Sałatka gospodyni proboszcza to hit na rodzinnego grilla. Pierwsza znika ze stołu

To danie jest połączeniem prostoty i wyjątkowego smaku. Choć nazwa może wydawać się nieco tajemnicza, w rzeczywistości kryje się za nią klasyczna, domowa sałatka. Jest sycąca, solidna i przygotowywana z tego, co akurat masz pod ręką.

Sałatka gospodyni proboszcza to oryginalny, ale równocześnie smaSałatka gospodyni proboszcza to oryginalny, ale równocześnie smaczny wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka gospodyni proboszcza sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i samodzielna pozycja na stole. Jest prosta w przygotowaniu, a dodatkowo można ją podawać na zimno, dzięki czemu jest doskonałą propozycją na letnie przyjęcia i rodzinne grillowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Tradycyjna sałatka z ziemniakami

Głównym składnikiem sałatki gospodyni proboszcza są ziemniaki. W połączeniu z innymi dodatkami, takimi jak cebula i ogórki konserwowe, tworzy dopełniającą się kompozycję smaków. Kluczem do jej sukcesu jest sos, który powstaje z połączenia majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy. Dzięki temu sałatka zyskuje lekkość oraz świeżość, a jednocześnie jest pożywna i dobrze wpasowuje się na przykład jako jeden z dodatków na przyjęcie.

Jakie ziemniaki do sałatki?

Najlepszym wyborem są ziemniaki typu A lub AB, ponieważ są twarde i o zwartej strukturze, więc nie rozpadają się po ugotowaniu. Robiąc sałatkę, najlepiej przygotować ziemniaki w mundurkach, a następnie wystudzić i obrać – dzięki temu zachowają odpowiednią konsystencję.

Przepis na sałatkę gospodyni proboszcza

Składniki:

  • 500 g ziemniaków sałatkowych,
  • 100 g ogórków konserwowych,
  • mała cebula,
  • 2 jajka,
  • duża marchewka,
  • 75 g majonezu,
  • 125 g jogurtu naturalnego,
  • 15 g musztardy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 ml octu winnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki, koperku lub szczypiorku (według uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszoruj (ale nie obieraj!) i przygotuj dwa garnki do gotowania.
  2. Najlepiej gotować je osobno lub wrzucać do wrzątku w różnym czasie, ponieważ mają różny czas gotowania. Marchewka zwykle gotuje się dłużej niż ziemniaki, więc jeśli chcesz gotować je razem, wrzuć marchewkę wcześniej, a ziemniaki dodaj po kilku minutach.
  3. Po ugotowaniu warzyw zostaw je do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
  4. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
  5. Ogórki pokrój w półplasterki, a następnie umieść na sicie, aby pozbyć się nadmiaru zalewy.
  6. Jajka ugotuj na twardo, ostudzić, obierz i pokrój w kostkę; dodaj do sałatki.
  7. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  8. Przejdź do przygotowania sosu. Do osobnej miseczki daj majonez, jogurt, ocet, musztardę, cukier, sól i pieprz, a także posiekane zioła.
  9. Wymieszaj sos i dodaj do pokrojonych w kostkę warzyw i jajek.
Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem