Sałatka rosołowa bije rekordy popularności. Goście będą cię błagać o przepis

Po rosole z wczoraj przygotujesz nie tylko pomidorową. Wyłowione z zupy mięso połączone ze świeżymi warzywami, ryżem i wyśmienitym sosem stworzy sałatkę rosołową. Takiej jeszcze nie jedliście, ale uczulamy, że jest uzależniająca.

Sałatka rosołowa, czyli z mięsa i warzyw z rosołuSałatka rosołowa, czyli z mięsa i warzyw z rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stanislaw Blachowicz

Sałatkę rosołową zrobisz szybko i z wykorzystaniem ulubionych składników. Jej baza jest bardzo uniwersalna. To mięso z rosołu, ryż i wyśmienity sos. Reszta zależy od twojego gustu, a także zasobności lodówki. My przedstawiamy bardzo proste połączenie składników. Koniecznie wypróbuj ten przepis po ugotowaniu niedzielnego rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Z mięsa z rosołu przygotować można tuziny różnych potraw. I mimo że wyłowione z wywaru i obrane z kości zdążyło oddać większość smaku zupie, wciąż nada się do przyrządzenia pasztecików, potrawek, past kanapkowych czy pulpetów. My jednak proponujemy, by postawić na coś mniej pracochłonnego - sałatkę rosołową.

Z mięsa z rosołu można zrobić przepyszną sałatkę. Jej największym atutem będzie wyśmienity sos stworzony na bazie ogórków konserwowych, świeżych ziół, czosnku i musztardy. Kompozycję dopełniają świeże warzywa i ryż, który sprawi, że można ją podać jako syte danie na zimno. Nie wyrzucajcie więc mięsnych pozostałości po zupie, a stwórzcie coś niebanalnego.

Ugotowane mięso wymieszaj z ryżem, warzywami i pysznym sosem
Ugotowane mięso wymieszaj z ryżem, warzywami i pysznym sosem © Pixabay

Sałatka rosołowa. Przepis

Składniki:

  • mięso z rosołu,
  • 100-200 g ryżu (w zależności od ilości mięsa),
  • pół puszki kukurydzy,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula czerwona,
  • mały pęczek natki pietruszki.

SOS

  • 2 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały pęczek koperku,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Ogórki konserwowe, czosnek, kilka gałązek koperku, majonez i musztardę blenduj, aż całość nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  2. Obrane mięso z rosołu pokrój na małe kawałki.
  3. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany i ostudzony ryż przełóż do dużej miski.
  4. Cebulę czerwoną, ogórki kiszone i paprykę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Gotowe dodaj do ryżu.
  5. Do miski z ryżem i warzywami dodaj mięso i przygotowany sos. Całość wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw.
  6. Wierzch sałatki rosołowej udekoruj posiekaną natką pietruszki.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej