PrzepisSałatkiSałatka warstwowa jest gwiazdą każdej imprezy. Lepsza od tej z tuńczykiem i gyrosa
Sałatka warstwowa jest gwiazdą każdej imprezy. Lepsza od tej z tuńczykiem i gyrosa
Nie masz pomysłu na przekąskę, którą zaserwujesz rodzinie i znajomym w sobotni wieczór przy filmie? Gyros Ci się znudził, a pizzy nie chce ci się przygotowywać? Mamy dla ciebie ciekawe rozwiązanie. To sałatka warstwowa, która szybko stanie się gwiazdą imprezy. Nie czekaj i leć do sklepu po składniki.
Sałatka warstwowa
19.10.2023 11:09
Sałatka warstwowa smakuje wspaniale, jest zdrowa, prosta w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? To idealna przekąska na imprezę lub spotkanie rodzinne. Znajdziesz w niej bogactwo najróżniejszych składników tworzących ciekawy smak, którym nie da się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka warstwowa to idealna przekąska na dobrej imprezie
Składniki:
- 450 g filetów śledziowych (w oleju, solonych lub marynowanych),
- dwa jajka,
- jabłko,
- duża czerwona cebula,
- średni por (biała część),
- cztery ogórki konserwowe,
- 100 g żółtego sera.
Sos:
- cztery łyżki majonezu,
- cztery łyżki śmietany,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- sok z cytryny,
- łyżka oleju (jeśli wybierzesz śledzie solone lub marynowane).
Sposób wykonania:
- Pokrój płaty śledziowe. Jeśli używasz solonych płatów, wcześniej wymocz je w wodzie, a następnie skrop odrobiną oleju. Moskalików nie musisz moczyć, ale olejem skropić trzeba.
- Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, a następnie pokrój. W tym samym czasie pokrój też jabłko oraz ogórki konserwowe.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Por pokrój w plasterki.
- Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Zacznij układać składniki w wysokiej misce. Zacznij od śledzi, następnie jajka, po nich cebula, następnie jabłko, jajka, pora oraz ogórki. Całość polej sosem i posyp dużą warstwą tartego sera. Jeśli zajdzie potrzeba, możesz powtórzyć układanie warstw.
- Sałatka warstwowa powinna się przez dwie godziny chłodzić w lodówce. Wtedy będzie najlepiej smakować.