Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok

Myślisz, że o sałatce jarzynowej wiesz już wszystko i nic nie jest w stanie cię zaskoczyć? Koniecznie wykorzystaj nasz patent na podanie tradycyjnej przekąski w zupełnie nowy sposób. W takiej postaci na pewno każdy ją zauważy i od razu po nią sięgnie. Dokładną instrukcję przygotowania znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na sałatkę:

  • 4-5 średnich ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 5-6 ogórków kiszonych,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 ugotowane jajka (3 do sałatki, 1 do dekoracji),
  • 160 g groszku konserwowego.

Sos:

  • 150 g majonezu,
  • 40 g musztardy (łagodnej),
  • 60 g śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • posiekana natka pietruszki,
  • posiekany świeży koperek,
  • różowy pieprz.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad sałatką rozpocznij od ugotowania warzyw do miękkości. Następnie odstaw je do ostudzenia i pokrój w małą kosteczkę.
  2. Bardzo drobno pokrój też ogórki kiszone, cebulę, kwaśne jabłko oraz jajka ugotowane na twardo.
  3. Do krojenia składników na sałatkę możesz użyć krajarki do warzyw, która z pewnością przyśpieszy cały proces.
  4. Groszek i ogórki możesz dodatkowo odsączyć z nadmiaru soków, aby nie zamieniły sałatki w wodnistą papkę.
  5. W osobnej misce przygotuj sos, dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  6. Następnie połącz go z pokrojonymi warzywami. Pamiętaj jednak, aby zachować trochę sosu do dekoracji gotowej sałatki.
  7. Czas nadać sałatce odpowiednich kształtów. Ułóż na blacie duży, ozdobny talerz. Bezpośrednio na nim ustaw formę do pieczenia, bez spodu. Do środka, w centralnym punkcie włóż szklankę. Tak powstałą konstrukcję zacznij wypełniać sałatką.
  8. Po dodaniu całej mieszanki uklep ją delikatnie łyżką i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie usuń formę i szklankę.
  9. Następnie udekoruj sałatkę sosem, potraktuj go jak polewę na cieście. Na wierzchu rozsyp posiekaną natkę pietruszki i koperek, po czym zetrzyj na tarce ugotowane na twardo jajko i posyp na koniec delikatnie różowym pieprzem.
  10. Sałatkę w takim wydaniu możesz serwować od razu albo wstawić ją ponownie do lodówki.
Więcej wideo
Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowaniaTrafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania
Świąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciastoŚwiąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciasto
Takie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrzeTakie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze
Moja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciastoMoja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciasto
Surowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzinaSurowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzina
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniuKarp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Wybrane dla Ciebie
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik