Sałatka warstwowa jest gwiazdą każdej imprezy. Lepsza od tej z tuńczykiem i gyrosa

Nie masz pomysłu na przekąskę, którą zaserwujesz rodzinie i znajomym w sobotni wieczór przy filmie? Gyros Ci się znudził, a pizzy nie chce ci się przygotowywać? Mamy dla ciebie ciekawe rozwiązanie. To sałatka warstwowa, która szybko stanie się gwiazdą imprezy. Nie czekaj i leć do sklepu po składniki.

Sałatka warstwowaSałatka warstwowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sałatka warstwowa smakuje wspaniale, jest zdrowa, prosta w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? To idealna przekąska na imprezę lub spotkanie rodzinne. Znajdziesz w niej bogactwo najróżniejszych składników tworzących ciekawy smak, którym nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Sałatka warstwowa to idealna przekąska na dobrej imprezie

Składniki:

  • 450 g filetów śledziowych (w oleju, solonych lub marynowanych),
  • dwa jajka,
  • jabłko,
  • duża czerwona cebula,
  • średni por (biała część),
  • cztery ogórki konserwowe,
  • 100 g żółtego sera.


Sos:

  • cztery łyżki majonezu,
  • cztery łyżki śmietany,
  • sól i pieprz.


Dodatki:

  • sok z cytryny,
  • łyżka oleju (jeśli wybierzesz śledzie solone lub marynowane).
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Pokrój płaty śledziowe. Jeśli używasz solonych płatów, wcześniej wymocz je w wodzie, a następnie skrop odrobiną oleju. Moskalików nie musisz moczyć, ale olejem skropić trzeba.
  2. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, a następnie pokrój. W tym samym czasie pokrój też jabłko oraz ogórki konserwowe.
  3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  4. Por pokrój w plasterki.
  5. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
  7. Zacznij układać składniki w wysokiej misce. Zacznij od śledzi, następnie jajka, po nich cebula, następnie jabłko, jajka, pora oraz ogórki. Całość polej sosem i posyp dużą warstwą tartego sera. Jeśli zajdzie potrzeba, możesz powtórzyć układanie warstw.
  8. Sałatka warstwowa powinna się przez dwie godziny chłodzić w lodówce. Wtedy będzie najlepiej smakować.


Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇