Sałatka rosołowa bije rekordy popularności. Goście będą cię błagać o przepis
Po rosole z wczoraj przygotujesz nie tylko pomidorową. Wyłowione z zupy mięso połączone ze świeżymi warzywami, ryżem i wyśmienitym sosem stworzy sałatkę rosołową. Takiej jeszcze nie jedliście, ale uczulamy, że jest uzależniająca.
29.09.2023 | aktual.: 29.09.2023 20:04
Sałatkę rosołową zrobisz szybko i z wykorzystaniem ulubionych składników. Jej baza jest bardzo uniwersalna. To mięso z rosołu, ryż i wyśmienity sos. Reszta zależy od twojego gustu, a także zasobności lodówki. My przedstawiamy bardzo proste połączenie składników. Koniecznie wypróbuj ten przepis po ugotowaniu niedzielnego rosołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z mięsa z rosołu?
Z mięsa z rosołu przygotować można tuziny różnych potraw. I mimo że wyłowione z wywaru i obrane z kości zdążyło oddać większość smaku zupie, wciąż nada się do przyrządzenia pasztecików, potrawek, past kanapkowych czy pulpetów. My jednak proponujemy, by postawić na coś mniej pracochłonnego - sałatkę rosołową.
Z mięsa z rosołu można zrobić przepyszną sałatkę. Jej największym atutem będzie wyśmienity sos stworzony na bazie ogórków konserwowych, świeżych ziół, czosnku i musztardy. Kompozycję dopełniają świeże warzywa i ryż, który sprawi, że można ją podać jako syte danie na zimno. Nie wyrzucajcie więc mięsnych pozostałości po zupie, a stwórzcie coś niebanalnego.
Sałatka rosołowa. Przepis
Składniki:
- mięso z rosołu,
- 100-200 g ryżu (w zależności od ilości mięsa),
- pół puszki kukurydzy,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula czerwona,
- mały pęczek natki pietruszki.
SOS
- 2 ogórki konserwowe,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sok z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- mały pęczek koperku,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu. Ogórki konserwowe, czosnek, kilka gałązek koperku, majonez i musztardę blenduj, aż całość nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Obrane mięso z rosołu pokrój na małe kawałki.
- Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany i ostudzony ryż przełóż do dużej miski.
- Cebulę czerwoną, ogórki kiszone i paprykę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Gotowe dodaj do ryżu.
- Do miski z ryżem i warzywami dodaj mięso i przygotowany sos. Całość wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw.
- Wierzch sałatki rosołowej udekoruj posiekaną natką pietruszki.