Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Myślisz, że o sałatce jarzynowej wiesz już wszystko i nic nie jest w stanie cię zaskoczyć? Koniecznie wykorzystaj nasz patent na podanie tradycyjnej przekąski w zupełnie nowy sposób. W takiej postaci na pewno każdy ją zauważy i od razu po nią sięgnie. Dokładną instrukcję przygotowania znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na sałatkę:
- 4-5 średnich ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1/2 cebuli,
- 4 ugotowane jajka (3 do sałatki, 1 do dekoracji),
- 160 g groszku konserwowego.
Sos:
- 150 g majonezu,
- 40 g musztardy (łagodnej),
- 60 g śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- posiekana natka pietruszki,
- posiekany świeży koperek,
- różowy pieprz.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad sałatką rozpocznij od ugotowania warzyw do miękkości. Następnie odstaw je do ostudzenia i pokrój w małą kosteczkę.
- Bardzo drobno pokrój też ogórki kiszone, cebulę, kwaśne jabłko oraz jajka ugotowane na twardo.
- Do krojenia składników na sałatkę możesz użyć krajarki do warzyw, która z pewnością przyśpieszy cały proces.
- Groszek i ogórki możesz dodatkowo odsączyć z nadmiaru soków, aby nie zamieniły sałatki w wodnistą papkę.
- W osobnej misce przygotuj sos, dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Następnie połącz go z pokrojonymi warzywami. Pamiętaj jednak, aby zachować trochę sosu do dekoracji gotowej sałatki.
- Czas nadać sałatce odpowiednich kształtów. Ułóż na blacie duży, ozdobny talerz. Bezpośrednio na nim ustaw formę do pieczenia, bez spodu. Do środka, w centralnym punkcie włóż szklankę. Tak powstałą konstrukcję zacznij wypełniać sałatką.
- Po dodaniu całej mieszanki uklep ją delikatnie łyżką i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie usuń formę i szklankę.
- Następnie udekoruj sałatkę sosem, potraktuj go jak polewę na cieście. Na wierzchu rozsyp posiekaną natkę pietruszki i koperek, po czym zetrzyj na tarce ugotowane na twardo jajko i posyp na koniec delikatnie różowym pieprzem.
- Sałatkę w takim wydaniu możesz serwować od razu albo wstawić ją ponownie do lodówki.