WAŻNE
TERAZ

Urban jak czarodziej. Litwa zdobyta!

Sałatka warstwowa jest gwiazdą każdej imprezy. Lepsza od tej z tuńczykiem i gyrosa

Nie masz pomysłu na przekąskę, którą zaserwujesz rodzinie i znajomym w sobotni wieczór przy filmie? Gyros Ci się znudził, a pizzy nie chce ci się przygotowywać? Mamy dla ciebie ciekawe rozwiązanie. To sałatka warstwowa, która szybko stanie się gwiazdą imprezy. Nie czekaj i leć do sklepu po składniki.

Sałatka warstwowaSałatka warstwowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sałatka warstwowa smakuje wspaniale, jest zdrowa, prosta w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? To idealna przekąska na imprezę lub spotkanie rodzinne. Znajdziesz w niej bogactwo najróżniejszych składników tworzących ciekawy smak, którym nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Sałatka warstwowa to idealna przekąska na dobrej imprezie

Składniki:

  • 450 g filetów śledziowych (w oleju, solonych lub marynowanych),
  • dwa jajka,
  • jabłko,
  • duża czerwona cebula,
  • średni por (biała część),
  • cztery ogórki konserwowe,
  • 100 g żółtego sera.


Sos:

  • cztery łyżki majonezu,
  • cztery łyżki śmietany,
  • sól i pieprz.


Dodatki:

  • sok z cytryny,
  • łyżka oleju (jeśli wybierzesz śledzie solone lub marynowane).
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Pokrój płaty śledziowe. Jeśli używasz solonych płatów, wcześniej wymocz je w wodzie, a następnie skrop odrobiną oleju. Moskalików nie musisz moczyć, ale olejem skropić trzeba.
  2. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, a następnie pokrój. W tym samym czasie pokrój też jabłko oraz ogórki konserwowe.
  3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  4. Por pokrój w plasterki.
  5. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
  7. Zacznij układać składniki w wysokiej misce. Zacznij od śledzi, następnie jajka, po nich cebula, następnie jabłko, jajka, pora oraz ogórki. Całość polej sosem i posyp dużą warstwą tartego sera. Jeśli zajdzie potrzeba, możesz powtórzyć układanie warstw.
  8. Sałatka warstwowa powinna się przez dwie godziny chłodzić w lodówce. Wtedy będzie najlepiej smakować.


Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji