PrzepisSałatkiSałatka warstwowa jest gwiazdą każdej imprezy. Lepsza od tej z tuńczykiem i gyrosa

Sałatka warstwowa jest gwiazdą każdej imprezy. Lepsza od tej z tuńczykiem i gyrosa

Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.10.2023 11:09

Nie masz pomysłu na przekąskę, którą zaserwujesz rodzinie i znajomym w sobotni wieczór przy filmie? Gyros Ci się znudził, a pizzy nie chce ci się przygotowywać? Mamy dla ciebie ciekawe rozwiązanie. To sałatka warstwowa, która szybko stanie się gwiazdą imprezy. Nie czekaj i leć do sklepu po składniki.

Sałatka warstwowa smakuje wspaniale, jest zdrowa, prosta w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? To idealna przekąska na imprezę lub spotkanie rodzinne. Znajdziesz w niej bogactwo najróżniejszych składników tworzących ciekawy smak, którym nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka warstwowa to idealna przekąska na dobrej imprezie

Składniki:

  • 450 g filetów śledziowych (w oleju, solonych lub marynowanych),
  • dwa jajka,
  • jabłko,
  • duża czerwona cebula,
  • średni por (biała część),
  • cztery ogórki konserwowe,
  • 100 g żółtego sera.


Sos:

  • cztery łyżki majonezu,
  • cztery łyżki śmietany,
  • sól i pieprz.


Dodatki:

  • sok z cytryny,
  • łyżka oleju (jeśli wybierzesz śledzie solone lub marynowane).
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Pokrój płaty śledziowe. Jeśli używasz solonych płatów, wcześniej wymocz je w wodzie, a następnie skrop odrobiną oleju. Moskalików nie musisz moczyć, ale olejem skropić trzeba.
  2. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, a następnie pokrój. W tym samym czasie pokrój też jabłko oraz ogórki konserwowe.
  3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  4. Por pokrój w plasterki.
  5. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
  7. Zacznij układać składniki w wysokiej misce. Zacznij od śledzi, następnie jajka, po nich cebula, następnie jabłko, jajka, pora oraz ogórki. Całość polej sosem i posyp dużą warstwą tartego sera. Jeśli zajdzie potrzeba, możesz powtórzyć układanie warstw.
  8. Sałatka warstwowa powinna się przez dwie godziny chłodzić w lodówce. Wtedy będzie najlepiej smakować.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także