z pozostałymi składnikami do chwili, aż w garnku powstanie mieszanka o konsystencji konfitury. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.
- Następnie przygotuj drugi sos. W pierwszej kolejności zblenduj korniszony z zalewą ze słoika. Następnie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
- W międzyczasie podsmaż na patelni mięso wołowe i boczek. Po zdjęciu boczku z patelni koniecznie odłóż go na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu będzie przyjemnie chrupał.
- Kolejnym ważnym elementem sałatki są grzanki z serowym akcentem. Aby je zrobić, podziel mleczne bułki na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i posyp startym na dużych oczkach cheddarem. Pieczywo wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 10 minut.
- Ostatnim elementem do przygotowania jest camembert w chrupiącej panierce. W pierwszej kolejności podziel ser na mniejsze trójkąty. Następnie wbij w każdy element drewniany patyczek, który ułatwi nie tylko panierowanie, ale i smażenie serowych kąsków. Przyda się również podczas składania sałatki. Ser w panierce smaż ok. 2 minuty w głębokim oleju. Pamiętaj, musi być on dobrze rozgrzany.
- Jak złożyć sałatkę? Na spodzie dużej miski ułóż podzieloną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Kolejną warstwę zrób z domowego sosu z dodatkiem korniszonów. Następnie dodaj usmażoną wołowinę, chrupiący boczek, prażoną cebulę, grzanki i kawałki sera w panierce z patyczkami. Dzięki drewnianym elementom bez problemu będziesz mógł je wbić w zrobione przed chwilą warstwy. Na każdym kawałku camemberta rozprowadź sos żurawinowy.
Jak sama nazwa wskazuje, przepis na sałatkę Drwala, z którym właśnie się zapoznałeś, to nasza druga wariacja inspirowana kultowym burgerem. Jeśli szukasz przepisu na sałatkę z kurczakiem, klasyczna sałatka Drwala w naszym wykonaniu na pewno ci się spodoba.