Sałatka konserwowa nie ma sobie równych. Przegrywa z nią nawet klasyczna jarzynowa

Kiedy brak pomysłu na kolację lub przekąskę dla gości, z pomocą przychodzi prosta sałatka konserwowa. Szybkie i smaczne połączenie zadowoli nawet tych, którzy mają francuskie podniebienie.

Sałatka konserwowaSałatka konserwowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ta sałatka to pyszny dowód na to, że czasem na wspaniały efekt końcowy nie trzeba się specjalnie napracować. Chwila krojenia, kilka minut na gotowanie jajek, mieszamy i gotowe. Przygotuj się na liczne komplementy i prośby o zdradzenie przepisu. Przy sałatce konserwowej nawet kultowa jarzynowa pójdzie szybko w odstawkę. Wystarczy spróbować, by od razu się w niej zakochać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Sałatka konserwowa

Czasem składniki, które na pierwszy rzut oka niespecjalnie do siebie nie pasują, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Słodki ananas, chrupiąca kukurydza, kwaskowaty ogórek, delikatna szynka, a przede wszystkim marynowany seler – na nich właśnie bazuje sałatka. Do tego trochę chrzanu, by podkręcić ostrość i jajka, dzięki którym sałatka staje się pożywna.

Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie
Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie © Adobe Stock | gkrphoto

Sałatka konserwowa to hit na imprezę i przepis na kolację. To pyszny sposób na to, by oczarować gości czymś innym niż sałatka gyrosowa czy jarzynowa. Jeśli chcesz ją nieco odchudzić, zastąp część majonezu gęstym jogurtem naturalnym lub greckim.

Składniki:

  • 160 g selera konserwowego,
  • 140 g kukurydzy z puszki,
  • 150 g ananasa z puszki,
  • 2-3 ogórki kiszonej
  • 350 g szynki konserwowej,
  • 250 g sera żółtego,
  • 3 jaja,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj na twardo.
  2. Przestudź, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do miski.
  3. Do jajek dorzuć odsączoną kukurydzę oraz selera, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz starty na dużych oczkach ser żółty.
  4. Dorzuć pokrojoną w paski lub kostkę szynkę drobiową i wymieszaj. Opcjonalnie możesz dorzucić też konserwowy groszek.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj majonez z chrzanem, solą oraz pieprzem. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji.
  6. Powstały sos dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj całość.

Sałatkę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie nie pozostaje nic innego, jak się zajadać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby