Aromatyczne powidła śliwkowe z miodem i kakao. W tak pysznej wersji ich jeszcze nie jadłeś
22.11.2022 15:38, aktual.: 02.02.2023 13:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Aromatyczne, domowe powidła śliwkowe z miodem, przyprawą do piernika oraz kakao. Szybki i prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Nie może ich zabraknąć w Twojej spiżarni.
Domowe powidła ze śliwek
Powidła ze śliwek obowiązkowo muszą znaleźć się w naszej spiżarni. Każdego roku przygotujemy spory zapas- znikają błyskawicznie z półek. Świetnie sprawdzą się do piernika, ciasta, naleśników lub po prostu na kanapki. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto skorzystać ze śliwkowego urodzaju i zamknąć ich smak w słoiczkach. Dziś przygotowaliśmy pyszne powidła z dodatkiem kakao i przyprawy do piernika. Ich nieziemski zapach wypełni cały dom. Dzięki temu, że robimy je w Multicookerze marki Philips. czas gotowania skraca się o połowę w porównaniu do kuchenki. Oszczędzamy pieniądze i czas.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Powidła śliwkowe
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 szkl. miodu
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Najlepiej sprawdzą się już mocno dojrzałe okazy. Świetnie sprawdzą się tutaj późne śliwki węgierki. Część owoców przełóż do Multicookera. Posyp kakao oraz przyprawa do piernika i dodaj pozostałe śliwki. Ponownie dodaj kakao i piernikową przyprawą i wyłóż resztę śliwek.
Zamknij urządzenie i włącz program "dżem". Dzięki ciśnieniowej technologii przygotowane w urządzeniu potrawy będą jeszcze bardziej aromatyczne. Kiedy program się skończy- otwórz i wymieszaj powidła. Ponownie nastaw program "dżem".
Po tym czasie wyjmij powidła z urządzenia i dodaj do nich miód. Zblenduj całość, aby przygotowana konfitura miała bardziej jednolitą konsystencję. Przelej do słoiczków. Gorące powidła zakręć i odstaw do wystudzenia.
Nasze pyszne powidła są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast oraz deserów lub smarowidło na kanapkę. Prosty skład i mała ilość dodanego cukru sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po sklepowy gotowiec.
Smacznego!