Sałatka warstwowa jest gwiazdą każdej imprezy. Lepsza od tej z tuńczykiem i gyrosa
Nie masz pomysłu na przekąskę, którą zaserwujesz rodzinie i znajomym w sobotni wieczór przy filmie? Gyros Ci się znudził, a pizzy nie chce ci się przygotowywać? Mamy dla ciebie ciekawe rozwiązanie. To sałatka warstwowa, która szybko stanie się gwiazdą imprezy. Nie czekaj i leć do sklepu po składniki.
Sałatka warstwowa smakuje wspaniale, jest zdrowa, prosta w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? To idealna przekąska na imprezę lub spotkanie rodzinne. Znajdziesz w niej bogactwo najróżniejszych składników tworzących ciekawy smak, którym nie da się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło
Sałatka warstwowa to idealna przekąska na dobrej imprezie
Składniki:
- 450 g filetów śledziowych (w oleju, solonych lub marynowanych),
- dwa jajka,
- jabłko,
- duża czerwona cebula,
- średni por (biała część),
- cztery ogórki konserwowe,
- 100 g żółtego sera.
Sos:
- cztery łyżki majonezu,
- cztery łyżki śmietany,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- sok z cytryny,
- łyżka oleju (jeśli wybierzesz śledzie solone lub marynowane).
Sposób wykonania:
- Pokrój płaty śledziowe. Jeśli używasz solonych płatów, wcześniej wymocz je w wodzie, a następnie skrop odrobiną oleju. Moskalików nie musisz moczyć, ale olejem skropić trzeba.
- Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, a następnie pokrój. W tym samym czasie pokrój też jabłko oraz ogórki konserwowe.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Por pokrój w plasterki.
- Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Zacznij układać składniki w wysokiej misce. Zacznij od śledzi, następnie jajka, po nich cebula, następnie jabłko, jajka, pora oraz ogórki. Całość polej sosem i posyp dużą warstwą tartego sera. Jeśli zajdzie potrzeba, możesz powtórzyć układanie warstw.
- Sałatka warstwowa powinna się przez dwie godziny chłodzić w lodówce. Wtedy będzie najlepiej smakować.