PrzepisSałatkiSałatka rosołowa bije rekordy popularności. Goście będą cię błagać o przepis

Sałatka rosołowa bije rekordy popularności. Goście będą cię błagać o przepis

Sałatka rosołowa, czyli z mięsa i warzyw z rosołu
Sałatka rosołowa, czyli z mięsa i warzyw z rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stanislaw Blachowicz
29.09.2023 17:05, aktualizacja: 29.09.2023 20:04

Po rosole z wczoraj przygotujesz nie tylko pomidorową. Wyłowione z zupy mięso połączone ze świeżymi warzywami, ryżem i wyśmienitym sosem stworzy sałatkę rosołową. Takiej jeszcze nie jedliście, ale uczulamy, że jest uzależniająca.

Sałatkę rosołową zrobisz szybko i z wykorzystaniem ulubionych składników. Jej baza jest bardzo uniwersalna. To mięso z rosołu, ryż i wyśmienity sos. Reszta zależy od twojego gustu, a także zasobności lodówki. My przedstawiamy bardzo proste połączenie składników. Koniecznie wypróbuj ten przepis po ugotowaniu niedzielnego rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Z mięsa z rosołu przygotować można tuziny różnych potraw. I mimo że wyłowione z wywaru i obrane z kości zdążyło oddać większość smaku zupie, wciąż nada się do przyrządzenia pasztecików, potrawek, past kanapkowych czy pulpetów. My jednak proponujemy, by postawić na coś mniej pracochłonnego - sałatkę rosołową.

Z mięsa z rosołu można zrobić przepyszną sałatkę. Jej największym atutem będzie wyśmienity sos stworzony na bazie ogórków konserwowych, świeżych ziół, czosnku i musztardy. Kompozycję dopełniają świeże warzywa i ryż, który sprawi, że można ją podać jako syte danie na zimno. Nie wyrzucajcie więc mięsnych pozostałości po zupie, a stwórzcie coś niebanalnego.

Ugotowane mięso wymieszaj z ryżem, warzywami i pysznym sosem
Ugotowane mięso wymieszaj z ryżem, warzywami i pysznym sosem© Pixabay

Sałatka rosołowa. Przepis

Składniki:

  • mięso z rosołu,
  • 100-200 g ryżu (w zależności od ilości mięsa),
  • pół puszki kukurydzy,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula czerwona,
  • mały pęczek natki pietruszki.

SOS

  • 2 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały pęczek koperku,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Ogórki konserwowe, czosnek, kilka gałązek koperku, majonez i musztardę blenduj, aż całość nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  2. Obrane mięso z rosołu pokrój na małe kawałki.
  3. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany i ostudzony ryż przełóż do dużej miski.
  4. Cebulę czerwoną, ogórki kiszone i paprykę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Gotowe dodaj do ryżu.
  5. Do miski z ryżem i warzywami dodaj mięso i przygotowany sos. Całość wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw.
  6. Wierzch sałatki rosołowej udekoruj posiekaną natką pietruszki.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także