Sałatka konserwowa nie ma sobie równych. Przegrywa z nią nawet klasyczna jarzynowa

Kiedy brak pomysłu na kolację lub przekąskę dla gości, z pomocą przychodzi prosta sałatka konserwowa. Szybkie i smaczne połączenie zadowoli nawet tych, którzy mają francuskie podniebienie.

Sałatka konserwowaSałatka konserwowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ta sałatka to pyszny dowód na to, że czasem na wspaniały efekt końcowy nie trzeba się specjalnie napracować. Chwila krojenia, kilka minut na gotowanie jajek, mieszamy i gotowe. Przygotuj się na liczne komplementy i prośby o zdradzenie przepisu. Przy sałatce konserwowej nawet kultowa jarzynowa pójdzie szybko w odstawkę. Wystarczy spróbować, by od razu się w niej zakochać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Sałatka konserwowa

Czasem składniki, które na pierwszy rzut oka niespecjalnie do siebie nie pasują, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Słodki ananas, chrupiąca kukurydza, kwaskowaty ogórek, delikatna szynka, a przede wszystkim marynowany seler – na nich właśnie bazuje sałatka. Do tego trochę chrzanu, by podkręcić ostrość i jajka, dzięki którym sałatka staje się pożywna.

Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie
Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie © Adobe Stock | gkrphoto

Sałatka konserwowa to hit na imprezę i przepis na kolację. To pyszny sposób na to, by oczarować gości czymś innym niż sałatka gyrosowa czy jarzynowa. Jeśli chcesz ją nieco odchudzić, zastąp część majonezu gęstym jogurtem naturalnym lub greckim.

Składniki:

  • 160 g selera konserwowego,
  • 140 g kukurydzy z puszki,
  • 150 g ananasa z puszki,
  • 2-3 ogórki kiszonej
  • 350 g szynki konserwowej,
  • 250 g sera żółtego,
  • 3 jaja,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj na twardo.
  2. Przestudź, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do miski.
  3. Do jajek dorzuć odsączoną kukurydzę oraz selera, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz starty na dużych oczkach ser żółty.
  4. Dorzuć pokrojoną w paski lub kostkę szynkę drobiową i wymieszaj. Opcjonalnie możesz dorzucić też konserwowy groszek.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj majonez z chrzanem, solą oraz pieprzem. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji.
  6. Powstały sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj całość.

Sałatkę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie nie pozostaje nic innego, jak się zajadać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje