Sałatka milionera to prawdziwy hit. Nie bez powodu ma taką nazwę!

Efektowna sałatka milionera z kurczakiem to must have tegorocznych imprez karnawałowych. Pożywna i smaczna sałatka z majonezem i fasolką. Twoi goście będą się zjadać.

Sałatka milionera- Pyszności/ źródło: kadr z filmu YouTube Palce LizaćSałatka milionera- Pyszności/ źródło: kadr z filmu YouTube Palce Lizać
Ewa

Przepis na warstwową sałatkę

Karnawał właśnie się rozpoczął. Bez względu na to, czy organizujesz dużą domówkę, czy imprezujesz raczej w gronie najbliższych osób - ta sałatka jest must have na Twoim stole. Kolorowe warstwy świetnie komponują się w sycącą całość. Możesz przygotować ją dzień przed imprezą wieczorem lub rano w tym samym dniu i oszczędzić sobie pracy. Koniecznie podaj ją w wysokiej, przezroczystej misce, dzięki czemu będzie się świetnie prezentowała na stole. Sprawdzi się również jako pożywna kolacja lub lunch.

Sałatka milionera

Składniki:

  • 1 długi ogórek (szklarniowy)
  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 puszki białej fasoli
  • świeży koperek
  • pomidorki koktajlowe

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolkę odsącz z zalewy. Pierś z kurczaka pokrój w paski. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w słupki. Nie musisz obierać go ze skórki- dzięki niej będzie jeszcze bardziej chrupiący. Ogórkowe słupki posól i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odsącz wodę i wymieszaj warzywo z posiekanym koperkiem.

W międzyczasie przygotuj sos. W miseczce połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny (sprawdzi się również gęsty jogurt grecki), ocet winny oraz musztardę. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły. W misce ułóż warstwami składniki: kurczaka, ogórka, fasolę i sos. Możesz również od razu wymieszać wszystkie składniki.

Sałatka milonera- Pysznośc; kadr z kanału Obżarciuch
Sałatka milonera- Pysznośc; kadr z kanału Obżarciuch

Całość udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Przepis na włoską sałatkę panzanella znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości